Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шест партии у нас ще се борят за забрана на фермите за кожи

Призовават за незабавно затваряне на фермите за норки

| обновено на 03.12.20 в 16:09

Ангажимент за край на фермите за кожи поеха политици от партиите: Българска социалистическа партия, “Демократи за силна България”, “Зелено движение”, “Републиканци за България”, “Да, България”, Български съюз за директна демокрация.

Организатор на Кръглата маса е Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България. Събитието се проведе онлайн на 27 ноември и беше излъчено в няколко Facebook страници. За участие са били поканени всички партии, включително и непарламентарно представените. Позиция изразиха представители на шест различни партии, сред които: Антон Кутев от БСП, Джема Грозданова от “Републиканци за България”, Борислав Сандов от “Зелено движение”, Кристина Петкова от ДСБ, Атанас Славов от “Да, България” и Георги Неделчев от Български съюз за директна демокрация.

Въпреки различните си политически виждания, всички участници се обединиха около ангажимента си да постигнат забрана на фермите за ценни кожи в България. Като мотиви бяха изброени проблемите произтичащи от тези обекти: законовите нарушения, етичните и морални причини, проблемите с хуманното отношение към животните, общественото отхвърляне на дейността, екологичните проблеми, замърсяванията, рискът за биоразнообразието, вредата за местните общности, икономическата неустойчивост и не на последно място рискът за човешкото здраве от разпространението COVID-19 и други заразни заболявания, обобщи за радио Стара Загора Петя Алтимирска, председател на сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията".

„Уверена съм, че освен участващите днес има и други политици, които подкрепят забраната на фермите за кожи. Поетите ангажименти от участниците безспорно показват, че много политици осъзнават необходимостта от тази забрана. Ще следим за изпълнението на дадените ангажименти. Но в същото време няма да спираме да търсим днес и сега изключително важната и адекватната реакция на управляващите. Посланието от Кръглата маса към тях е недвусмислено – да се прекрати незабавно дейността на фермите заради риска за човешкото здраве.“, обобщи Петя Алтимирска, председател и  на Националната гражданска инициатива.
Тя коментира и отговора на БАБХ по повод питане за достъп до информация на сдружението за изпълнението на Програмата за контрол на COVID-19 при домашни любимци и норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България през 2020г.-2021г.
Повече по темата  може да чуете в разговора на Десислава Крачолова с Петя Алтимирска в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в топ 5 на инвеститорите у нас

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио..

обновено на 20.01.21 в 15:54

Цветан Филев: Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната

На 98% от тютюневата суровина у нас е реализирана. Тук влизат четирите сортови групи, които се отглеждат у нас - дребнолистният ориенталски тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“ и едролистните „Бърлей“ и „Вирджиния“. Вероятно за 2020 г. ще имаме един..

публикувано на 19.01.21 в 15:57

Христо Панчугов: Годината ще бъде турболентна във всяко едно отношение

"Доста трудно е да се предвиди как ще се развие ситуацията с изборните предпочитания на българите. Очакват ни изненади", каза в ефира на радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Той коментира последното изследване на "Алфа Рисърч",..

публикувано на 19.01.21 в 10:53

Тоня Клисурова и Васил Николов: "Тангото казва онова, което думите не могат“

Несъмнено аржентинското танго е една от най-силните изяви на съвременната култура като елегантност и уважение към партньора в танца. Различен е от останалите социални танци, защото „тангото е първо чувство, което се ражда в душата на човек,..

публикувано на 15.01.21 в 15:07
Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Реалистично е да очакваме влизане в еврозоната през 2025-а

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян..

публикувано на 15.01.21 в 14:03

Людмил Стойчев: ИКТ индустрията в България ще продължи възходящо да се развива

Ръст ще отбележи българската индустрия в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през 2020, въпреки кризата с коронавируса, е мнението на един от експертите в тази област Людмил Стойчев, управляващ партньор в независима агенция за..

публикувано на 14.01.21 в 16:09

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

Ръководството на ВМРО все още не е обсъждало въпроса дали партията ще се яви самостоятелно на избори, или в коалиция, казва в интервю за Радио Стара Загора Красимир Червилов, областен председател на ВМРО за Стара Загора. Патриотичната организация е..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

Професор от Тракийския университет - в класация на най-добрите учени в света

Името на проф. д-р Мая Гълъбова, дмн от Тракийския университет – Стара Загора е включено в оповестената наскоро престижна класация на Станфордския университет (САЩ, Калифорния), която определя първите 2% най-добри учени в света. Класацията е на..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

17 години Кризисен център “Самарянска къща”

За 17 години сме оказали подкрепа на 756 човека. От тях 323 са пълнолетните лица – жени, и 433 са децата, преминали през кризисния център в Стара Загора, обобщи Людмила Трифонова, старши социален работник и координатор в "Самарянска къща...

публикувано на 14.01.21 в 15:00

Ат. Капралов: С поезията на Яворов България засиява със своя звезда в европейската литература

Яворовите празници, посветени на годишнината от рождението му, тази година няма да се проведат в обичайния им формат. 143 години от рождението на поета ще бъдат отбелязани само в един ден - на 13 януари в родния му град Чирпан. За него ще говори..

публикувано на 13.01.21 в 17:07