Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Любомир Трифонов: Болните с деменция не получават адекватни здравни услуги от държавата

Ако познатите задачи изглеждат трудни, повтаряте действия и изречения, лутате се из познати места, имате нужда да поспивате повече и сте занемарили личната си хигиена, не си внушавайте, че имате ранни симптоми на Алцхаймер. Всичко изброено може да бъде свързано с напредването на възрастта, с функциите на паметта или с емоционални проблеми, но симптомите не са за подценяване.

В първите дни на месец септември, който от 2012 година по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер е обявен за световен за борба с най-честата форма на деменция, в здравната рубрика на предаването "Моята неделя" д-р Любомир Трифонов, от Гражданско сдружение "Алцхаймер-България", което съвсем скоро беше прието за пълен член на Световния пациентски алианс, сподели, че Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) даде ускорено одобрение на адуканумаб, наричано  Адухелм. Лекарството, въпреки че не е лек, има потенциала да даде повече време на хората с умерено когнитивно нарушение, причинено от болестта на Алцхаймер или на онези, които са в ранен стадий на деменция. Той коментира, че всяко лекарство се посреща с големи надежди. Те се оказват ненужни, защото за да се прецени въздействието на лечебните му качества то трябва да влезе в практиката. "Засега има няколко медикамента, които се използват. Те не спират болестта, а я забавят, но въпреки това си струва да се прилагат."

Д-р Трифонов изтъкна, че според официалната статистика диагностицираните в страната са между 100 000 и 200 000, но тя не е реална. Много от възрастните хора са поставени без диагноза в графата на дементно болните. "Един стар човек може да има проблеми с паметта, но това не го прави болен от Алцхаймер", подчерта той. Друг голям проблем е неглижирането на заболелите. Те се затварят в домовете си и в стават "невидими" за обществото, а това ги поставя в периферията на вниманието от страна на Народното събрание и Министерството на здравеопазването. Представителят на Гражданско сдружение "Алцхаймер-България" изрази позицията, че "умишлено се създава дефицит на държавна грижа за такива състояния. Той генерира бум на частни хосписи и се получава така, че остарелите и заболели хора, които са си плащали здравните осигуровки са лишени от здравни грижи. "До този момент няма нормативен документ, който да урежда финансирането на хосписи. Има как се финансират болници, кабинети, медицински центрове, а най-накрая са записани хосписите, но за тях липсва механизъм за финансиране. Липсата на средства е една от главните причини болните с деменция да не получават адекватни здравни услуги, а Законът за лечебните заведения беше приет преди 20 години, допълни още д-р Любомир Трифонов.

Още от категорията

100 нови с ковид-19 в областта за денонощие

100 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие в област Стара Загора. Това сочат данните от единния информационен портал. Към момента в РЗИ работят дежурни екипи, които карантинират болните на домашно лечение и техните контактни..

публикувано на 18.09.21 в 12:41

Нова книга за китайската медицина

Доц. Николай Димитров от катедрата по анатомия в Медицинския факултет на Тракийския университет представи новата си книга за традиционната китайска медицина и другите холистични методи за лечение в ефира на здравното предаване на радио Стара..

публикувано на 11.09.21 в 12:37

Ин йога помага за успокояване на ума

Ин йога помага за успокояване на ума и за отпускане на тялото. Ин йога е похват от физическия аспект на йога. При него позите се задържат за 2 минути или повече и така имаме възможност да стигнем директно до фасцията – съединителната тъкан,..

публикувано на 03.09.21 в 18:18

Без скалпел лекуват уголемена простата и миома в болница "Тракия"

Трима мъже с аденом на простатната жлеза бяха излекувани във високотехнологичната болница "Тракия" в Стара Загора. Иновативната процедура емболизация върна към пълноценен живот възрастни хора, като им помогна да се освободят от  катетър,..

публикувано на 30.08.21 в 11:33

Диабетът – рисков фактор за усложнения при ковид-19

Хората със захарен диабет и затлъстяване не са по-предразположени към заразяване с COVID-19, отколкото останалото население. Но инфектирането с COVID-19 при някои хора със захарен диабет, затлъстяване и съпътстващи заболявания може да доведе до..

публикувано на 28.08.21 в 12:36

Винаги е подходящо време за йога

Винаги е подходящо време за йога. Сутрин, обед, късно вечер. Важно е да искаш и да направиш това време за себе си приоритет, колкото и кратко да е то, защото то ще те зареди да правиш всичко онова, което искаш от живота. Това коментира в..

публикувано на 21.08.21 в 12:51

Смелостта ни помага да бъдем успешни

Успелите хора са тези, които знаят кога е точният момент за всичко, те имат добра интуиция и не се страхуват да взимат трудни решения. Учат се от грешките си и осъзнават, че те ще им помогнат за в бъдеще. Замисляли ли сте се защо едни..

публикувано на 10.08.21 в 19:14

15 % от българите са с психично разстройство

Близо 15 процента от българите или всеки шести е с психично разстройство. Психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото. За това алармира доклад на Сметната палата за състоянието на..

публикувано на 07.08.21 в 12:43

„Бронирано“ кафе за силен старт на деня

Кафето не е вредна напитка особено в разумни количества. Това твърди консултантът по хранене и диететика Ваня Боянова. В здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ тя предложи свой вариант за силен старт на деня с така..

публикувано на 31.07.21 в 12:41

Приемат 150 първокурсници в Медицински колеж

150 ще са първокурсниците в Медицинския колеж към Тракийския университет. Общо 20 студенти са приети държавна поръчка по новите специалности – Ортопедичен техник и Медицински оптик. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 24.07.21 в 12:30