Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йова Петкова: "Мост между поколенията" е една от сбъднатите ми мечти

3
Снимка: БГНЕС
Документалният филм "Мост между поколенията" вече е факт. Заради противоепидемичните мерки неговата премиера се състоя онлайн, на 28.03. Създателите на документалната лента, финансирана от Национален фонд "Култура", се надяват до края на април да го покажат пред публиката на Троян. Селищата около планинското градче са във фокуса на тази съвременна приказка. Тя е тъжен разказ за живота на възрастните хора в изоставените български села. 

"Мост между поколенията" е авторски проект на братовчедите Йова Петкова и Найден Индерлийски. В него младите творци разказват своята версия за умиращото българско село. Вдъхновител на записаните истории е тяхната баба Йова. "Нашата баба е страхотен човек. Вярвам, че всеки внук казва това за своята баба. Тя е имала много цветен живот, с трудни и щастливи моменти. Нейният живот е започнал преди 85 години в Царство България, създала е семейство по време на социализма, а сега изживява старините си в парламентарна република България. Аз с интерес слушам историите й. Опитвам се, да следвам примера й", признава Йова Петкова, която е едно от петте внучета на баба Йова.

"Имаме идея да направим "Мост между поколенията 2". Проектът ще се фокусира върху младите хора. Ще разкажем за завърналите се на село българи. За тези, които живеят на село, но работят в града. За  младите хора избрали селската идилия, които променят облика на българските села, организирайки културни прояви, благотворителни инициативи или кампании за почистване. Ето, за такива вдъхновяващи хора искаме да говорим, защото пандемията ни показа, че селото е много по-благоприятно място за живот. В него си свободен и можеш да работиш онлайн. В тези бурни времена селото е бряг на спокойствието", завършва размислите си Йова Петкова.

Филмът "Мост между поколенията" може да се гледа безплатно. Той е достъпен за всеки потребител в You Tube, допълва още чаровната продуцентка на документалната лента. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.   

Галерия

Още от категорията

Йордан Тинков е отличен с награда "Сивина" 2021 за ролите му в спектакъла "Малката самовила"

Призът "Сивина" се дава за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за дебют или една от първите си три изяви на професионална сцена. За мен е чест, че имах възможност да участвам в този спектакъл и да съм част от..

публикувано на 11.05.21 в 16:00
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02