Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветан Филев: Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната

На 98% от тютюневата суровина у нас е реализирана. Тук влизат четирите сортови групи, които се отглеждат у нас - дребнолистният ориенталски тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“ и едролистните „Бърлей“ и „Вирджиния“. Вероятно за 2020 г. ще имаме един обем от порядъка на над 7000 т. Около 4 530 тона е изкупеният тютюн „Басми“ у нас, втората ориенталска група „Каба Кулак“ също е изкупена на 100 %, около 250 тона от района на Североизточна България. Двете едролистни сортови групи, които се отглеждат в България, „Бърлей“ и „Виржиния“ са изкупени почти на 100 %. Тази година нямаме забавени плащания и те се случват в рамките на 30-дневния срок, както е записано в Закона“, каза в ефира на радио Стара Загора Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Пълна яснота се очаква през месец февруари, когато изкупната кампания ще е приключила. По думите на Филев понижението спрямо 2019г. ще е от около 10 до 20%, когато общо са били реализирани 8700 тона тютюн.

По отношение на изкупните цени тази година, той съобщи и добра, и не толкова добра новина. При сортова група „Каба Кулак“ има ръст в цената с около 10 %, в сравнение с 2019 година, като изкупната цена е вървяла между 6.00-6.20 лв. за килограм. При едролистните сортови групи, цените са се задържали като тези от предходния стопански цикъл. Съответно, за „Бърлей“ тютюнопроизводителите са получили между 3.25-3.40 за кг., а за „Виржиния“ между 3.40-3.50 лв. за кг.

„Проблемът, тази година по отношение на изкупните цени, се случи при сортова група „Басми“. Получихме много сигнали в Асоциацията, че тази година производителите на тютюн от тази сортова група, са получили цени с 1.00-1.50 лв. по-малко, в сравнение с миналогодишния стопански цикъл“ , съобщи още председателят на НАТ- 2010.

Причините, според него за този проблем, се крият в пазарната икономика, в която се налага да работят и българските тютюнопроизводители. По-доброто качество и по-ниската цена на тютюна, който се произвежда в съседните държави – Северна Македония, Турция и Гърция, подбиват сериозно изкупната цена на българския тютюн.


Галерия

Още от категорията

Виктория Кабаиванова има смели мечти и здрави криле

Виктория Кабаиванова е млада, любознателна, амбициозна, усмихната и красноречива. Обича дебатите и точните науки. Ученичка е в 11 „и“ клас в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“- Стара Загора. Благодарение на инициативата “Посланик..

публикувано на 01.03.21 в 16:00

11-годишен математик е гордост за Димитровград

Талантливият 11- годишен Валентин Станчев от ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград е може би най-активният участник в националните състезания по математика у нас. Не е пропуснал състезания по точната наука от първи клас до сега и от всяко едно се връща с..

публикувано на 01.03.21 в 15:12

Арх. Станиславов: Автомобилната индустрия е остров на стабилност за българската икономика

Автомобилната индустрия във времена на криза е остров на стабилност за българската икономика и работещите в сектора. Това заяви пред Радио Стара Загора/ БНР арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и на Българската..

публикувано на 01.03.21 в 11:42

Радост Овагимян: Има нужда от регистър на психолозите

Общ регистър на правоспособните психолози предвижда законопроект. Той вече е публикуван на първо четене, което предизвика цялата гилдия да се вдигне на крак и да изрази различни становища, коментира Радост Овагимян, психолог от Стара Загора. Тя..

публикувано на 01.03.21 в 11:12

Техники за справяне с капризите на детето

Безспорно всеки родител е изпадал в ситуации, в които се е чувствал безсилен пред детето си . Това не означава, че сме лоши родители, просто т рябва да се успокоим и да назовем с думи емоциите си, каза за Радио Стара Загора Анита Гергова от „Осъзнати..

публикувано на 28.02.21 в 11:31

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20
Луковмарш 2020

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо..

публикувано на 19.02.21 в 15:37

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56