Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актьорът Николай Урумов се шегува, че е бивш дворянин

6
Николай Урумов
Снимка: Мила Маринова

Николай Урумов е един от най-популярните български актьори. Той е обичан и чакан режисьор в столичните и провинциалните театри. Професионалният опит го държи здраво и любвеобилно на театралната сцена, пред филмовата камера и микрофона за дублажи, но по-далеч от медийните изяви. Мислите му вървят на бързи обороти. Работохолик е, но когато работи не бърза, защото изпипва детайлите. От дете е приятел на думите. Подрежда ги така, че да не се нуждаят от преподреждане и редакторска намеса. Признава, че няма амбиции да споделя в книга преживелиците си, но те ще се появят в книга скоро, може би отпечатани в ИК "Жанет 45". 

В навечерието на "Лъжци по неволя" от Антъни Нийлсън, последната премиера, за сезон 2020/2021, на Драматичен театър "Гео Милев" усмихнатият актьор бе специален гост в предаването "Моята неделя". Още в началото на срещата режисьорът на премиерното заглавие побърза да уточни: "Когато ме попитат на коя политическа сила симпатизирам, бързам да споделя, че съм безпартиен, бивш дворянин. Това предизвиква смут в моите събеседници, но после ги успокоявам, че съм израснал в двора на село."

Николай Урумов с умиление разказа за село Българево, община Каварна. Родното му място се намира на 700-800 метра от брега на морето. И там, на нос Калиакра, на това високо, ветровито и скалисто място, сред шума на вълните и старите смокинови дървета, той изпада в усамотението, което го зарежда с живителните сили на спокойствието и надеждата. "Всяко нещо там е част от моето минало, от детството ми. Родителите ми вече не са сред живите. Те ми липсват. Там имам чувството, че се докосвам до тях", изповяда актьорът.

"Самотата не ми тежи. Аз от дете си я търсех. Този безграничен морски свят даваше простор на въображението ми. За мен морето беше един универсален магазин, ама естествен, създаден от природата и докаран от морето, и от съдбата", продължи размислите си Николай Урумов, чието детско хоби е било да събира дошлите с приливните вълни дарове.

За вълшебните морски приказки, първите литературни опити, неочакваните обрати на съдбата, първите роли, поканите от българските емигранти, гостуването в Сидни, раждането на моноспектаклите, диалогът със старозагорските актьори, настоящата премиера на английската комедия "Лъжци по неволя" и подготвяното оперетно представление на "Българи от старо време" на русенска сцена, където Николай Урумов ще играе Хаджи Генчо - бащата на Лила, а порасналата му дъщеря е разпределена в ролята на Лила, чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

Графична изложба на Слави Славов откриват в Стара Загора

На 3 август (вторник) в 18.00 часа в старозагорската зала „ Лубор Байер“ ще бъде открита изложба на твореца Слави Славов. В експозицията са включени 45 графични рисунки, сътворени през последните две години, обясни авторът. Той допълни, че картините нямат..

публикувано на 02.08.21 в 10:01
 Георги Динев

Георги Динев: Оперетата е забавна музикална приказка

На италиански език оперета означава малка опера. В нея също, както в операта, има увертюра, арии, ансамбли, хорове, но за разлика от оперните творби, сюжетът е забавен, музиката звучи леко и популярно, а интригата завършва винаги щастливо. Наличието..

публикувано на 30.07.21 в 18:15
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Филмът на Димана Шишкова "Случаят Бедечка", посветен на съдбата на едноименния парк

Филмът на Димана Шишкова "Случаят Бедечка" засяга темата за застрояването на природата в градска среда, като излиза от локалния контекст и разглежда глобалните последствия, които проблемът оказва върху обществото и културата. 68-минутната лента..

публикувано на 30.07.21 в 15:20
„Цар Симеон Велики“ – Димитър Гюдженов

Жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да се насладят на изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“

От 29-ти юли до края на месец август жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да се насладят на изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“, с която се честват 130 години от рождението на старозагорския художник.  В експозицията са включени..

обновено на 29.07.21 в 16:43

С изложба честват 130 години от рождението на Димитър Гюдженов

Утре на 29 юли от 18.00 часа в Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“. В експозицията са включени живописни произведения от различни периоди в творчеството на художника. Сред тях са творби от..

публикувано на 28.07.21 в 11:57
Мирослав Станчев

Мирослав Станчев възпява красотата на мълчанието с музика

Мирослав Станчев е певец, композитор, текстописец и продуцент. Роден е на 24 август 1989 година в Бургас. Завършил е класическо пеене в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", а след това и "Музикална педагогика" в СУ "Климент Охридски". За начало на кариерата..

публикувано на 27.07.21 в 18:43

Опера на брега на древния Севтополис на язовир „Копринка"

Община Казанлък и Държавна опера-Стара Загора канят ценителите на оперното изкуство на 16-ите Празници в Долината на тракийските царе. Въпреки че празничните събития по календар започват още на 23 август, по традиция откриването дава официално начало на..

публикувано на 27.07.21 в 15:03
Павел Цонев и ученици от НУМСИ

Младите пеят /не само/ джаз

Творческият колектив "На улицата" продължава да представя "Музикантите на Стара Загора" . В събота, 24 юли, от 20 часа, пространството около фонтан "Пингвините" е запазена арт-територия за Павел Цонев трио и възпитаници от класовете по "Поп и джаз пеене"..

публикувано на 22.07.21 в 19:20

Таня Димитрова: Човек трябва да понася загубите с гордо вдигната глава

Тя е млада, влюбена, амбициозна и отговорна. Казва се Таня Димитрова. Родена е в София, но от ранна детска възраст живее в Бургас, където започват и първите ѝ стъпки в музиката. Нейният път към голямата сцена започва в клуб „Сезони“. Музикален..

публикувано на 20.07.21 в 15:37
Никола Бозаджиев

Лятното благотворително турне на „Шибил“ и в Стара Загора

Филмът "Шибил" е първият филм на фондация "Първа клапа" с изцяло благотворителна цел - да даде път на младите за дебют. Преди да се срещне с българската публика пълнометражният игрален филм „Шибил“ получи  136 награди в 19 категории от 49 държави на 6..

публикувано на 20.07.21 в 14:00