Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мариян Дянков: Проектът "Пътеки към свободата" помага на младите хора да започнат кариерно развитие

Мариян Дянков
Снимка: Ани Петрова
И през 2021 година продължава подкрепата на младежи, благодарение на проекта "Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно". Преките бенефициенти на проекта са младежи на възраст 16-29 години, включително представители на етнически малцинства, които напускат алтернативна грижа. Проектът е финансиран от Фонд Активни граждани по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. През настоящата година от него могат да се възползват млади хора от Стара Загора, Пловдив и Русе, поясни в предаването "60 минути повече" Мариян Дянков, директор "Развитие Програми" в SOS Детски селища България. "Проведохме среща със заместник-кмета Иванка Сотирова и д-р Антония Тодорова, началник-отдел "Здравеопазване и социални дейности" в община Стара Загора. На нея договорихме подкрепа за младежи от областта, уточни Дянков. Той допълни, че в Стара Загора са подадени 22 заявления.

"Целта на проекта е да представи една наша програма, която работи от много години в организацията. Искаме да пробваме тази програма на по-широка територия, с повече младежи. Тя е адресирана към 210 младежа, които напускат различни форми на алтернативна грижа, успешно да започнат самостоятелен живот чрез предоставяне на услугата „Подкрепа за самостоятелен живот“, обясни Дянков, като подчерта, че до момента за участие в програмата са получили 60 заявления "Ние подпомагаме младите хора в тяхното физическо, психическо и емоционално здраве, като идеята е да платим здравни манипулации, ако това се налага. Имаме социално-психологическа подкрепа, това също е много важно за тях, колкото и да не искат да си го признаят. Опитваме се да съдействаме за намирането на квартира или общежитие. Опитваме се да подпомогнем началото на тяхната трудова заетост и на тези, които са подали заявления да осигурим професионална квалификация."

Проектът „Пътеки към свободата“ се радва на подкрепа от страна на бизнеса, заяви уверено Мариян Дянков, който в качеството си на дипломиран социолог каза, че в момента "в страната се изпитва глад за работна ръка"

Проектът "Пътеки към свободата" който Сдружение SOS Детски селища изпълнява от началото на 2020 година, е на стойност близо 200 хил. евро. Той ще продължи да се изпълнява и през 2022 година. Финансовата подкрепа за проекта е предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на ЕИП.

Цялото интервю на Мила Маринова с Мариян Дянков може да чуете в прикачения звуков файл:  

Още от категорията

доц.Николай Цанков

Близо 100 асистенти и докторанти събра Педагогическия факултет на ТУ - Стара Загора

Eжeгoдният зa Πeдaгoгичecĸия фaĸyлтeт нa Tpaĸийcĸи yнивepcитeт ĸypc cъбpa пpeз 2021 г. близo 100 acиcтeнти и дoĸтopaнти нa виcшeтo yчилищe. Бъдeщи и нacтoящи млaди yнивepcитeтcĸи пpeпoдaвaтeли oт вcичĸи фaĸyлтeти ce oбyчaвaт в paзлични пoдxoди,..

публикувано на 19.04.21 в 11:57
д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков живее в царството на птиците

Петър Янков е завършил Биологическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Екология". Защитил е докторска дисертация на тема "Птиците на София". Работил е 12 години в БАН до 1988 година, когато става един от основателите на Българското..

публикувано на 18.04.21 в 17:09

Откупиха 21 декара гора, за да я спасят от сеч

  Първата откупена гора от 21 дка  за да бъде спасена от сеч е факт! Този прецедент, засягащ съдбата на хиляди 80-годишни дървета от вида „зимен дъб“ в сливенския  дял на Стара планина се случва благодарение на Никола Рахнев, създателят на..

публикувано на 16.04.21 в 14:19
Петър Славов

Петър Славов: Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна

„Голям брой хора избраха да гласуват машинно, което ясно показва, че този метод се възприема добре у нас. От тук нататък стои задачата да бъде подобрена масовостта на този процес.“ Това заяви в коментар за Радио Стара Загора кандидатът за народен..

обновено на 15.04.21 в 08:30

За духа на българския парламентаризъм

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква днес новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. На тържествена церемония народните представители ще положат клетва. Очаква се държавният глава да присъства и да направи обръщение от..

публикувано на 15.04.21 в 08:10
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Възможни са модификации в данъчната система, но без радикална промяна

Като един от най-неотложните проблеми, които очакват бързо решение от новите управляващи, икономистът Румен Гълъбинов посочи установяването на контрол върху разпространението на Ковид-19 чрез масова ваксинационна кампания в страната. Анализаторът..

публикувано на 14.04.21 в 15:45

Кабинет, излъчен от този Парламент, ще бъде самоубийство за участниците в него

Следващите няколко дни ще покажат на голяма част от българските избиратели, че вотът им за пореден път е бил хвърлен не за антиправителствени и протестни партии, а за поредна мимикрия на статуквото, прогнозира в ефира на Радио Стара Загора..

публикувано на 14.04.21 в 08:30

Алексей Стоев: "Срещата ми с Юрий Гагарин е съдбоносна!"

Тази година се навършват 60 години от първия полет на човек в КОСМОСА! Точно на тази дата – 12-ти април 1961 г.  в 9ч.07 мин. московско време в извънземна орбита на борда на  „Восток 1“ излита Юрий Гагарин!  След 108 минути около Земята Юрий Гагарин..

публикувано на 12.04.21 в 16:45

Президентът няма право да удължава изкуствено живота на новия парламент

В Конституцията на Република България ясно са указани разумните срокове за свикване на новия парламент и процедурата по съставяне на правителство. Държавният глава няма право да протака прекалено много този процес. Това заяви в интервю за Радио..

публикувано на 12.04.21 в 15:11

И школите възобновиха работа

От днес дейността си възобновяват школи, занимални и други групови извънкласни занимания. Това става със заповед на здравния министър, с която от днес   част от мерките в страната стават по-леки. Някои школи в Стара Загора обаче няма да отворят..

публикувано на 12.04.21 в 14:56