Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България губи едно място в класацията на “Репортери без граници” и вече е 112-а

2
Снимка: Ани Петрова

България губи едно място в класацията на "Репортери без граници" (RSF) и вече е 112-а, показва публикуваният във вторник годишен индекс на свободата на печата. Индексът, който  всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва, че журналистиката е напълно или сериозно възпрепятствана в 73 от страните, а в други 59 държави търпи ограничения. Така общият процент на държавите, включени в проучването, където са регистрирани проблеми със свободата на словото, достига 73%. Медийната среда в тези страни е определена като „много лоша", „лоша" или „проблематична", съответно в картата на медийната свобода по света са отбелязани с черен, червен или оранжев цвят. 

България остава на последно място в Европейския съюз. В региона на Балканите единствено Турция се представя по-зле – 153-о място. Журналистическата професия губи своя престиж. Наблюдава се централизиране, а правенето и разпространението на журналистика са твърде често блокирани от политически, икономически, технологични и понякога дори културни фактори. Това коментира за Радио Стара Загора Иван Радев от АЕЖ. Има и други фактори, които влияят отрицателно като например пандемията от коронавирус, коментира още той. Отговорът на това, което се случва е истинска и качествена журналистика, която изисква ресурси, но е по-важна от всякога, коментира още Иван Радев.

Тази година само 12 от 180-те страни в индекса (7%) могат да претендират, че предлагат благоприятна среда за развитие на журналистика. За сравнение, техният брой миналата година беше 13 държави (8%). Германия вече не е сред страните, където медийна среда  се определя като „добра" (спад с две позиции до 13-о място). Десетки немски журналисти бяха нападнати от поддръжници на екстремистки и конспиративни групи по време на протестите срещу ограниченията, наложени в борба с пандемията.
Първите места в класацията традиционно се заемат от скандинавските държави – Норвегия, Финландия, Швеция и Дания, пета е Коста Рика, следвана в топ 10 от Нидерландия, Ямайка, Нова Зеландия.

Галерия

Още от категорията

Село Розово има млад и амбициозен кмет

   Село Розово е на няколко километра от Казанлък. В него живеят близо 1 100 жители с постоянен адрес.  „Радващото е, че все повече млади хора се връщат в селото. Много семейства с малки деца търсят да купят имоти тук.“, казва кметът Венцислав Колев...

публикувано на 18.05.21 в 09:10
Даниел Киряков

Осветените факти за ББР на ниво министър на икономиката придобиват нов ефект

Осветените факти за Българската банка за развитие на ниво министър на икономиката вече придобиват друг ефект. Тази информация се знаеше от медии, които се занимават с разследваща журналистика, но обявени на ниво ранг министър дават възможност да се..

публикувано на 17.05.21 в 14:29
Венелин Терзиев

Проф. Венелин Терзиев: Добротата е заложена в хората и това ме прави оптимист

Проф.д-р Венелин Терзиев е роден в Севлиево, родно място на Мара Белчева, една от най-красивите български поетеси, станала неволно  причина за първия дуел, предизвикан от любов след Освобождението на България. В Севлиево е роден и Б орис Машалов, чийто..

публикувано на 16.05.21 в 17:32

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56