Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6 юли, е „Ковид-19 и „Зелената сделка“: институционални и технологични предизвикателства пред ЕС като „мека сила”. Сред участниците в дискусията са омбудсманът Диана Ковачева, представители на Центъра за изследване на демокрацията, университетски преподаватели и др..

Организаторите на кръглата маса си поставят за цел да съберат експертното знание на водещи специалисти у нас. Във фокуса на дискусията ще попаднат актуалните проблеми пред ЕС, разделение в три направления: „Великият Ковид рестарт”: наблюдение, проследяване, дистанционен труд и права на човека”, „Невидимата” зелена сделка и нейните икономически, политически и социални последици за България” и „ЕС в един затварящ се свят: предизвикателства пред България и Югоизточна Европа”.

„Пандемията промени почти всички аспекти от нашия живот. Ще се опитаме да разгледаме новите предизвикателства, които несъмнено следват този по-различен свят“, заяви в коментар по повод дискусията проф. Иван Чалъков – ръководител на Център за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и ръководител на катедра „Приложна и институционална социология” към висшето учебно заведение.

Проф. Чалъков обърна внимание на „Зелената сделка“, посочвайки, че страната ни изостава значително от останалите страни в ЕС. По думите му липсата на действия и ясна стратегия води след себе си до трупане на проблемите, което усложнява процеса на тяхното решаване.

Според проф. Иван Чалъков влечението към конспиративни теории по отношение на коронавируса и ваксините, които имат почва сред българското общество, създава рискове при евентуална нова вълна на разпространение на вируса. 

Цялото интервю на Живко Иванов с проф. Иван Чалъков може да чуете в прикачения звуков файл:


Още от категорията

Д-р Красимира Узунова: 22 септември е една от най-важните дати в историята на България

Петима депутати от Хасковска област гласуват за Независимостта на България, разказа д-р Красимира Узунова от РИМ- Хасково. Тя определи две събития в региона, които са изиграли важна роля в провъзгласяването на Независимото Царство България, през 1908..

публикувано на 22.09.21 в 14:40

"Да запазим българското" с Иво Папазов и ансамбъл "Филип Кутев" в Калофер

Националният събор за опазване на местните породи животни в Калофер тази година ще се проведе под формата на изложение. Целта е хората да се запознаят със стопаните и да обменят опит, а от базара ще могат да закупят качествена, екологично чиста храна. Това..

публикувано на 21.09.21 в 14:01

Яна Ковачева: Езиците не са лукс, а необходимост

Яна Ковачева е една от най – авторитетните учители по френски език в Стара Загора. Известната учителка по френски преди дни стана и кавалер на ордена „Академични палми“. Тя получи призвание за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и..

публикувано на 21.09.21 в 12:17
Антон Иванов

Увеличението на цените на тока изглежда неизбежно

Очаква ни повишение на цената на електрическата енергия през тази зима и за битовите потребители, прогнозира в интервю за Радио Стара Загора енергийният експерт Антон Иванов. Той все пак очаква държавният регулатор да подходи максимално..

публикувано на 20.09.21 в 15:15

Необходима е диференцирана стратегия в туризма спрямо различните възрастови групи

Огромният недостиг на кадри е най-големият проблем на българския туризъм. Пандемията от коронавирус засили негативните тенденции в сектора, коментира за Радио Стара Загора председателят на Бургаска регионална туристическа камара Иван Иванов...

публикувано на 20.09.21 в 09:17
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Започнахме ключови реформи в държавата, връщане към досегашния модел не може да има

Най-важната част от работата на 46-тото Народно събрание беше свързана с актуализацията на държавния бюджет, но освен нея трябва да отбележим и приемането на закона за преместването на Бюрото по защита на свидетели от правомощията на Главния..

публикувано на 16.09.21 в 14:11

Лазар Миланов: Спортното ориентиране развива мисленето

Старозагорският ученик Лазар Миланов стана Балкански шампион по спортно ориентиране на Балканиадата в Хърватия, която се проведе в края на август. Десетокласникът се състезава в категория - "Мъже до 16 години" и взе участие и четирите..

публикувано на 15.09.21 в 12:45

Хакерската атака срещу сайта за преброяване вероятно е поръчана

Хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е поръчана. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Вихрен Славчев- експерт по киберсигурност. По думите му този тип атака цели спиране функционирането на системата, а не..

публикувано на 13.09.21 в 10:47
Ангел Джамбазки

ВМРО готви самостоятелно явяване на парламентарния вот

9 септември е дата, която бележи една от най-големите катастрофи в българската история. Тя ознаменува отделянето на България от европейската цивилизация, унищожаването на българската интелигенция и българското село. Тази оценка за преврата преди..

публикувано на 09.09.21 в 13:54

В индустриален Ямбол не достига работна ръка

Къде стои на икономическата карта един средно голям град като Ямбол в сегашната икономическа  ситуация? Отговорът на този въпрос е твърдо положителен – сутрин рано трафикът в 7,30 е много голям - на работа отиват хиляди хора. Ямбол е много по-развит..

публикувано на 30.08.21 в 15:32