Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедрос Азинян: Надявам се, че с фотоалбума "Моят Казанлък" съм стигнал до мечтите на баща си

Днес, 18 май, от 17.30 часа в Художествена галерия „Казанлък“ ще може да се насладите на майсторската фотография на Артин Азинян. Освен емоцията от красивата фотография ще получите и възможността да я имате за спомен във формата на фотоалбум.

"Моят Казанлък" така с умиление казваше за своя град Артин Азинян. Приживе той мечтаеше да събере в един голям албум най-хубавите си снимки. Подреждаше ги, надписваше ги, правеше копия и си представяше как един ден ще покани съгражданите си, от всички поколения, познати и непознати, на една по-различна фотоизложба. Експонираните черно-бели фотоси ще разказват истории за едно отминало време, непознато за едни и позабравено от други. В залата ще звучи тихо мелодията на цигулка, а на специален статив ще бъде поставен албум с неговите снимки...

Фотограф-художникът Артин Азинян не дочака сбъдването на мечтата си, но я завеща на своя син Бедрос Азинян. И той изпълни бащината заръка. Прерови стотици снимки от съкровищницата на своя татко, за да извади част от диамантите в нея и ги покаже пред публиката на Казанлък, страната и света. "Докато работех ме връхлиташе цялата гама от емоции", призна Бедрос Азинян, който продължава и започнатата преди години от баща му поредица "Ретро1" и "Ретро 2". "Моят прочит спрямо неговите кадри е, че потърсих не само утвърдените му неща, а и по-различна гледна точка. И докато работех чувствах гордост. Тъгувах, че хората вече ги няма, че няма кой да се зарадва на този албум, че от неговите приятели не са останали много сред живите. Изпитвах чувство на възхищение от този труд и от това постоянство, от тази обич и отдаденост да съхраняваш. Просто усещах, че той е до мен. Усещах напътствията му, че това което събирам е това за което е мечтал." А за отпечатването на албума помогнаха много хора, сред тях бяха и негови ученици, приятели, познати и напълно непознати, уточнява развълнувано Азинян. Неговата покана адресирана до казанлъчани и гостите на града преди откриването на изложбата и представянето на фотоалбума "Моят Казанлък", посветен на 90 годишнината на Артин Азинян, е написана с думите:

"Уважаеми казанлъчани, приятели и мечтатели,

Когато пристъпих към реализирането на този албум и започнах да преглеждам записките на моя баща, както и да сканирам негативните изображения, усетих и разбрах с колко обич, желание, майсторство и вдъхновение е успял да улови и пресъздаде тези мигове от времето. Незабравими кадри от историята на нашия прекрасен град Казанлък, на нашия славен регион – Розовата долина, Долината на тракийските царе.

Едва ли бих се наел да анализирам творчеството на Артин Азинян, определено ще изпитам трудност, каквато изпитах и сега, докато подбирах фотографиите, които да бъдат представени в това издание. Хиляди кадри, в които е успял да заснеме, запише и съхрани времето, в което е живял, съзвучието и ритъма на случващото се около него. Неговото око, мисъл, реакция и тънък усет успяват да отразят действителността такава каквато е. За съжаление от повечето фотографии ни гледат хора, които вече са завършили своя житейски път. Но енергията, която са носили, случките, които са преживели, следите, които са оставили, завинаги са запечатани в снимките му. Сякаш е имал нагласата, че насочвайки фотоапарата си, неговият исторически прочит ще бъде важен за поколенията. Затова неслучайно е бил първият фотограф на национални обекти и събития с подчертано историческо значение:

  • Полагането на основите на ТЕЦ „Марица-Изток“.
  • Изграждането на Дом-паметник „Бузлуджа” още от първия взрив.
  • Приноса на читалище „Искра“ за културното развитие на града ни.
  • Паметника на свободата на връх Столетов.
  • Празника на розата – символа на България.

Чрез силата на своята фотография Артин Азинян е създал достоверен документ на родния си Казанлък в няколкото теми:

  • Градът – неговите стари махали, променящият му се облик, началото на мащабното строителство на жилищните блокове, появата на кварталите Западно и Източно разширение, главните улици, оформянето на централния площад.
  • Хората, които са родени, израснали, творили и градили, оставили своята светла следа за поколения наред, изпълнили площадите, одухотворени от труда, ведри и спокойни, усмихнати, носещи плам и надежда.
  • Промишлеността – заводите, предприятията, цеховете, продукцията, селското стопанство, търговията, занаятите, дали поминък на местните жители.
  • Събитията – Празникът на розата, Световното първенство по парашутизъм, гости и известни личности от различни краища на света, посетили града ни, за да се потопят в атмосферата и историята му.
  • Върховете на Стара планина – историческите Столетов и Бузлуджа, през всички годишни сезони. Началото на строителството на Дом-паметник „Бузлуджа“.

Затова реших пред всички вас да споделя тази малка част от „Съкровищницата на татко“ – така нарекох кадрите, във всеки от които е запечатал по едно историческо послание. Историята на човек, къща, улица, площад, събитие, среща, спектакъл. Неговите стъпки с фотоапарат в ръка са стъпки във времето. Време, което вече е минало, а миналото е история!

Историята на времето, което сякаш се оказва най-ценното, а ние го пропиляваме и захвърляме с лека ръка.

Надявам се авторският албум „Моят Казанлък“ на Артин Азинян, който е изцяло черно-бял с няколко цветни нюанса, да се превърне в празник на сетивата, да ви донесе частица от нашия роден и любим град Казанлък там, където и да сте по света, за да можете на отнесете неговия дух в мислите и сърцата си!"

Фотограф-художник Бедрос Азинян



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28