Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България е добра дестинация за бизнес

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в Топ 5 на инвеститорите у нас

| обновено на 20.01.21 в 15:54

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио Стара Загора Десислава Митева, изпълнителен директор на Британско-българската бизнес асоциация (BBBA). Основните промени се отнасят за сънародниците ни, които тепърва ще се отправят към Обединеното кралство. За пътувания до 6 месеца виза не е необходима. В това време те ще могат да влизат в страната безвизово за посещения при близки, за бизнес, туризъм или краткосрочни обучения.

Нов регламент урежда престоя на българските сезонни работници във Великобритания. Те трябва да кандидатстват за работна виза, поясни в разговора Митева.

Влизането във Великобритания с българска лична карта ще е възможно само още няколко месеца. От октомври британските власти ще допускат в страната граждани на ЕС с международен паспорт.

Интересът на българския бизнес към Великобритания не намалява  въпреки неяснотите, предшестващи окончателното й оттегляне от ЕС, посочи Десислава Митева, като подчерта, че няма да има мита за стоките с европейски произход, които влизат на британския пазар, както и в обратна посока. Тя прогнозира и по-интензивна двустранна търговия на фона на положителното търговско споразумение.

Великобритания е най-големият чуждестранен инвеститор в България през 2019 година, когато беше открит и технологичен център на Financial Times в София. През последните 10 години страната има водеща роля, като се нарежда сред топ 5 на инвеститорите у нас, изтъкна в разговора Митева.

В отговор на въпрос събеседничката каза, че България е добра дестинация за бизнес, като изрази надежда „да привлечем нови капитали, специално от Великобритания, тъй като поради кризата с коронавируса бяха прекъснати вериги на доставки, свързани с Индия и Китай“.


Още от категорията

Виктория Кабаиванова има смели мечти и здрави криле

Виктория Кабаиванова е млада, любознателна, амбициозна, усмихната и красноречива. Обича дебатите и точните науки. Ученичка е в 11 „и“ клас в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“- Стара Загора. Благодарение на инициативата “Посланик..

публикувано на 01.03.21 в 16:00

11-годишен математик е гордост за Димитровград

Талантливият 11- годишен Валентин Станчев от ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград е може би най-активният участник в националните състезания по математика у нас. Не е пропуснал състезания по точната наука от първи клас до сега и от всяко едно се връща с..

публикувано на 01.03.21 в 15:12

Арх. Станиславов: Автомобилната индустрия е остров на стабилност за българската икономика

Автомобилната индустрия във времена на криза е остров на стабилност за българската икономика и работещите в сектора. Това заяви пред Радио Стара Загора/ БНР арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и на Българската..

публикувано на 01.03.21 в 11:42

Радост Овагимян: Има нужда от регистър на психолозите

Общ регистър на правоспособните психолози предвижда законопроект. Той вече е публикуван на първо четене, което предизвика цялата гилдия да се вдигне на крак и да изрази различни становища, коментира Радост Овагимян, психолог от Стара Загора. Тя..

публикувано на 01.03.21 в 11:12

Техники за справяне с капризите на детето

Безспорно всеки родител е изпадал в ситуации, в които се е чувствал безсилен пред детето си . Това не означава, че сме лоши родители, просто т рябва да се успокоим и да назовем с думи емоциите си, каза за Радио Стара Загора Анита Гергова от „Осъзнати..

публикувано на 28.02.21 в 11:31

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20
Луковмарш 2020

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо..

публикувано на 19.02.21 в 15:37

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56