Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радан Кънев: Планът за възстановяване не отговаря на критериите на ЕС

При разходването на европейските средства в България има немалко злоупотреби

Радан Кънев
Снимка: Европейски парламент

Същинска промяна и откъсване от лошите навици в управлението е възможна само в условия на работещ парламент и реформирана съдебна система. Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев. По думите му твърде дълго време прокуратурата не изпълнява конституционните си функции, а работи пристрастно, по поръчка и като бухалка. Той изрази скептицизъм по отношение на действията на държавното обвинение по внесените 22 сигнала от т.нар. комисия по ревизия, сформирана в краткия мандат на 45-ото Народно събрание.

"Излишно е да казвам, че нямам очаквания към българската прокуратура. Не че тя не може да обърне гръб на вчерашни приятели и да си намери днешни", коментира Кънев. 

В отговор на въпрос юристът посочи, че европейската прокуратура разполага с големи правомощия за разследване на престъпления с еврофинансиране. Той очаква сериозна работа от страна на новия наднационален орган в борбата с измамите: „защото сме наясно, че при разходването на европейските средства в България, има немалко злоупотреби“.

„Демократична България“ ще постави за обсъждане в следващия парламент отново темата за закриването на специализираните прокуратура и съд. Кънев се аргументира с думите, че през годините тези институции доказаха, че не изпълняват функциите си да се произнасят трезво и разумно по висящи казуси, визирайки и отказ от следствени действия на престъпления по високите етажи на властта.  

Евродепутатът разкритикува действията на кабинета „Борисов“ по Плана за възстановяване и устойчивост, който все още не е депозиран от българските власти в Брюксел. Кънев бе категоричен, че документът не отговаря на приоритетите и критериите на ЕС:

„Не е пример за „зелено“ възстановяване, което целият този механизъм финансира. Той е заявка за финансиране на някакви други неща, за които Европа не дава пари“.

Той изрази надежда, въпреки огромното забавяне и без действащо Народно събрание, служебното правителство да преговаря с ЕК и бързо и успешно да промени Плана, за да отговори на реалните нужди и интереси на българската икономика, защото това е най-мащабната публична инвестиция в историята на ЕС. Кънев припомни ролята на върховенството на закона, справедливото и силно правосъдие при отпускането на средства от европейския бюджет, включително по линия на Механизма за справедлив преход, Зелената сделка, Плана за възстановяване.

Радан Кънев отбеляза убедителната победа на „Демократична България“ в София на вота през април и подчерта, че ще се явят в същия формат на 11 юли. Той прогнозира още по-висок процент доверие за дясното обединение на предсрочните парламентарни избори. Профилът на хората, подкрепящи коалицията, описа с думите:

„Нашите избиратели са обединени от ценности, от мечта за това как трябва да изглежда България. Има един кръг от български граждани, които трайно желаят да гласуват за много по-модерна България, за много по-бързо развитие и в икономиката, и в социалните отношения, и естествено - в правосъдието. България много по-смело да настигне средноевропейските нива на доходи, на социален диалог, на модел на общуване“.

 Цялото интервю слушайте в звуковия файл. Още от категорията

Тенчо Черкезов

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат..

публикувано на 17.07.21 в 13:10

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС

Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на..

публикувано на 24.06.21 в 13:14