Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха паметна плоча на един от основателите на Старозагорската опера

През настоящата година Държавна опера Стара Загора чества 95 години от създаването си и 50 години от откриването на сградата, в която продължава традициите на основателите на първата извънстолична опера. Цялата програма на оперно-балетния сезон е посветена на юбилейните годишнини. Първото от редицата събития се случи днес, когато беше открита паметна плоча на един от основателите и първи хормайстор на старозагорската опера - Златан Станчев.

Мемориалният знак е финансиран от община Стара Загора и изработен от скулптура Наско Настев. В интервю той сподели, че този скромен знак е първият от замислената стена на първооснователите на оперната трупа в града, която ще бъде реализирана в бъдеще.

"Откриването на паметната плоча беше предвидено за Фестивала на оперното и балетното изкуство, но обстоятелствата възпрепятсваха", подчерта директорът на операта Огнян Драганов. Той припомни думите написани от Борис Фетфаджиев през 1965 година, по повод 40 години Старозагорска народна опера, "Стара Загора дължи още нещо на Златан Станчев - да увековечи делото му с един паметник или най-малко бюст в сградата на новата опера". „Цели 50 години след публикацията на Борис Фетфаджиев във в.„Септември“ се сбъдва пожеланото от него, уточни Драганов. 

"Златан Станчев е един щастлив човек, защото на малко хора е дадено да положат началото на такова величаво дело. Да създадеш в една провинция еталон за културен институт е дело достойно за уважение и поклон", изтъкна Диана Атанасова- началник на отдел "Култура" в Община Стара Загора.  

Регионалният исторически музей в Стара Загора съхранява част от архивните документи на Златан Станчев. Те са дарени от дъщеря му Магда, сподели преди откриването на плочата Райна Антонова, уредник Нова история в РИМ - Стара Загора. Тя разказа за неизчерпаемата енергия, удивителна работоспособност и социална ангажираност на Златан Станчев. Радетелят за музикално просвещение е инициатор за благотворителни концерти на дружествата в града, за организирането на безплатни курсове по цигулка, китара, виолончело, контрабас, мандолина и флейта, за изнасянето на ученически оперети, за създаването на музикални школи и смесени хорове към православните храмове.  

До новата паметна плоча беше подредена фотодокументална изложба, подготвена от гл.ас.д-р Емилия Жунич. Представените материали красноречиво показват, че Златан Станчев създава музикални формации от Варна и Русе, Кюстенджа и Тулча (Румъния), през София и Одеса до Стара Загора. От документите е видно, че през 20 години на XX  век са правени опити за създаване на оперни трупи в Русе, Варна, Пловдив, Бургас, Плевен и Велико Търново, но единственият успешен е в Стара Загора. Трупата оцелява, просъществува и се развива, като основната заслуга за това е на Златан Станчев. Равносметката: 52 години отдадени на музикална дейност, от които 40 в Стара Загора, "плеада от достойни заместници и една местна опера като синоним на безмълвно и честно трудолюбие..." 

Сред почетните гости беше и Полина Димитрова. Единствената внучка на Маестро Станчев развълнувано обясни, че няма спомен от дядо си, защото е родена години сред неговата кончина. "Това което знам от баба си и майка си е, че е бил много добър и кротък човек. Непрекъснато е работел. Нямал е почивен ден. Даже по празници най-много е работил. Знам, че у дома са идвали много хора, било е като музикално училище за млади и стари. До последен дъх е работил.

Ръководители на културни институти, кандидати за депутати в 45-тото Народно събрание, артисти, солисти, хористи и граждани присъстваха на събитието. В знак на почит и уважение те положиха цветя пред паметната плоча на Маестро Златан Станчев. 

Репортаж от събитието чуйте в прикачения звуков файл:  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Официален трейлър на спектакъла "Любовта като стока" ще представи старозагорския драматичен театър

Най-новият спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“  препълни залата на Културен център Стара Загора и на двете премиерни дати 15 и 24 април.  „Любовта като стока“ по Бертолт Брехт и под режисьорската работа на Дамян Тенев поднася изненада на..

публикувано на 26.04.24 в 17:22
Мария Кьосева

Старозагорка режисира късометражен филм в Лондон

Мария Кьосева е само на 21 години, а вече е режисьор на собствен късометражен филм в Лондон. Тя живее там от 2020 г., когато получава пълна стипендия за обучение. След изтичането на дете години записва режисура. Преди месец заедно със свои приятели и..

публикувано на 26.04.24 в 15:36

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08