Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Начален учител за мерките в класната стая

Снимка: БГНЕС

Най-важна е социализацията на децата и развиването на училищно поведение, затова учителите не са привърженици на онлайн обучението. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора Мария Горчева – начален учител.  Ако по някаква причина не е посещавана детска градина, а предучилищна е посещавало, когато се появи Ковид, всъщност това дете не успява да изгради абсолютно никакви навици, което всъщност според мен е най-страшното нещо, коментира тя. Представете си ученик, който няма представа от учителски авторитет…

„Не е честно да поставят учителите на първа линия и да казват, че ако се ваксинираме, тогава няма да има дистанционно обучение. Не е честно да се поставят такива граници.

 Аз не познавам колега, който иска да се учи от разстояние. Въпреки старанието на всички учители материалът не може да се усвои така, както в класната стая. 20-30 процента са ваксинираните в образователната система, още толкова вече са преболедувалите коронавирусната инфекция.“

По отношение на носенето на маски от най-малките Мария Горчева коментира, че не при всички деца е възможно. Някои от учениците са в сградата по цял ден, разбира се има и излизане навън, но само когато времето го позволява. За децата от 1-ви и 2-ри клас е много трудно да издържат с маски дълго време. Плюс това има ученици със специални потребности и такива със заболявания, което не позволява носенето на маска.

"Относно тестването, аз като учител съм съгласна да ми бъде правен тест всяка седмица, но не съм сигурна колко ще проработи този метод при децата. Повечето родители са притеснени и не желаят децата им да бъдат тествани. Това стана ясно и след анкетите, които бяха пуснати миналата година. Отново от опита си през изминалата учебна година мога да кажа, че стоенето на един учител само на дъската е невъзможно, тъй като при малките ученици трябва да се обяснява, да се хваща ръчичката за да се покаже и редица други неща. При по-големите (след 3-ти клас) мерките са по-възможни. Миналата година децата дезинфекцираха постоянно чиновете си, проветряваха, имаше много високо ниво на хигиена.“  


Още от категорията

В Стара Загора благотворителността е била на почит

Когато приключва Руско-турската освободителна война и се установява първото общинско управление на Стара Загора в освободените български земи от декември 1879 г., в лицето на кмета Стефан Салабашев и членовете  Димитър Макаков, Васил Златев и Иван..

публикувано на 15.10.21 в 16:05

Проф. Милко Палангурски: Случващото се у нас е политическа безотговорност

Като политическа безотговорност определи ситуацията у нас професорът по „Нова и най-нова история“ на Великотърновския университет Милко Палангурски. Той припомни, че само три пъти до сега в историята у нас са се провеждали повече от едни парламентарни..

публикувано на 14.10.21 в 08:41

Живодар Терзиев: Горивата ще продължават да поскъпват

От началото на годината горивата са поскъпнали между 27 и 30%, коментира Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Заради скъпите горива днес в Стара Загора се организира протест. Терзиев коментира, че повишението е..

публикувано на 13.10.21 в 15:20
Държавен фонд

До 29 октомври ДФЗ приема заявления за финансова помощ на зимните пръскания

Държавен фонд „Земеделие“ започна прием на заявления за финансово подпомагане на зимните пръскания от 11 октомври.   Градинарите ще получат помощ за купуване на препарати за растителна защита, като за тази схема Фондът разполага с шест милиона..

публикувано на 12.10.21 в 16:00

Инж. Румен Райков: При тези цени на електроенергията ВиК дружеството не може да изпълнява плановете си

Двойно се е покачил разходът за ток на ВиК – Стара Загора за година.  В момента дружеството плаща за електроенергия 1,2 млн. лв. докато за същия период на 2020 год. месечният разход е бил около 600 хил. лв, каза в интервю за Радио Стара Загора..

публикувано на 11.10.21 в 16:46
Иван Начев

Доц. Иван Начев: На изборите се очакват размествания в политическите пространства

Размествания в политическите пространства се очакват на предстоящите избори за Парламент и президент, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Иван Начев. По думите му една от причините е появата на новия политически субект  "Продължаваме..

публикувано на 11.10.21 в 09:28
личен архив

Дрифт състезателка: Счупени ламарини се поправят, човешки живот - не

Дрифтът е официален автомобилен спорт. Неговата основна техника се състои в това пилотът умишлено да доведе автомобила до загуба на сцепление на задните гуми. По този начин машината се движи напречно на завоя, а пилотът много последователно и..

публикувано на 07.10.21 в 14:26

Автоинструктор: Само превенция ще помогне да се овладеят недисциплинираните шофьори

Само превенция ще помогне да се овладеят недисциплинираните шофьори. Настоящите действия, които предприема общинското ръководство за борба с пътния травматизъм са неефективни. Така коментира за Радио Стара Загора мерките, които предприе кметът Живко..

публикувано на 07.10.21 в 11:27

„Ате Пласт“ инвестира в нов завод в Индустриална зона „Загоре“

По предварителни данни трябваше да инвестираме в сгради и машини около 10 млн. лв. С тези намерения кандидатствахме и получихме сертификат за инвеститор клас А. Но в момента цените вървят нагоре и може би инвестицията ще скочи с 30-40 процента, казва в..

публикувано на 06.10.21 в 17:37

Валентин Недков: Бъдещето на болницата в Радунци зависи от всички нас

Днес сградата в село Радунци тъне в разруха и забрава. Малкото останали вещи са обвити в прах и паяжини. Повечето прозорци са счупени, но в стаите все още стоят част от леглата, старите матраци и престилките на лекарите. По пода са разпилени кашони,..

публикувано на 30.09.21 в 11:19