Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диян Димитров: Грешка е, че държавата не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия

| обновено на 27.04.21 в 17:39
Снимка: Личен архив

Като грешка определи решението държавата да не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия и да изчака последния за това срок, Диян Димитров, класиран на първо място в конкурса за председател на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Решението си да напусне борда на ТЕЦ "Марица-изток 2" и да кандидаства в БЕХ Димитров мотивира с желанието да помогне на региона на Стара Загора.

Ако искаме да сме успешни в един по-следващ период, Стара Загора трябва да излъчи и своите заместник-министри в един потенциален нов кабинет, независимо от коя политическа платформа е. Имаме нужда от добрите посланици в София, защото за добро или лошо всички процеси се случват именно там. Престоят доста и сложни процеси. Именно затова искам да помогна в този критичен, особено за енергетиката, период за целия регион да не се окажем неподготвени, защото процесите се случват първо в София. Това е и причината да участвам в този конкурс“, коментира за Радио Стара Загора Диян Димитров.

В момента изборът на Съвета на директорите на БЕХ, оповестен на 19-ти април, не е официализиран, заради жалба от страна на една от участничките. 

Междувременно Парламентът гласува мораториум върху сделките и назначенията на настоящото правителство в оставка, което от ГЕРБ оспориха пред Конституционния съд. Конституционният съд образува дело по жалбата на ПП ГЕРБ. 

Димитров поясни, че вече е излязъл от Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица-изток“ 2. 

По думите му са несъстоятелни обвиненията, че ГЕРБ бърза с партийни назначения на високи постове в края на мандата си, особено в енерегетиката. 

"Държавата не е бързала тъй като максималният срок беше 16 месеца. Ако беше бързала, можеше тези управителни и контролни органи можеше да бъдат назначени още след приемането на Закона за публичните предприятия и контрол през октомври 2019 г. или през цялата 2020г.  От позицията на всичко, което се разразява в момента, това е било грешка, защото можеше далеч по-рано да бъдат направени тези конкурси и тази тема да бъде затворена“, коментира Димитров.

Той обясни, че Законът за публичните предприятия и контрол беше приет като едно от последните изисквания, за да може България да бъде приета в чакалнята на Еврозоната.

Съгласно този закон беше даден 12-месечен срок, в последствие удължен на 16-месечен, в  който да бъдат направени и приведени в съзвучие със закона тези управителни органи, в които държавата или общината има повече от 50 на сто участие. До април 2021 г. имаше време държавата да проведе тези конкурси и да избере новите управителни или контролни съвети.

Едно от основните преимущества на Закона за публичните предприятия и контрола е, че тези управителни съвети по никакъв начин няма да могат да бъдат зависими, от което и да е следващо правителство, независимо кога бъдат назначени те. Това е особено важно в условията и на пандемия и за целите на икономическата стабилност тези хора да бъдат експерти с достатъчно опит, който е пряко свързан с дейността на дружеството, което ще контролират или управляват. И смятам, че всички изисквания, които бяха поставени по отношение на избора на представители на държавата и на независими членове на Съвета на българския енергиен холдинг бяха точно такива“, коментира Димитров.

Той допълни, че е преминал през всички фази на конкурса за Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Комплексна му оценка е 4,60 при максимална оценка 5 и на базата на тази оценка е класиран на първо място от 9-членна комисия, съставена от независими експарти, представители на Агенцията за публични предприятия и контрол и на Министерство на енергетиката. 

Още от категорията

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора..

обновено на 31.05.21 в 12:28

Проф. Божидар Манов: Радвам се, че имам възможността да председателствам журито на фестивала "Златната липа"

Осмото издание на фестивала Златната липа започва утре в Стара Загора и ще представи 40 филма от 16 европейски държави, създадени през последните две години. В конкурсната програма селектираните филми ще се оценяват от жури с международно участие...

публикувано на 28.05.21 в 12:18