Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бедрос Азинян: Надявам се, че с фотоалбума "Моят Казанлък" съм стигнал до мечтите на баща си

Днес, 18 май, от 17.30 часа в Художествена галерия „Казанлък“ ще може да се насладите на майсторската фотография на Артин Азинян. Освен емоцията от красивата фотография ще получите и възможността да я имате за спомен във формата на фотоалбум.

"Моят Казанлък" така с умиление казваше за своя град Артин Азинян. Приживе той мечтаеше да събере в един голям албум най-хубавите си снимки. Подреждаше ги, надписваше ги, правеше копия и си представяше как един ден ще покани съгражданите си, от всички поколения, познати и непознати, на една по-различна фотоизложба. Експонираните черно-бели фотоси ще разказват истории за едно отминало време, непознато за едни и позабравено от други. В залата ще звучи тихо мелодията на цигулка, а на специален статив ще бъде поставен албум с неговите снимки...

Фотограф-художникът Артин Азинян не дочака сбъдването на мечтата си, но я завеща на своя син Бедрос Азинян. И той изпълни бащината заръка. Прерови стотици снимки от съкровищницата на своя татко, за да извади част от диамантите в нея и ги покаже пред публиката на Казанлък, страната и света. "Докато работех ме връхлиташе цялата гама от емоции", призна Бедрос Азинян, който продължава и започнатата преди години от баща му поредица "Ретро1" и "Ретро 2". "Моят прочит спрямо неговите кадри е, че потърсих не само утвърдените му неща, а и по-различна гледна точка. И докато работех чувствах гордост. Тъгувах, че хората вече ги няма, че няма кой да се зарадва на този албум, че от неговите приятели не са останали много сред живите. Изпитвах чувство на възхищение от този труд и от това постоянство, от тази обич и отдаденост да съхраняваш. Просто усещах, че той е до мен. Усещах напътствията му, че това което събирам е това за което е мечтал." А за отпечатването на албума помогнаха много хора, сред тях бяха и негови ученици, приятели, познати и напълно непознати, уточнява развълнувано Азинян. Неговата покана адресирана до казанлъчани и гостите на града преди откриването на изложбата и представянето на фотоалбума "Моят Казанлък", посветен на 90 годишнината на Артин Азинян, е написана с думите:

"Уважаеми казанлъчани, приятели и мечтатели,

Когато пристъпих към реализирането на този албум и започнах да преглеждам записките на моя баща, както и да сканирам негативните изображения, усетих и разбрах с колко обич, желание, майсторство и вдъхновение е успял да улови и пресъздаде тези мигове от времето. Незабравими кадри от историята на нашия прекрасен град Казанлък, на нашия славен регион – Розовата долина, Долината на тракийските царе.

Едва ли бих се наел да анализирам творчеството на Артин Азинян, определено ще изпитам трудност, каквато изпитах и сега, докато подбирах фотографиите, които да бъдат представени в това издание. Хиляди кадри, в които е успял да заснеме, запише и съхрани времето, в което е живял, съзвучието и ритъма на случващото се около него. Неговото око, мисъл, реакция и тънък усет успяват да отразят действителността такава каквато е. За съжаление от повечето фотографии ни гледат хора, които вече са завършили своя житейски път. Но енергията, която са носили, случките, които са преживели, следите, които са оставили, завинаги са запечатани в снимките му. Сякаш е имал нагласата, че насочвайки фотоапарата си, неговият исторически прочит ще бъде важен за поколенията. Затова неслучайно е бил първият фотограф на национални обекти и събития с подчертано историческо значение:

  • Полагането на основите на ТЕЦ „Марица-Изток“.
  • Изграждането на Дом-паметник „Бузлуджа” още от първия взрив.
  • Приноса на читалище „Искра“ за културното развитие на града ни.
  • Паметника на свободата на връх Столетов.
  • Празника на розата – символа на България.

Чрез силата на своята фотография Артин Азинян е създал достоверен документ на родния си Казанлък в няколкото теми:

  • Градът – неговите стари махали, променящият му се облик, началото на мащабното строителство на жилищните блокове, появата на кварталите Западно и Източно разширение, главните улици, оформянето на централния площад.
  • Хората, които са родени, израснали, творили и градили, оставили своята светла следа за поколения наред, изпълнили площадите, одухотворени от труда, ведри и спокойни, усмихнати, носещи плам и надежда.
  • Промишлеността – заводите, предприятията, цеховете, продукцията, селското стопанство, търговията, занаятите, дали поминък на местните жители.
  • Събитията – Празникът на розата, Световното първенство по парашутизъм, гости и известни личности от различни краища на света, посетили града ни, за да се потопят в атмосферата и историята му.
  • Върховете на Стара планина – историческите Столетов и Бузлуджа, през всички годишни сезони. Началото на строителството на Дом-паметник „Бузлуджа“.

