Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културен афиш на община Стара Загора

Антична улица, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Културен афиш 10-16 май

11 май, /вторник/

Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий.

С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“

11 май, 10.30 ч.  Лапидариум,  Регионален исторически музей

180 години Светиниколско школо и светско образование в Стара Загора – празничен спектакъл на Шесто основно училище „Св. Никола“ – гр. Стара Загора.

11 май, 18.00 ч.  Античен форум „Августа Траяна“

„Енергични хора “от Василий Шукшин, постановка Николай Урумов

С участието  на Михаил Билалов, Христофор Недков, Галя Александрова, Светла Тодорова, Ивалин Димитров, Кольо Стайков, Цветомир Черкезов, Георги Райчев

Блестяща комедия на Василий Шукшин, заплетена с много смях, реални образи и характери в борба за надмощие над истината. Една жена, уморена от „бизнеса“ на своя мъж и неговите приятели, решава да разбули действителността, но разбира, че истината не винаги е най –доброто решение.

19.00 ч., Драматичен театър

„Дон Кихот“ – балет от Лудвиг Минкус. Режисьор и хореограф Аршак Галумян /Германия/

Сценография и костюми Салваторе Русо /Италия/. Художествен ръководител на балета Силвия Томова.

Солисти и кордебалет на Държавна опера – Стара Загора

19.00 ч., Оперен театър

12 май, /сряда/

Нощ на литература - десето издание / по отделна програма/

 18.00 - 21.30 ч.  „Читателски гнезда“ в целия град

13 май, /четвъртък/

„Осем жени“ от Робер Тома, режисьор Стефан Делев

С участието на Светла Тодорова, Илина Илиева, Мария Пенчева, Елица Матева, Мария Енева, Галя Александрова, Елена Азалова, Диана Найденова, Миленка Сотирова

Сценография Златан Дрянов

Осем жени се готвят да празнуват Коледа. Извършено е убийство. Осем героини, осем истории, осем причина за убийство. Всяка разкрива своите тайни. Коя ще бъде най – хитра? Добре ли е винаги да се казва истината?

Вземете лупата и мислете…

19.00 ч.,  Драматичен театър

15 май, /събота/

„Златка златното момиче“ – куклен спектакъл за деца по българска народна приказка. Режисьор Янчо Иванов, сценография Живко Кънев, с участието на Златина Караенева

Спектакъл по едноименната народна приказка, превърнала се в класика. История за Доброто, което преобразява живота. Приказка за децата и техните родители.

11. 00 ч., Куклен театър

16 май, /неделя/

„Трите прасенца“ – куклен спектакъл за деца. Режисьор Елица Стоянова, сценография Николай Демеров, музика Георги Генов. С участието на Татяна Андреева и Цвети Пеняшки

Трите прасенца вече са големи и трябва да си построят къщичка. След редица премеждия, те научават най – важния урок – ако си помагат, ако са задружни в игри и в беди, дори Вълкът не е толкова страшен.

11.00 ч., Куклен театър

Приказни истории с ателие „Моята кукла“

Малчуганите ще могат да се потопят в приказни истории и да изработят с актьорите от Куклен театър- Стара Загора  своя импровизирана  кукла. Ателието е подходящо за деца от 4 до 10 години, местата са ограничени до 20.

12.00 ч., Куклен театър

Актуални изложби

Ретроспективна изложба – живопис и сценография на Любомир Цакев /1940 -2012/ - до 18 май                                                                                      Художествена галерия


Още от категорията

Момчил Маринов, директор на ИМ

Исторически музей "Искра" събра в каталог български шевици от Възраждането

Български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването..

публикувано на 14.06.21 в 08:00
Николай Урумов

Актьорът Николай Урумов се шегува, че е бивш дворянин

Николай Урумов е един от най-популярните български актьори . Той е обичан и чакан режисьор в столичните и провинциалните театри. Професионалният опит го държи здраво и любвеобилно на театралната сцена, пред филмовата камера и микрофона за дублажи, но..

публикувано на 13.06.21 в 16:30

1200 участници събра международния танцов фестивал “Вълшебен свят“ в Хасково

Международния танцов фестивал “Вълшебен свят“ започна днес в Хасково. 15-то и 16-то издание на фестивала се провежда в голямата зала на Образцово Народно Читалище “Заря- 1858“ . Oбластният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов връчи почетен..

публикувано на 11.06.21 в 17:12

Новото в българския джаз е акцент и на втората вечер на Джаз форум - Стара Загора

Втората вечер на Джаз форум - Стара Загора е посветена на новото в българския джаз.  На сцената на Античната улица или при лошо време в обновената зала на Културен център Стара Загора в сградата на Областната администрация ще бъдат показани съвместни..

публикувано на 11.06.21 в 16:59

Искрица Огнянова: "Art Without Borders" провежда онлайн класове

Искрица Огнянова е родена в Стара Загора. Семейството й е от потомствени музиканти.Тя отива в Ню Йорк, за да учи в Musical and Dramatic Academy (AMDA). Води я голямата ѝ любов към мюзикъла и мечтата да усвои тайните на това изкуство от най-добрите...

публикувано на 11.06.21 в 14:51

Гъдуларско надсвирване ще се проведе в чирпанското село Спасово

Първо национално гъдуларско надсвирване започва днес (12 юни) в чирпанското село Спасово, съобщи кметът Димо Нецов.   Фолклорното събитие ще носи името на прочутия в миналото гъдулар дядо Вичо Бончев и ще се състои в съботата, след Спасовден,..

публикувано на 10.06.21 в 14:16

В Сливен ще връчат наградите "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване

В Сливен в рамките на националния фестивал на детската книга днес ще бъде връчена Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2021г. Церемонията започва от 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан..

публикувано на 10.06.21 в 12:39

Държавна опера - Стара Загора ще зарадва почитателите си с богата лятна програма

Държавна опера-Стара Загора ще зарадва почитателите на операта и балета с богата и атрактивна лятна програма под мотото „Отново заедно”. Величествената сцена на Античния форум „Августа Траяна” ще събере старозагорци и гостите на „града на липите”,..

публикувано на 08.06.21 в 14:34

„Мъжкарят“ с Иво Йончев

На 17 юни от 19 часа в Драматичен театър „Гео Милев“ ще бъде поставено театралното представление „Мъжкарят“. Мъжкарят е съвременна българска театрална постановка, създадена по текстове от едноименната монодрама на автора Димитър Никленов и написана по..

публикувано на 08.06.21 в 11:29
Асим Адемов

Творческа Европа - над 2 млдр. евро за култура и творчество

С над 2 млдр. евро ще бъдат подпомогнати културата и творчеството чрез новата програма на ЕС „Творческа Европа“ за периода 2021 – 2027г.  Със своите три подпрограми – „Култура“, „МЕДИА“ и междусекторното направление, „Творческа Европа“ има за цел да:..

публикувано на 07.06.21 в 10:37