Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международната изложба "Деца в риск" се завърна в Музея на фотографията

Трогателна и любопитна е историята на Международната изложбата „Деца в риск“. Тя се открива тази вечер, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Нейният път към зрителите започва в края на 90-те години на XX век. Годините са трудни, а магазините празни. Животът в страната е почти замрял. В България започват да пристигат помощи. Сред най-уязвимата група се оказват децата. В тези трудни за страната ни дни, в Казанлък, 12 интелектуалци основават Благотворителната фондация "Оазис". Членовете на фондацията съвместно с католическото монашеско общество "Салезиани на Дон Боско" и ф.х. Александър Иванов решават да организират благотворителен фотоконкурс-изложба. Салезианите осигуряват средства, а фотографът Александър Иванов тръгва из страната, за да ангажира участниците в проявата. За кратко време са събрани 287 творби на 45 участника.

Жури с председател проф. Румен Георгиев – Рум селектира 128 снимки от България, Индия, Чешката република, бившата Югославия, Албания, Индия, ЮАР …

"За първи път изложбата "Деца в риск" беше показана на 3 юли 1998 година в Исторически музей „Искра“-Казанлък. Специално за откриването й пристигна провинциалът на Салезианите от Прага отец Бено Бенеш. На 3 август същата година творбите бяха експонирани в залата на Чешкия културен институт в София. През есента на 1998 година я показахме в Пловдив, а в края на същата година я видяха и зрителите на морската ни столица - Варна", връща лентата на спомените си инж. Стефан Папукчиев - директор на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. "Повече от шест години продължи европейското пътешествие на изложбата. Тя гостува в Прага, в редица градове на Чехия, в Словакия и в Германия, като запази целта си да набиране средства, за финансиране на различни дейности на казанлъшката благотворителна фондация „Оазис“", уточни  инж. Папукчиев.

През 2020 година изложбата се „завърна“ в България. Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства е домакин и отговорен стопанин на изложбата "Деца в риск". Тази вечер, в нея ще бъдат показани и отпаднали при селекцията творби. Експозицията може да бъде разгледана до 1 юни, уточняват организаторите на изложбата.

Галерия

Още от категорията

Две награди спечели филм на старозагорски ученик

Лентата "One More Page" на Григор Дянков от 11-ти клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Стара Загора спечели две престижни награди от "Правец Филм Фестивал". "Истории. Филмите разказват истории - някои са весели, други поучителни, други тъжни, четвърти са..

публикувано на 21.06.21 в 15:10

Фицата: Леле, к'ъв шербет (видео и снимки)

Единайстата песен от проекта "Пеещи артисти" с премиера в музикалните платформи и по Радио Стара Загора. Новата песен е поверена на един от най-атрактивните ни съвременни актьори - Филип Аврамов-Фицата. Казва се "Шербет". Текстът е на Иво Тицин, музиката..

публикувано на 19.06.21 в 11:47
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора за 21-27 юни

Културен афиш 21-27 юни 21 юни, /понеделник/ Лятна програма 2021 „Създай. Играй. Прочети. Научи” в Регионална библиотека „Захарий Княжески” За малките  читатели на възраст от 7 до 10 години от 14 юни до 30 юли..

публикувано на 18.06.21 в 16:45

Арт пазар за сетивата се открива тази вечер в Къщата на Архитекта.

Тази вечер стартира събитието „Арт пазар за сетивата“ в Къщата на Архитекта. Пазарът, в навечерието на Еньовден, е в рамките на два дни, в които гражданите и гостите ще могат да си подарят наслада за сетивата, каза за Радио Стара Загора Ралица Острева..

публикувано на 18.06.21 в 15:59

Никола Райков е номинацията на България за EUROCON 2021

Старозагорският автор Никола Райков е с номинация за България в европейските награди на EUROCON 2021 в категория автор с цялостен принос, за последните 10 години. Еврокон е най - престижния ежегоден фестивал за фантастика в Европа. Провежда се от..

публикувано на 18.06.21 в 12:38

Четвърто национално биенале „Мозайката днес" ще се проведе в Стара Загора

Четвъртото национално биенале „Мозайката днес"  ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юли т.г., превръщайки го в  традиционно събитие в културния живот на града, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство. Организатори на..

публикувано на 17.06.21 в 13:08

В Габрово представят книгата "Излекувай се със смях"

Днес от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата представя габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров (1952 - 2020) . В книгата са включени над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в..

публикувано на 17.06.21 в 09:05

Нов български балет се ражда в Държавна опера - Стара Загора

Световноизвестният хореограф Василий Медведев поставя нов български балет с трупата на Старозагорската опера Завърши първия етап на репетиционния период на премиерата на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. За първи..

публикувано на 15.06.21 в 11:00
Момчил Маринов, директор на ИМ

Исторически музей "Искра" събра в каталог български шевици от Възраждането

Български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването..

публикувано на 14.06.21 в 08:00
Николай Урумов

Актьорът Николай Урумов се шегува, че е бивш дворянин

Николай Урумов е един от най-популярните български актьори . Той е обичан и чакан режисьор в столичните и провинциалните театри. Професионалният опит го държи здраво и любвеобилно на театралната сцена, пред филмовата камера и микрофона за дублажи, но..

публикувано на 13.06.21 в 16:30