Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Ате Пласт“ инвестира в нов завод в Индустриална зона „Загоре“

Пред местната и държавната администрация стои задачата как ще се развива регионът след затваряне на комплекса "Марица изток", казва инж. Мария Жекова

  • По предварителни данни трябваше да инвестираме в сгради и машини около 10 млн. лв. С тези намерения кандидатствахме и получихме сертификат за инвеститор клас А. Но в момента цените вървят нагоре и може би инвестицията ще скочи с 30-40 процента, казва в интервю за Радио Стара Загора инж. Мария Жекова, собственик на "Ате Пласт". Бизнес дамата оглавява и групата съветници на ГЕРБ в Общинския съвет на Стара Загора.
  • Разговора води Таня Балабанова

- Г-жо Жекова,  управлявате семейна фирма повече от 25 години. Има ли формула за изграждане на успешен и дълготраен бизнес, който издържа на изпитанията на времето?

- Точна формула няма, създаването на бизнес тръгва от идея, лична, или на приятел, споделяне в семейството и получаване на подкрепа, и то безапелационна. Когато нещо се обърка, да не чуваш “Аз ти казах, ама ти се захвана.“ Следва много, много труд, насочване на личното време само за тази кауза, излизане с приятели само в почивните дни, но първите години няма такива почивни дни. Не е формула, а е комплекс от много фактори и задължително късмет, да яхнеш вълната в точния момент.

Как се промени бизнес средата в Стара Загора през годините? Кои са днес предизвикателствата пред града и региона?

- Аз съм от Северна България и когато дойдох в Стара Загора се влюбих в правите улици и липите, и понеже съм инженер по образование, любовта ми се засили от индустрията, която се развиваше тогава в града. После всички инженерно-технически кадри страдахме от разрушените заводи. След влизането на България в Европейския съюз, пред града се явиха нови предизвикателства и условията за живот се подобриха толкова, че ние получихме приза „ Най-добър град за живеене“. 

Днес аз намирам града все още много добър за живеене, но пред местната и държавната администрация стои задача как ще се развива регионът след затваряне на комплекса "Марица изток". Топлоцентралите може и да не останат три, но за сигурността на държавата, трябва да имаме освен слънце и вятър като източник на електроенергия и други източници, защото имаме студени месеци в България. Кметът на града е трети мандат и както той, така и цялата администрация полагат усилия, но без държавната администрация и европейските решения, местната власт не може да се справи сама с този проблем. Над 120 000 служители от областите Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, са свързани с комплекса.

 - Вие сте водещ инвеститор в новата Индустриална зона „Загоре“. Какво предвиждат плановете ви за развитие?

- "Ате Пласт" има две производствени бази на територията на Стара Загора, но и в двете не ни стигат площите. Ръководството на фирмата взе решение да разширим сградите в единия завод, а другия да го изнесем на нова площадка. Така закупихме 20 дка от индустриална зона „Загоре“. Ще направим завод за печат върху гъвкави фолиа и каширане на фолиа.

 - Какви капиталовложения планирате да направите там и колко нови работни места ще бъдат разкрити?

 - По предварителни данни трябваше да направим производствени сгради за около 5  000 000 лв. и машини за около 5 000 000 лв. С тези намерения кандидатствахме и получихме сертификат за инвеститор клас А. Но в момента цените вървят нагоре и може би инвестицията ще скочи с 30-40 процента. Ще увеличим капацитета три пъти и ще разкрием още 35-40 работни места. Ние се стремим към оптимизация на процесите с максимална автоматизация.

- Готова ли е „Ате Пласт“ за новия „зелен“ преход?

 - По-чиста околна среда е нашето огромно желание и ние работим непрекъснато по този въпрос в няколко направления: почистваме района около нашите заводи поне три пъти годишно, засаждаме дървата. Тази есен също започваме подготовка за засаждане. Насочили сме всички усилия към кръговата икономика. Ние работим с доставчици и клиенти, които също са прегърнали целите на зеления преход.

- Ограниченията, въведени неотдавна от ЕС за употреба на пластмаса, повлияха ли на бизнеса ви?

Засега не. Ние не работим изделия за еднократна употреба, работим опаковки за хранително-вкусовата промишленост и за логистични цели. Технологично се стремим към изтъняване на опаковките, което е сериозен напредък в ограничаването на пластмасите. Ако преди 10 години един клиент е купувал 10 тона опаковки, днес той купува 4-5 тона. Участваме в конференции и организации, които работят по тези въпроси.

- Един от най-важните фактори за напредъка на една компания е екипът й. Има ли недостиг на кадри във вашия бранш?  Инвестирате ли в допълнителна квалификация на работниците и служителите?

Да, екипът е най-важен. Ние имаме здраво ядро, служители с много опит и стаж във фирмата. Сградите и машините се купуват с пари, а екипът се създава от ръководството. Стремим се да инвестираме в израстването на хората, да даваме социални придобивки, за да не ги разочароваме и да нямаме текучество.

