Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старозагорският музей "Гео Милев" отваря врати на 27 септември 1953

8
Къща музей "Гео Милев" - Стара Загора
Снимка: Мила Маринова

През 1952 година се заражда идеята фамилната старозагорска къща на семейство Касабови, където е израснал Гео Милев, да се превърне в музей. Основни инициатори са приятелите на Гео, поетите Николай Лилиев, Николай Райнов, Ламар, Людмил Стоянов, Иван Хаджихристов и Иван Мирчев. Задружното семейство, майката Анастасия Касабова, съпругата на Гео-Мила, неговия брат Борис, четирите му сестри и родственици на фамилията, съдейства за осъществяването й. Към инициативния комитет се присъединява и обществеността на града. Общинският съвет започва засилена преписка с Министерския съвет. Имотът на Милю Касабов се отчуждава и към края на 1952 година започват строителните и възстановителните работи върху обекта.

Музеят е открит на 27 септември 1953 година. Роднините на Гео/рги/ Милев Касабов правят първото дарение на новоизградения музей - ръкописи, писма, рисунки на Гео, както и голяма част от личната му библиотека: книги и списания на различни езици.

Днес музеят съхранява над 3000 експоната свързани с живота и творчеството на Гео Милев. В двора му се намира “Дъбът на Гео", вековно дърво, обявено за природна забележителност. Приживе Леда Милева обичаше да разказва историята му. "Дъбът е посаден в началото на ХХ век от баща ми и чичо ми. Техният баща - дядо ми Мильо, обичал в неделя сутринта да води момчетата на разходка. Веднъж ги завел в Станционната градина. Било е есен. Имало нападали жълъди. Те събрали по няколко жълъдчета, а дядо им обяснил, че ако ги посадят и поливат ще израснат големи, здрави и красиви дървета. И наистина, момчетата посадили няколко в двора. От тях едно, посадено от баща ми, успяло да порасне и да стане днешният над 100-годишен дъб."

Уредникът на къщата музей Валя Сотирова уточни, че в този дом са родени дъщерите в семейство Касабови. Между 1904-1907 към голямата фамилия се присъединяват и двете баби. Тя разказа, че рисуването е първата страст на Гео. С въглен от огнището малкият художник рисувал патета, котета, пилета и гусета по стените на уютната къща, а баща му често варосвал стаите, допълни още Сотирова. Любопитна е историята на една от снимките. Тя е закачена в гостната стая и е направена преди отпътуването на Гео Милев за Германия. На нея, пред стъпалата на къщата, фотографът е събрал цялото семейство. "Преди да направи снимката, Пенка Касабова изтичва, за да вземе книга. Направеният кадър запечатва не само ликовете на семейството, а красноречиво подчертава, че в този дом книгите и четенето са на особена почит." И още една снимка разказва интересна история, но ако искате да научите: Защо Гео Милев е без трикольорна лента сред "старозагорските юначета"?, Кога започват първите пленери в къща-музей "Гео Милев"?, С каква литературна проява ще бъде отбелязано събитието превърнало дома на поета, преводача, критика, режисьора, издателя, журналиста, публициста и художника Гео Милев, в музей?  

Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:


Галерия

Още от категорията

Старозагорската балетна трупа – в световната премиера на първия от 40 години насам нов балетен спектакъл

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора под ръководството на прима балерината Силвия Томова участва в най-новата българска танцова мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров. За първи път от над 40 години ще бъде представено голямо..

обновено на 16.10.21 в 09:22
Мария Донева

Мария Донева представя „Книга за нас“ и „Нетърпение в кутия“

В 18.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще се състои „Вечер с нас“-събитие от програмата на Есенните литературни дни, които се провеждат в Стара Загора. По време на проявата ще бъдат представени последните две стихосбирки на..

публикувано на 14.10.21 в 17:12

Ели Видева: Комбинацията от смях и любов е животоспасяваща

Трима известни поети от Хасково днес /13.10/ гостуват в Димитровград. Поканата към Ели Видева, Росица Станева и Борислав Белев-Бел е отправена от ръководството на Клуба на дейците на културата . Творците от двата града често имат съвместни изяви, а..

публикувано на 13.10.21 в 16:02
Картина на Тоска Запрянова

Тоска Запрянова представя юбилейна изложба в хасковската галерия "Форум"

В хасковската галерия "Форум", днес от 17.30 часа, художничката Тоска Запрянова представя самостоятелна и юбилейна  изложба. Над 40 платна, предимно пейзажи и натюрморт, ще видят ценителите на изобразителното изкуство. Тоска Запрянова е от Първомай...

публикувано на 12.10.21 в 16:31

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му

Днес се навършват 110 години от рождението на Петър Василев, един от доайените на българския театър . Той беше живата история не само на българския театър, но и на националната култура през последните десетилетия на XX век.    Неговата театралната..

публикувано на 09.10.21 в 13:55

Нови издания за Георги Илиев и Димитър Подвързачов представят в Стара Загора

Юбилейни сборници, посветени на 140 години от рождението на Георги Илиев и Димитър Подвързачов ще бъдат представени на 11-ти октомври от 17,00 ч. в регионалната библиотека в Стара Загора. Те са резултат от съвместния труд на специалистите от Музей..

публикувано на 09.10.21 в 10:10

Маргарита Хранова: „Сън“ е повече от песен (снимки и видео)

Какво се случва, когато един от най-характерните и безспорни гласове в българската музика се срещне с изяществото и таланта на една от най-чаровните ни актриси в песен. Случва се магията на изкуството. В най-новата песен на Маргарита Хранова „Сън“..

публикувано на 08.10.21 в 14:59

Басът Ивайло Джуров ще се превъплъти в Атила

Старозагорската опера открива новия творчески сезон с операта "Атила" от Джузепе Верди. Спектакълът е съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия. Музикалният шедьовър ще оживее пред публика на  29 и 30 октомври. Суперпродукцията е първата за..

публикувано на 08.10.21 в 14:34

Възраждат есенните литературни дни в Стара Загора

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора от 11 октомври до 6 ноември. Инициативата на Община Стара Загора цели да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева и др. Участие ще вземе и..

публикувано на 06.10.21 в 16:01

Късометражно филмово предизвикателство стартира в Стара Загора

Първото състезание за любителско късометражно кино - Stara Zagora Short Film Challenge започва утре в Града на липите.  То се реализира от Международния младежки център и Центъра за подкрепа за личностно развитие, със съдействието на Община Стара Загора..

публикувано на 01.10.21 в 10:37