Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

Луковмарш 2020
Снимка: БТА

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо Луков. Генералът е убит при влизане в дома си пред непълнолетната си дъщеря от комунистическите дейци Виолета Якова и Иван Буруджиев.

За втора поредна година столичният кмет Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на шествието. Въпреки това, то се проведе по различен маршрут и завърши с възпоменателна церемония пред къщата на Христо Луков в София. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на БНС Звездомир Андронов. По думите му, властта е сляпа с лявото око, защото позволява всякакви събития на крайнолеви формирования, докато пречи всячески на родолюбиви инициативи като "Луковмарш". "Самият климат в Европа е такъв, че се толерират крайнолеви формирования, а всичко, което е свързано с националната памет и идентичност, по един или друг начин се потиска.", каза водачът на БНС.

Андронов бе категоричен, че на "Луковмарш" не се пропагандират каквито и да било нацистки или фашистки идеи, а ако някога е имало нещо подобно, то отдавна би било показано публично. "Всички обвинения за нацизъм, фашизъм, расизъм, ксенофобия и т.н. са едни кухи фрази, които се използват, и не се дават никакви факти и аргументи в тази посока. Враговете ни се надяват, че повечето хора ще приемат безкритично това, което се приказва по наш адрес.", бе категоричен Андронов.

Наскоро от БНС издадоха книга с речи и статии на ген. Христо Луков. "Целта на сборника е всеки, който се интересува, да се запознае с личността и делото на този достоен български офицер", завърши Звездомир Андронов.

Цялото интервю на Десислав Тенев със Звездомир Андронов може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Техники за справяне с капризите на детето

Безспорно всеки родител е изпадал в ситуации, в които се е чувствал безсилен пред детето си . Това не означава, че сме лоши родители, просто т рябва да се успокоим и да назовем с думи емоциите си, каза за Радио Стара Загора Анита Гергова от „Осъзнати..

публикувано на 28.02.21 в 11:31

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Доц. Добри Ярков: Институтът за устойчив преход ще бъде мултидисциплинарен

Основната цел на Института за устойчив преход, който ще бъде открит в Тракийския университет в Стара Загора е да помогне за трансформацията на стопанския модел в районите засегнати от енергийния преход. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.02.21 в 10:51
Христофор Недков - Фори

Фори на 60: Няма как актьорът да е страхотен, ако спектакълът не е бил добър

Над 200 роли – в драматичния театър, в операта и кукления театър бележат 36-ят сезон на старозагорският актьор Христофор Недков – Фори, който на 19 февруари чества и 60-годишен юбилей. „Аз съм щастлив човек, защото съм имал свои звездни мигове –..

публикувано на 19.02.21 в 09:30

Кметът на Раднево: Искаме работеща болница

Темата за бъдещето на общинската болницата е изключително неприятна и тежка за всички нас, но трябваше да се вземе някакво решение и да се тръгне към реализирането му, каза в интервю за Радио Стара Загора кметът на Раднево д-р Теньо Тенев. Той..

публикувано на 19.02.21 в 09:00
Православен параклис „Свети Теодор Тирон“, Стара Загора

Свети Теодор Тирон е духовният закрилник на Стара Загора

На 17 февруари Православната църква празнува паметта на св. Теодор Тирон в деня, в който той пострадал за Христа. Главният празник посветен на светеца обаче се извършва в първата събота на Великия пост, на Тодоровден. Малко хора знаят, че..

публикувано на 17.02.21 в 16:52

Даниела Нинева: Уча се от големите имена в операта

Очарователната млада оперна певица Даниела Нинева дебютира тази вечер, на сцената на Държавна опера-Стара Загора,  като Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе. Даниела Нинева завършва Музикалната академия в Акуила, Италия. Обучението си при..

публикувано на 16.02.21 в 16:30