Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Дария Владикова: Водородната икономика навлиза стабилно

| обновено на 26.05.21 в 20:27

„Ние не забелязваме водорода около нас, но той е най-разпространеният елемент във Вселената. Като енергиен носител е по- безопасен в някои отношения от конвенционалните горива. Той е толкова лек, че ако има  някъде теч -  отива в атмосферата“, казва проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия.  Приложението на водородните технологии в момента в живота ни е ограничено заради това, че е сравнително нова и скъпа технология, допълва тя.

"От няколко месеца се говори все по-активно за водородната икономика. От 180 години темата за водородната икономика не е табу. За първи път Жул Верн е казал, че водородът ще замени въглищата. Концепцията за „водородна икономика“ и  „декарбонизирана Европа“ става стратегически приоритет за устойчиво развитие на Европа."

"Ние правим водород от вода. Πpoцecът e cлeдният – от вoдa с енергия от възобновяеми източници се прави водород. Той на практика съхранява тази енергия. Когато на нас ни е нужна, ние го вкарваме в горивни клетки, в които водородът не изгаря, а по химически начин произвежда енергия и топлина. Отпадъчният продукт е вода, обяснява проф. Владикова.

190 хиляди къщи в Япония в момента се отопляват и осветяват с водород. В Европа има 1000 автобуса и 5000 автомобила, които се движат с водород. Над 150 са станциите за зареждане. С една кола може да се стигне от всяка северна точка до Виена. След това попадаме в зона, където „нищо не се знае“ за водорода, споделя опита си проф. Дария Владикова.

Т. нар. зелен водород може да се прилага широко в индустрията. Зелен е водородът, за чието получаване се използва енергия от възобновяеми източници или електролиза и производството му не замърсява околната среда. В Германия има глад за водород и се разработва програма за внасяне на водород от Мароко, от Украйна. 

"Ние трябва да направим така, че да изнасяме и да бъдем предпочитани в тази сфера. Но преди това е необходимо да произвеждаме водород, за да изчистим собствената си държава. Предимствата на страната ни са няколко: богати сме на възобновяеми източници, имаме добра научна база. Липсва ни законова рамка и чувтвото за спешност. Съседните ни държави имат водородни стратегии за следващите 30 години." 

В Плана за възстановяване и устойчивост има заложен проект а разработването на пътна карта, която да ускори въвежднето на водородната икономика, допълва проф. Дария Владикова. Специална програма е насочена към субсидирането на производството на водород чрез електролиза:

"Като за начало, у нас трябва да има два големи хъба за производството на  водород, за да е по-ниска неговата себестойност."

Цялото интервю с проф. Дария Владикова можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Цветелина Пенкова - евродепутат

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия...

публикувано на 09.06.21 в 12:42
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Биотехнологични проекти за региона на Стара Загора разработват в Института за устойчив преход

През февруари 2021 г. към Тракийския университет в Стара Загора заработи Институт за устойчив преход и развитие, чиято цел е да подпомогне трансформацията на стопанския модел в районите, засегнати от енергийния преход. В състава му влизат и..

публикувано на 02.06.21 в 08:10

Никола Газдов: ВЕИ секторът се развива все по-динамично и в България

Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия е основана в края на 2019 година и обединява няколко десетки компании, които разработват проекти в България и по света, изграждат фотоволтаични и други централи, консултират..

публикувано на 19.05.21 в 08:05

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05