Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борис Боев, продуктов мениджър в голяма туристическа агенция

Има ли бъдеще круизният туризъм

| обновено на 19.11.20 в 13:47

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него, заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас.

Туризмът е може би най-пострадалият отрасъл от икономиката в световен мащаб, като круизите са най-засегнатият дял от туризма“, подчерта събеседникът.

Разпространението на коронавируса принуди круизните кораби да акостират трайно на сушата през март. От август предимно европейски компании правят плахи опити да рестартират бизнеса, предлагайки утвърдени маршрути само с 1-2 кораба  в новите условия. Страните извън Шенгенското пространство обаче останаха извън обсега им. И на практика българските туристи са лишени от възможност, без да бъде дадено обяснение за този ход, обясни Борис Боев.

Въпреки трудностите, големите круизни компании имат ресурса да преодолеят кризата без да се налага да намаляват драстично персонала или флотилията си. В по-старите кораби вече се монтират модерни вентилационни системи, които филтрират въздуха, за да отговорят на последните изисквания за предпазване на пасажерите от разпространение на зарази през вентилацията.

Представата, че круизните ваканции са скъпо удоволствие, достъпно само за заможни хора, през последните години се опровергава. Боев изтъкна силната конкуренция в сектора преди пандемията, както и възможността за избор измежду все повече нови и по-големи кораби, което свали цените на този тип пътешествия. Средно едноседмична почивка варира между 1000-1200лева. 

Този тип ваканции набират популярност и у нас. По данни, които Боев цитира, почти 15 000 българи са резервирали круиз през 2019 год., като поясни че точна статистика няма, тъй като не могат да бъдат обхванати хората, които букват директно през сайтове на компании. Най-предпочитани от сънародниците ни са Средиземноморието, балтийските столици и фиордите на Норвегия. 

Според прогнозите пътешествията по вода няма да поевтинеят след пандемията, но с различни стимули ще се привличат ентусиасти. 

Ноември и декември обикновено са месеците, в които резервациите за круизни ваканции са най-изгодни. Какво е водещо за бизнеса в усложнената ситуация заради коронавируса? Какви са очакванията на бранша за догодина? Повече по темата можете да чуете от интервюто на Таня Балабанова с Борис Боев в приложения звуков файл:


Още от категорията

Обявяването на локдаун у нас е закъсняло и броят на загубените животи ще се покачва

Колко да е продължителността на локдауна зависи от това какви ще са мерките и доколко ще се спазват от хората. Ако те са във варианта предложен от Националния оперативен щаб, абсолютният минимум да видим ефект е от 14 до 28 дни. Това каза за Радио..

публикувано на 25.11.20 в 08:25
Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни , коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по..

публикувано на 18.11.20 в 11:05

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17
доц. Жасмина Мирчева

Доц. Жасмина Мирчева: Липсва грижа за човека

Българинът се усеща изгубен. Той не може да намери решение нито за себе си, нито за близките си щом стане дума за лечение. Това коментира пред Радио Стара Загора доц. д-р Жасмина Мирчева, имунолог и консултант по лекарствена политика, с която..

публикувано на 13.11.20 в 14:27