Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красотата променя съзнанието

Няма как, поне веднъж, да не сте чули по радиото думите "Човек се ражда в светлина, за да твори, за да създава и красотата на деня на други хора да раздава! Песента е "Човек се ражда в светлина", по стихове на поета Румен Василев, а вълнуващото изпълнение на Йорданка Христова и Боян Иванов е от албума "Пеем за нашето време". Неволно се сетих за тази песен при запознанството си с Радка Милева. Трудовият й стаж е минал на две работни места. Била е снабдител в Модна централа и организатор в Центъра за фотопропаганда и агитация в Стара Загора. Днес жената, която с усмивка се причислява към гвардията на пенсионерите, признава, че всеки ден от седмицата прекарва в ателието си. Там се раждат голяма част от произведенията й, сътворени от рециклирани материали. Тя и съкооператорите й ги аранжират с фантазия, в градинката пред входа на блок 6, в квартал "Самара"3, в Стара Загора. 

Преди повече от четвърт век това място носи прозвището "Щеш не щеш". Кварталът е бил пуст, неуреден, със стърчащи блокове побрали жители, от близо и далеч, под един покрив. Днес трудолюбивите ръце на инициативната Радка Милева и част от съседите й са превърнали това място в малък, цветен, оазис. Непотребни гуми от близкия вулканизатор са оцветени в ярки цветове. Част от тях са превърнати в импровизиран двуетажен мини хотел за бездомни котки. Десетте къщички са застлани с мека постелка, за да не мръзнат в хладните дни мъркащите гальовници. Пред блока, пак от гуми, има спретнат кладенец, кашпи и ограждения. Захвърлени бутилки от минерална вода са послужили за направата на самотен бял лебед и пърхащи оси. Навсякъде, между здравец, храсти и цветя "пълзят" жизнерадостни калинки, изработени отново от рециклирани материали. Автомобилните гуми са в основата и на кръглата маса, която в слънчеви дни събира съседите за сутрешното кафе. "Табуретките около масата са спомен от липата, съборена при една буря, преди години", пояснява Радка Милева, превърнала се в хоби дизайнер на квартала. 

Целият репортаж на Мила Маринова може да чуете в прикачения звуков файл:  

Жителите на задружната кооперация мечтаят за голяма беседка, където да се събират, след като премине пандемията и вярват, че Община Стара Загора ще им съдейства за нея, така, както е направила с достъпа до общински водопровод, за да поддържат красотата на своя малък, цветен и направен с много любов оазис.

Галерия

Още от категорията

Невена Екимова предлага визуална арт-разходка из човека като интериор

Днес 22 януари, петък, от 18:00 часа е откриването на първата за годината изложба в Музея на хумора и сатирата. Тя е със заглавие "Три пъти вътрешности" и е на габровската художничка Невена Екимова. За всички, които няма да присъстват на..

публикувано на 22.01.21 в 17:27

Социалната изолация и дистанционното обучение не повлияват негативно емоционалното и социалното развитие на учениците в начален етап

Екип на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет – Стара Загора проведе изследване за влиянието на 6-месечното отсъствие от училище (в периода март – септември 2020 г.) на децата върху тяхната..

публикувано на 21.01.21 в 16:20

Криминалната пиеса "Осем жени" е премиерното заглавие на Драматичен театър "Гео Милев"

Пандемията COVID 19 затвори голяма част от театралните зали. Репетициите на артистите се провеждаха реално или виртуално, в зависимост от противоепидемичните мерки. Цели осем месеца, в Стара Загора, продължиха репетициите на френската криминална пиеса от..

публикувано на 19.01.21 в 18:19

Хасковски свещеник празнува днес своя деветдесет и трети рожден ден

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна..

публикувано на 19.01.21 в 11:06

Светослав Славчев: Преди година във Вевчани се радвахме на изключително топъл прием!

2020 година бе много успешна за НЧ “Будителите -2017“ в Габрово, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на читалището Светослав Славчев. Въпреки ограниченията, наложени от кризата с коронавируса са реализирани всички инициативи, като някои..

публикувано на 15.01.21 в 12:51

И през 2021г. продължава кампанията "За да я има книгата"

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта https://kupi1kniga.com. "Радваме се, че бяхме заедно през..

публикувано на 15.01.21 в 11:10

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват..

публикувано на 15.01.21 в 09:50

Филолог, заела над 140 книги, е "Читател на годината" на регионалната библиотека в Сливен

Анастасия Костова на 27 години е носителят на приза "Читател на годината -2020" на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен. Това съобщиха от културната институция, където днес са били наградени десетте номинирани за приза читатели на..

публикувано на 14.01.21 в 16:35
броене водолюбиви птици

15 000 експерти и доброволци от 100 страни броят зимуващите водолюбиви птици

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е  едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци . То дава оценка за състоянието на популациите на..

публикувано на 14.01.21 в 09:05

Любовта на фокус в детско-юношеското творчество

Община Димитровград и Общинско предприятие "Детски и младежки център" за седма поредна година организират поетичен конкурс. Неговото мото е "Усещане за любов" . Идеята за него е родена по време на дискусиите в Общински ученически парламент...

публикувано на 12.01.21 в 19:04