Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Офталмолози недоволни от новия медицински стандарт

Проектопредложение на Министерството на здравеопазването за нова Наредба за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести" предизвиква недоволство сред специалистите офталмолози, работещи в медицински центрове за лечение на очни заболявания. Според тях в част от текстовете се крият лобистки интереси, които ще ощетят дейността на центровете и ще ограничат достъпа на пациентите до специализирана помощ. 

В новия стандарт по очни болести  се поставя изискване за наличие на клинична лаборатория и апарат за рентгеноскопия на адреса, на който се осъществява дейността. Това е неприемливо за специализираните центровете от извънболничната помощ, коментира офталмологът д-р Станимир Трошев, основател на Очна клиника "Трошев".

От една страна медицинският център трябва да разполага с помещение за тези лаборатории, да не говорим колко е сложно оборудването и регистрацията на рентгенологичната лаборатория. На второ място трябва да бъдат намерени съответните специалисти, които да работят в лечебното заведение и което е изключително трудно, особено в сегашните условия на пандемия, разясни д-р Трошев. 

Според д-р Трошев проектът не е поставян за обсъждане в гилдията и се прави опит да бъде прокаран на тъмно.  

Ако се замисля за кого е изгодно това, единствено е изгодно за държавните болници, които имат и могат да си позволят тези структури. И другите - от две-три години в България се появиха няколко големи частни очни болници с огромни инвестиции. Може би виждат заплаха в наше лице, каза д-р Трошев.      

При приемане на съответните текстове от проекта, ще бъдат засегнати близо 25 медицински центъра в страната. Те осъществяват 42% от оперативното лечение на катаракта и в тях работят към 120 специалисти или 1/7 от офталмолозите в страната. Д-р Трошев е категоричен, че очните центрове ще се обърнат към съда, защото въпросната проектонаредба не отговаря на регистрацията им, която се извършва по Закона за лечебните заведения.   

Становища и възражения по Наредбата могат да се правят до 22 януари. 

Повече чуете от интервюто на Елена Балабанова с д-р Станимир Трошев в звуковия файл.


Още от категорията

Лекуват отоци на краката с пресотерапия

Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с оток на крайника, като резултат от нарушен транспорт на междуклетъчната течност и лимфата. Неоперативното лечение на лимфедемите  е водещо при това заболяване и се състои от двуфазова..

публикувано на 08.05.21 в 12:27

Active Sitting – системата от упражнения, които подобряват качеството на живот

Active Sitting е система от специализирани, много лесни и леки упражнения и техники , които могат да се изпълняват седнали на стол в удобно време от вкъщи или на работното място, като отнемат около 20 мин., каза за Радио Стара Загора Константин..

публикувано на 02.05.21 в 10:31

Всяко второ дете е жертва на насилие

Всяко второ дете в България до 18-годишна възраст е било жертва на насилие. Това сочат данните на първото по рода си в страната изследване на УНИЦЕФ за насилието над деца. 13% са изживели множествени форми на насилие – физическо,..

публикувано на 30.04.21 в 17:02

Естетичната дерматология – красотата е в мярката и цели да покаже най-доброто у човек

Естетичната дерматология е комплексна наука част от естетичната медицина. Тя цели да подобри външния вид на човек , но за разлика от пластичната хирургия е неинвазивна, обобщи за Радио Стара Загора д-р Иван Пеев – специалист по естетична..

публикувано на 25.04.21 в 11:22

Да дарим кръв на Цветница!

Районният център по трансфузиозна хематология  ще проведе кръводарителска акция в неделния ден от 9 до 12 часа. Кампанията се прави на големия християнски празник Цветница и в нея се очаква да се включат всички милосърдни старозагорци. Доброволното..

обновено на 25.04.21 в 02:42

Д-р Чавдар Ботев: Лечението на COVID с реконвалесцентна плазма намалява смъртността с 50%

Сред методите за лечение с коронавируса е и преливането на кръвна плазма от лица, които вече са преборили Ковид – 19. У нас този начин на лечение  беше приложен преди около година първо във Военномедицинска академия.  Сред основните поддръжници на..

публикувано на 23.04.21 в 09:15

Ракът на устната кухина е лечим

Ракът на устната кухина e злокачествен процес, който може да се появи навсякъде в устата - на повърхността на  езика , по устните, от вътрешната страна на бузата, на венците, на покрива и пода на устата, на сливиците и в слюнчените жлези...

публикувано на 17.04.21 в 12:51

3 милиона медитираха заедно онлайн

Около 3 милиона души се включиха в най-голямата виртуална конференция за бъдещето на света в контекста на пандемията. Те взеха участие и в обща медитация с известния духовен учител Свами Джотирмая. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 09.04.21 в 19:15

Кранио-сакрална терапия – холистичен подход при зъболечението

Кранио-сакралната терапия (КСТ) е неинвазивна , но  същевременно мощна форма на лечение, която подобрява функцията на  централната нервна система и поддържа естествения капацитет на  организма за самовъзстановяване, регулация и самолечение , сподели..

публикувано на 07.04.21 в 07:08

Борим пандемията до края на годината

Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция в страната се движи с много бавен темп и е на незадоволително ниво. Това коментира в ефира на радио Стара Загора председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева. В..

публикувано на 03.04.21 в 12:45