Затова реших пред всички вас да споделя тази малка част от „Съкровищницата на татко“ – така нарекох кадрите, във всеки от които е запечатал по едно историческо послание. Историята на човек, къща, улица, площад, събитие, среща, спектакъл. Неговите стъпки с фотоапарат в ръка са стъпки във времето. Време, което вече е минало, а миналото е история!

Историята на времето, което сякаш се оказва най-ценното, а ние го пропиляваме и захвърляме с лека ръка.

Надявам се авторският албум „Моят Казанлък“ на Артин Азинян, който е изцяло черно-бял с няколко цветни нюанса, да се превърне в празник на сетивата, да ви донесе частица от нашия роден и любим град Казанлък там, където и да сте по света, за да можете на отнесете неговия дух в мислите и сърцата си!"

Фотограф-художник Бедрос Азинян

Галерия

Още от категорията

Две награди спечели филм на старозагорски ученик

Лентата "One More Page" на Григор Дянков от 11-ти клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Стара Загора спечели две престижни награди от "Правец Филм Фестивал". "Истории. Филмите разказват истории - някои са весели, други поучителни, други тъжни, четвърти са..

публикувано на 21.06.21 в 15:10

Фицата: Леле, к'ъв шербет (видео и снимки)

Единайстата песен от проекта "Пеещи артисти" с премиера в музикалните платформи и по Радио Стара Загора. Новата песен е поверена на един от най-атрактивните ни съвременни актьори - Филип Аврамов-Фицата. Казва се "Шербет". Текстът е на Иво Тицин, музиката..

публикувано на 19.06.21 в 11:47
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора за 21-27 юни

Културен афиш 21-27 юни 21 юни, /понеделник/ Лятна програма 2021 „Създай. Играй. Прочети. Научи” в Регионална библиотека „Захарий Княжески” За малките  читатели на възраст от 7 до 10 години от 14 юни до 30 юли..

публикувано на 18.06.21 в 16:45

Арт пазар за сетивата се открива тази вечер в Къщата на Архитекта.

Тази вечер стартира събитието „Арт пазар за сетивата“ в Къщата на Архитекта. Пазарът, в навечерието на Еньовден, е в рамките на два дни, в които гражданите и гостите ще могат да си подарят наслада за сетивата, каза за Радио Стара Загора Ралица Острева..

публикувано на 18.06.21 в 15:59

Никола Райков е номинацията на България за EUROCON 2021

Старозагорският автор Никола Райков е с номинация за България в европейските награди на EUROCON 2021 в категория автор с цялостен принос, за последните 10 години. Еврокон е най - престижния ежегоден фестивал за фантастика в Европа. Провежда се от..

публикувано на 18.06.21 в 12:38

Четвърто национално биенале „Мозайката днес" ще се проведе в Стара Загора

Четвъртото национално биенале „Мозайката днес"  ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юли т.г., превръщайки го в  традиционно събитие в културния живот на града, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство. Организатори на..

публикувано на 17.06.21 в 13:08

В Габрово представят книгата "Излекувай се със смях"

Днес от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата представя габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров (1952 - 2020) . В книгата са включени над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в..

публикувано на 17.06.21 в 09:05

Нов български балет се ражда в Държавна опера - Стара Загора

Световноизвестният хореограф Василий Медведев поставя нов български балет с трупата на Старозагорската опера Завърши първия етап на репетиционния период на премиерата на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. За първи..

публикувано на 15.06.21 в 11:00
Момчил Маринов, директор на ИМ

Исторически музей "Искра" събра в каталог български шевици от Възраждането

Български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването..

публикувано на 14.06.21 в 08:00
Николай Урумов

Актьорът Николай Урумов се шегува, че е бивш дворянин

Николай Урумов е един от най-популярните български актьори . Той е обичан и чакан режисьор в столичните и провинциалните театри. Професионалният опит го държи здраво и любвеобилно на театралната сцена, пред филмовата камера и микрофона за дублажи, но..

публикувано на 13.06.21 в 16:30