Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икономистът Георги Вулджев смята, че пенсионната система има нужда незабавно да се реформира

Георги Вулджев
Снимка: архив БНР, стопкадър

Години наред проблемите на пенсионната система се поставят на дневен ред. Говори се за възможните алтернативи. Видни икономисти обясняват предимствата на допълнителното осигуряване за втора пенсия. Политиците, при всяка удобна възможност, обещават нарастване на пенсиите, като не забравят да напомнят, че държавата прави всичко по силите си, но остава убеждението, че реформите буксуват, а неизвестните растат. Така ли е всъщност? За коментар потърсихме Георги Вулджев.

Георги Вулджев е член на управителния борд на Българското Либертарианско Общество ( БЛО) и главен редактор на ЕКИП. Неговите статии по икономически и политически теми са били публикувани както от български, така и международни издания като Mises Institute, Foundation for Economic Education, European Students for Liberty и др. Работил е като икономист в Института за пазарна икономика и понастоящем заема позицията на икономически анализатор в CEEMarketWatch и е седмичен колумнист по инвестиционни теми към блога на Tavex.

В предаването "Репортер" икономистът коментира: "Последната съществена промяна в пенсионната система беше през 2015 година, и тя, по мое мнение, не беше към по-добро. На практика системата не е пипана откакто е създадена. Тя има фундаментален проблем. Конкретно, първият, най-големият стълб на системата е държавното обществено осигуряване. Той има сериозни проблеми с финансовата си стабилност. Те се коренят в нещо, което до голяма степен няма как да контролира държавата. Става въпрос за отрицателните демографски тенденции. Системата е такава, че изисква преразпределение на пари, от работещи българи към пенсионери. Всеки може да си направи сметката, че когато застарява населението има все по-малко пари за разпределяне към все повече хора. И това води до постоянни дефицити. Необходимо е да се преосмисли начинът по който функционира системата. Той беше категоричен, че ако системата не се реформира, състоянието на фонд “Пенсии” ще продължи да се влошава, което в дългосрочен план сериозно застрашава фискалното здраве на държавата и може да доведе до фискална криза, защото разходите за пенсии са най-голямото  перо в държавния бюджет.“, обясни Вулджев.

Вулджев обърна внимание и на факта, че нарастването на безработицата и икономическата криза, в условията на продължаваща пандемия, кара сънародниците ни да си купуват осигурителен стаж, за да се пенсионират, но подчерта, че практиката с купуването на осигурителен стаж е стара. "В последните години се използва по-малко, заради направените промени в законодателството.

енсионерите се хващат в капана на политическите послания. Те са готова група от електорат, с ясни интереси в чисто материално изражение. Повечето политици си правят сметката, че ако обещаят някаква щедрост, към пенсионерите, под формата на пенсии или добавки, това може да им спечели сравнително лесно гласове, защото пенсионерите са и голяма социална група. Проблемът е, че тези предложения не се правят с дългосрочен замисъл, а това води до големи проблеми в системата, защото краткосрочно се вдигат разходите, което в дългосрочен план се оказва, че държавата не може да си позволи!", подчерта Георги Вулджев. 

Той допълни, че страната ни запазва третото място в Европейския съюз по дял на пенсионерите в риск от бедност. 

Според него успешната формула е заключена в предлаганата от "Екип" капиталопокривна система за финансиране. При нея всеки работещ трябва да има своя сметка, в която да си спестява пари от своята заплата. Това ще осигури финансова стабилност и няма да има преразпределение на средства от млади към стари. Демографският фактор няма да е проблем. Отговорността ще бъде лична. Ако си имал добър доход ще имаш и добра пенсия, убеден е Вулджев.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора..

обновено на 31.05.21 в 12:28

Проф. Божидар Манов: Радвам се, че имам възможността да председателствам журито на фестивала "Златната липа"

Осмото издание на фестивала Златната липа започва утре в Стара Загора и ще представи 40 филма от 16 европейски държави, създадени през последните две години. В конкурсната програма селектираните филми ще се оценяват от жури с международно участие...

публикувано на 28.05.21 в 12:18