Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търговци на дребно очакват подкрепа от държавата

| обновено на 02.12.20 в 14:46
Иван Иванов, собственик на моден бранд

Търговците на дребно са поредният сектор в икономиката, който отправя призив за подкрепа от правителството. Над 100 фирми, обединени в Българската ритейл асоциация (БРА), управляващи магазини и осигуряващи прехрана на семействата на над 3000 души, настояват държавата да компенсира загубите им заради въведения частичен локдаун през следващите три седмици. 

Според Иван Иванов от Асоциацията при първото затваряне по-рано през годината голяма част от работодателите не са могли да се възползват от спасителните стимули на правителството.

60/40 е социална мярка, насочена към работника, не към бизнеса. Грешка е това, което правителството пропагандираше в началото, че по този начин се помага на бизнеса. Продължава да има спънки за усвояване на мярка 60/40“, коментира Иванов.

По думите му близо 1000 компании, свързани с производството и търговията на дрехи, кожи, обувки и чанти, са ощетени от новите рестрикции, въведени в държавата.

Най-важното за нас е да запазим хората си. Затова е необходимо хората, които в момента не работят да бъдат обезщетени. Трябва държавата да поеме своята функция, защото в ред западни държави хората не работиха, а получиха обезщетение. А при нас оставиха бизнеса да се грижи за хората си“, поясни събеседникът в предаването „Репортер“. Той апелира за отсрочка при плащането на наеми и удължаване на кредитния мораториум. 

Като собственик на популярен бранд за мъжка мода, Иван Иванов сподели, че традиционно работи с около 150 доставчици и с 300 клиенти. Десет от досегашните му партньори вече са обявили фалит вследствие на коронакризата, като се очаква нова вълна от фалити.

Онлайн магазините не са решение на проблемите за родните търговци, категоричен е Иван Иванов. Той се аргументира с това, че чуждестранните марки доминират на интернет пазара с предлаганите от тях стоки на по-ниски цени.

Само 2-3 предприятия за производство на технически тъкани работят у нас, а големите текстилни фабрики вече са в миналото. Платове за модната индустрия се внасят основно от Турция, Италия, Чехия, Индия и Китай, каза в заключение Иван Иванов. 


Още от категорията

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в топ 5 на инвеститорите у нас

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио..

обновено на 20.01.21 в 15:54

Цветан Филев: Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната

На 98% от тютюневата суровина у нас е реализирана. Тук влизат четирите сортови групи, които се отглеждат у нас - дребнолистният ориенталски тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“ и едролистните „Бърлей“ и „Вирджиния“. Вероятно за 2020 г. ще имаме един..

публикувано на 19.01.21 в 15:57

Христо Панчугов: Годината ще бъде турболентна във всяко едно отношение

"Доста трудно е да се предвиди как ще се развие ситуацията с изборните предпочитания на българите. Очакват ни изненади", каза в ефира на радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Той коментира последното изследване на "Алфа Рисърч",..

публикувано на 19.01.21 в 10:53

Тоня Клисурова и Васил Николов: "Тангото казва онова, което думите не могат“

Несъмнено аржентинското танго е една от най-силните изяви на съвременната култура като елегантност и уважение към партньора в танца. Различен е от останалите социални танци, защото „тангото е първо чувство, което се ражда в душата на човек,..

публикувано на 15.01.21 в 15:07
Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Реалистично е да очакваме влизане в еврозоната през 2025-а

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян..

публикувано на 15.01.21 в 14:03

Людмил Стойчев: ИКТ индустрията в България ще продължи възходящо да се развива

Ръст ще отбележи българската индустрия в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през 2020, въпреки кризата с коронавируса, е мнението на един от експертите в тази област Людмил Стойчев, управляващ партньор в независима агенция за..

публикувано на 14.01.21 в 16:09

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

Ръководството на ВМРО все още не е обсъждало въпроса дали партията ще се яви самостоятелно на избори, или в коалиция, казва в интервю за Радио Стара Загора Красимир Червилов, областен председател на ВМРО за Стара Загора. Патриотичната организация е..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

Професор от Тракийския университет - в класация на най-добрите учени в света

Името на проф. д-р Мая Гълъбова, дмн от Тракийския университет – Стара Загора е включено в оповестената наскоро престижна класация на Станфордския университет (САЩ, Калифорния), която определя първите 2% най-добри учени в света. Класацията е на..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

17 години Кризисен център “Самарянска къща”

За 17 години сме оказали подкрепа на 756 човека. От тях 323 са пълнолетните лица – жени, и 433 са децата, преминали през кризисния център в Стара Загора, обобщи Людмила Трифонова, старши социален работник и координатор в "Самарянска къща...

публикувано на 14.01.21 в 15:00

Ат. Капралов: С поезията на Яворов България засиява със своя звезда в европейската литература

Яворовите празници, посветени на годишнината от рождението му, тази година няма да се проведат в обичайния им формат. 143 години от рождението на поета ще бъдат отбелязани само в един ден - на 13 януари в родния му град Чирпан. За него ще говори..

публикувано на 13.01.21 в 17:07