Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

| обновено на 11.06.21 в 15:33
Снимка: Личен архив

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира в предаването „Час пик“  Георги Димитров, който е в състава на директорите на една от българските компании, които предоставят електронни подписи и идентификация. Той е професор по "ИКТ право" и университетски преподавател.  Председател е на фондация „Право и интернет“.

Нейното посещение е знак за сериозна ангажираност на Европейската комисия към събитията, които се случват в България. Вероятно заради проблемите, които стават достояние на външния свят. Допускам, че визитата й е именно с оглед на предстоящи решения или вероятно действия от страна на европейските институции“.

Попитан какви правни последици произтичат по "Магнитски", проф. Димитров отбеляза, че България е във фокуса на международната общност и като страна членка на НАТО и съюзник на САЩ „не е без значение за българската държава този акт на американската държава“. Той допусна реципрочни мерки от т.нар. съюзници и поясни, че българските органи би следвало да съберат цялата информация, която е мотивирала САЩ да наложат съответните санкции, за да може да се предприемат действия и на територията на България.

Европейската комисия лансира проект за дигитален портфейл за електронна идентификация

Комисията излезе с проект за изменение на Регламент (ЕС) № 910/2014 относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар. 

България изостава, защото не е уреден въпроса с национална схема за електронна идентификация, предупреди проф. Димитров. Служебното правителство може да ускори процесите:

"При липса на специална нормативна уредба в България решението за това кои схеми за електронна идентификация да се обявят официално от държавата може да го направи Министерският съвет. Това е решение по целесъобразност. Този въпрос може да се реши, да се направи смела крачка, тъй като дори и да влезе новият регламент в сила и да се допуснат дигиталните портфейли, а те ще се допуснат за Европа, ние отново няма да имаме достъп до такъв, тъй като няма нотифицирана национална схема", обясни проф. Димитров. 

Идеята на ЕК е всеки гражданин на общността да има дигитален портфейл, който поддържа личните документи на мобилно устройство. Приложението ще бъде безплатно и доброволно за крайния потребител. 

"Електронната идентификация е аналог на вашата лична карта. Това е най-важният инструмент, за да имате достъп до електронно правосъдие, здравеопазване и образование, въобще до услугите на електронното правителство", обясни за  европейската дигитална услуга в полза на обществото, бизнеса и институциите проф. Димитров. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Още от категорията

Тенчо Черкезов

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат..

публикувано на 17.07.21 в 13:10

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС

Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на..

публикувано на 24.06.21 в 13:14