На пазара на труда, както  и при нас, липсват кадри със средно образование – техници, които да работят като оператори на модерни машини. И този проблем ще става все по-голям, докато не се спре изтичането на млади хора от България и не се направят реформи в образованието. Не може свободните места в институтите да са равни, или по-големи от набора, който завършва средно образование, и да не вземаме под внимание, факта, че много младежи отиват да учат в чужбина. Когато дискутираме тези проблеми в обществото, чуваме отговори, че в нашите университети и институти идват младежи от чужбина.

Друг важен фактор за изтичане на млади хора в чужбина са така наречените „лесни пари“. Банките имат много пари и ги дават лесно, има много фирми за бързи кредити. Всичко това дава възможност на младия човек да изтегли много кредити и като го натиснат кредиторите бяга много бързо в чужбина. Това е загуба за държавата, която е инвестирала средства за обучението на този младеж, загуба за фирмата, която също е инвестирала в него. Аз се борих много да се приеме закон за физическия фалит, за да не пада цялата отговорност върху длъжника, но се прие едно недоносче, което няма никаква стойност.

 - Компанията има завоювани позиции на чуждите пазари от години. Какво ви отличава със солидно присъствие във висококонкурентна среда?

 - Преди всичко в това ни помага нашето решение да бъдем високотехнологична фирма. Може това да звучи клиширано, но за да бъдеш с трайни позиции на пазара, трябва да имаш постоянно качество, а това се осигурява само с модерни и автоматизирани машини, с обучен персонал.


Още от категорията

Куверт за Нова Година ще е минимум 100 лева

  "Няма голям интерес към организирането на новогодишна вечер в ресторантите на Сливен. С новите увеличения на ел - енергията, диджей, коледари, програми, извънреден труд за персонала, меню...за семейство от четирима 400 лв. е непосилна сума. Само осем..

публикувано на 02.12.21 в 13:18

По-високите цени на ток, кислород и консумативи оскъпиха лечението на COVID -19

„Ако преди четири –пет месеца лечението на един пациент  COVID- 19  е струвало на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“  около 1900 лева, то сега вече са необходими 3000 лева. Причината – поскъпването на медикаментите, кислорода, енергоносителите“. С този..

публикувано на 01.12.21 в 17:57
Антоанета Василева

Антоанета Василева: Медийната грамотност не е само медийна тема

Медийната грамотност в днешно време ни дава инструментите да се справяме с всички предизвикателства, които ни предоставя Интернет и достъпът до този огромен обем от информация. Това каза за Радио Стара Загора Антоанета Василева, член на Управителния..

публикувано на 26.11.21 в 11:39

Малшанс е, че на АМ "Струма" не е имало пътуващи, които да помогнат след катастрофата

45 души намериха смъртта си на  автомагистрала „Струма“ вчера, след като автобусът в който пътували, самокатастрофира и изгоря. Само седем са оцелелите.  Подобна катастрофа имаше през 2011-та година на АМ „Тракия“. Тогава автобус по линията..

публикувано на 24.11.21 в 11:17

22 ноември е празник на българските адвокати

22 ноември е професионален празник на българските адвокати. На 22 ноември през 1888 г. е приет първият у нас Закон за адвокатите. Предизвикателствата пред българските адвокати днес са доста, защото живеем в сложно време, споделя в интервю за..

публикувано на 22.11.21 в 15:46
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Очакванията са за създаване на коалиция на принципна основа

Изборите през тази година показаха, че обществото ни е фрагментирано, а партийните ядра са и изключително малко и не гарантират дори представителност, коментира за Радио Стара Загора комуникационният експерт Даниел Киряков от Центъра за анализи и..

публикувано на 22.11.21 в 15:00

Даниел Василев: Цената на газта ще остане завишена през зимните месеци

Тази седмица природният газ рязко повиши цената си , а редица експерти алармираха, че Европа е изправена пред енергийна криза. Заради ниските резерви на газ може да се стигне до прекъсвания на електрозахранването през зимните месеци, в някои..

публикувано на 19.11.21 в 13:15

Съвети за потребителите за голямото пазаруване на Черния петък

Отново предстои Черния петък, когато много магазини обявяват намаления, а хората се впускат в пазаруване, често и на ненужни стоки. Ако се научим спокойно и планирано да пазаруваме няма да се чувстваме измамени, съветва Богомил Николов от..

публикувано на 18.11.21 в 14:33
Владимир Иванов

От началото на ноември цените на стоките, включени в потребителската кошница се повишават

Цените на основните стоките от потребителската кошница се повишават отново от началото на ноември месец. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Единствено..

публикувано на 12.11.21 в 16:47

Анна-Мария Богданова: В града има бъдеще за младите хора

В Стара Загора има перспективи и бъдеще за младите хора. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора новият млад омбудсман на Стара Загора Анна-Мария Цветолинова Богданова.  „Една от основните цели на нашия мандат е да покажем тези перспективи и..

публикувано на 11.11.21 в 11:15
Подкасти от БНР