Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха паметна плоча на един от основателите на Старозагорската опера

През настоящата година Държавна опера Стара Загора чества 95 години от създаването си и 50 години от откриването на сградата, в която продължава традициите на основателите на първата извънстолична опера. Цялата програма на оперно-балетния сезон е посветена на юбилейните годишнини. Първото от редицата събития се случи днес, когато беше открита паметна плоча на един от основателите и първи хормайстор на старозагорската опера - Златан Станчев.

Мемориалният знак е финансиран от община Стара Загора и изработен от скулптура Наско Настев. В интервю той сподели, че този скромен знак е първият от замислената стена на първооснователите на оперната трупа в града, която ще бъде реализирана в бъдеще.

"Откриването на паметната плоча беше предвидено за Фестивала на оперното и балетното изкуство, но обстоятелствата възпрепятсваха", подчерта директорът на операта Огнян Драганов. Той припомни думите написани от Борис Фетфаджиев през 1965 година, по повод 40 години Старозагорска народна опера, "Стара Загора дължи още нещо на Златан Станчев - да увековечи делото му с един паметник или най-малко бюст в сградата на новата опера". „Цели 50 години след публикацията на Борис Фетфаджиев във в.„Септември“ се сбъдва пожеланото от него, уточни Драганов. 

"Златан Станчев е един щастлив човек, защото на малко хора е дадено да положат началото на такова величаво дело. Да създадеш в една провинция еталон за културен институт е дело достойно за уважение и поклон", изтъкна Диана Атанасова- началник на отдел "Култура" в Община Стара Загора.  

Регионалният исторически музей в Стара Загора съхранява част от архивните документи на Златан Станчев. Те са дарени от дъщеря му Магда, сподели преди откриването на плочата Райна Антонова, уредник Нова история в РИМ - Стара Загора. Тя разказа за неизчерпаемата енергия, удивителна работоспособност и социална ангажираност на Златан Станчев. Радетелят за музикално просвещение е инициатор за благотворителни концерти на дружествата в града, за организирането на безплатни курсове по цигулка, китара, виолончело, контрабас, мандолина и флейта, за изнасянето на ученически оперети, за създаването на музикални школи и смесени хорове към православните храмове.  

До новата паметна плоча беше подредена фотодокументална изложба, подготвена от гл.ас.д-р Емилия Жунич. Представените материали красноречиво показват, че Златан Станчев създава музикални формации от Варна и Русе, Кюстенджа и Тулча (Румъния), през София и Одеса до Стара Загора. От документите е видно, че през 20 години на XX  век са правени опити за създаване на оперни трупи в Русе, Варна, Пловдив, Бургас, Плевен и Велико Търново, но единственият успешен е в Стара Загора. Трупата оцелява, просъществува и се развива, като основната заслуга за това е на Златан Станчев. Равносметката: 52 години отдадени на музикална дейност, от които 40 в Стара Загора, "плеада от достойни заместници и една местна опера като синоним на безмълвно и честно трудолюбие..." 

Сред почетните гости беше и Полина Димитрова. Единствената внучка на Маестро Станчев развълнувано обясни, че няма спомен от дядо си, защото е родена години сред неговата кончина. "Това което знам от баба си и майка си е, че е бил много добър и кротък човек. Непрекъснато е работел. Нямал е почивен ден. Даже по празници най-много е работил. Знам, че у дома са идвали много хора, било е като музикално училище за млади и стари. До последен дъх е работил.

Ръководители на културни институти, кандидати за депутати в 45-тото Народно събрание, артисти, солисти, хористи и граждани присъстваха на събитието. В знак на почит и уважение те положиха цветя пред паметната плоча на Маестро Златан Станчев. 

Репортаж от събитието чуйте в прикачения звуков файл:  

Галерия

Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02

Международната изложба "Деца в риск" се завърна в Музея на фотографията

Трогателна и любопитна е историята на Международната изложбата „Деца в риск“. Тя се открива тази вечер, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък . Нейният път към зрителите започва в края на 90-те години..

публикувано на 27.04.21 в 09:50