Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Габрово представят книгата "Излекувай се със смях"

Днес от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата представя габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров (1952 - 2020). В книгата са включени над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в три раздела: „Страсти човешки“, „Политически калейдоскоп“ и „Пародии и закачки“. Сборникът е издание на Академично издателство „Талант“ на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, чийто основател е проф. Димитров. Автор на корицата и карикатурите е Марина Горелова. Гостите ще имат възможността да разгледат изложба с 25 карикатури от изданието. Специален гост ще е докторантът по финанси и банково дело при Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Весела Ангелова, която ще отправи приветствие от името на ръководството на университета. 

От Веселата къща в Габрово уточняват: "Дим. К Дим. е псевдонимът, с който подписва своите карикатури и поетични творби проф. д-р Димитър К. Димитров (1952 – 2020). Известен преподавател и учен, автор на проекта и учредител на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) – Пловдив.

С богат опит през годините в областта на строителството, мениджмънта и образованието – първи заместник-министър на земеделието, професор, академик. До 2019 г. ректор, а след това президент на ВУАРР. Специализирал в САЩ и Европа в областта на университетския мениджмънт. Изнасял е лекции в Полша, Гърция, Турция и други страни. Автор на над 120 научни публикации, над 150 научно-популярни статии, монография, студии и учебници. Като професор по управление е реализирал десетки национални и международни проекти.

Автор е на стихосбирките „Тест за младост“ (2017) и „След Десети“ (2018), белетристика – „Съвети за мъж на средна възраст от Южна България“ (2012) и книжки за деца – стихосбирките „Ябълка“ и „Розата“ (2016) от поредицата „Шарено детство“ и „45 гатанки не стигат“ (2017). Инициатор и издател на Личностна енциклопедия „Изявени пловдивчани“ /1 и 2 том/ и „Духът е воля“ (2019). Създател на галерия „Резонанс” – Пловдив. Ръководител на Академично издателство „Талант“ на ВУАРР.

Димитър К. Димитров е инициатор, организатор и член на журито на Международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив. Удостоен е с Почетен знак на град Пловдив (2002), Почетен знак на Областния управител на Пловдив (2008), Почетен медал на Словашкия аграрен университет – Нитра, Словакия (2014), Почетен плакет на Областния управител на град Русе (2018), Почетен медал на Асоциация на частните висши училища в Украйна (2019). Доктор Хонорис Кауза на ВУАРР (2009), Почетен професор на Институт по мениджмънт и информационни системи /ISMA/, Латвия (2014). Академик на БАНИ от 2015 година. За принос в развитието на културата, изкуството и духовността е удостоен с Награда „Пловдив“ (2012), Почетен знак на Сдружение „Св. Димитър“ (2012), медал „Радетел на просвещението“ на името на А. С. Пушкин, Москва, Русия (2017), Юбилейно отличие „55 години Международен фестивал на камерната музика – Пловдив“ (2019). Почетен гражданин на Пазарджик. Почетен председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи. Член на Дружеството на пловдивските писатели."

В предговора към изданието Михаил Вешим споделя: "Книгата „Излекувай се със смях!”, с карикатурите на художничката Марина Горелова, е събрала най-доброто от хумористичното и сатиричното творчеството на автора Дим К. Дим. Творби, които няма да излетят като дим от комин, а ще оставят следа - спомен за един ведър човек, разностранен талант. За който спокойно може да се казва: „Смешна му памет!“."

Защо не бива да подминавате книгата „Излекувай се със смях“?, Какво може да прочетете в най-новия брой на вестник "Стършел", чуйте в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

С изложба честват 130 години от рождението на Димитър Гюдженов

Утре на 29 юли от 18.00 часа в Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“. В експозицията са включени живописни произведения от различни периоди в творчеството на художника. Сред тях са творби от..

публикувано на 28.07.21 в 11:57
Мирослав Станчев

Мирослав Станчев възпява красотата на мълчанието с музика

Мирослав Станчев е певец, композитор, текстописец и продуцент. Роден е на 24 август 1989 година в Бургас. Завършил е класическо пеене в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", а след това и "Музикална педагогика" в СУ "Климент Охридски". За начало на кариерата..

публикувано на 27.07.21 в 18:43

Опера на брега на древния Севтополис на язовир „Копринка"

Община Казанлък и Държавна опера-Стара Загора канят ценителите на оперното изкуство на 16-ите Празници в Долината на тракийските царе. Въпреки че празничните събития по календар започват още на 23 август, по традиция откриването дава официално начало на..

публикувано на 27.07.21 в 15:03
Павел Цонев и ученици от НУМСИ

Младите пеят /не само/ джаз

Творческият колектив "На улицата" продължава да представя "Музикантите на Стара Загора" . В събота, 24 юли, от 20 часа, пространството около фонтан "Пингвините" е запазена арт-територия за Павел Цонев трио и възпитаници от класовете по "Поп и джаз пеене"..

публикувано на 22.07.21 в 19:20

Таня Димитрова: Човек трябва да понася загубите с гордо вдигната глава

Тя е млада, влюбена, амбициозна и отговорна. Казва се Таня Димитрова. Родена е в София, но от ранна детска възраст живее в Бургас, където започват и първите ѝ стъпки в музиката. Нейният път към голямата сцена започва в клуб „Сезони“. Музикален..

публикувано на 20.07.21 в 15:37
Никола Бозаджиев

Лятното благотворително турне на „Шибил“ и в Стара Загора

Филмът "Шибил" е първият филм на фондация "Първа клапа" с изцяло благотворителна цел - да даде път на младите за дебют. Преди да се срещне с българската публика пълнометражният игрален филм „Шибил“ получи  136 награди в 19 категории от 49 държави на 6..

публикувано на 20.07.21 в 14:00

Над 300 снимки представя изложбата „150 години с името Стара Загора"

Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти от историята на Стара Загора в периода от Възраждането до средата на XX век, са експонирани в откритата днес изложба на открито на алея Стара Загора в парк „Пети октомври". Платната  в експозицията,..

публикувано на 19.07.21 в 15:38

Музикантите на Стара Загора представят нови aвторски хитове

Творческият колектив "На улицата" продължава да представя „Музикантите на Стара Загора“. На 17 юли (събота) от 20.00 часа на сцената пред сградата на Община Стара Загора ще започне концерт на младия дует Пресиян Кисьов (китара, вокал) и Станимир..

публикувано на 17.07.21 в 09:50

Старозагорски групи канят на „Рок и бира, бира и рок“

Всички любители на рока в Стара Загора, а защо не и гости на града, ще могат да се насладят на завладяващ рок маратон в петък, 16 юли, на живо на сцената в парк „Артилерийски“. Участие в концерта под надслов  „Рок и бира, бира и рок“ ще..

публикувано на 16.07.21 в 12:50
Иван Църов

Д-р Иван Църов: Нашите обекти са от билото на Стара планина до средата на Дунавската равнина

Близо 370 000 лева отпуска за археологически разкопки, проучвания и реставрация Министерството на културата за Великотърновска област. Финансирането е за общо 11 проекта. Директорът на РИМ - Велико Търново, д-р Иван Църов, съобщи, че са кандидатствали..

публикувано на 15.07.21 в 19:21