Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ате Пласт“ инвестира в нов завод в Индустриална зона „Загоре“

Пред местната и държавната администрация стои задачата как ще се развива регионът след затваряне на комплекса "Марица изток", казва инж. Мария Жекова

  • По предварителни данни трябваше да инвестираме в сгради и машини около 10 млн. лв. С тези намерения кандидатствахме и получихме сертификат за инвеститор клас А. Но в момента цените вървят нагоре и може би инвестицията ще скочи с 30-40 процента, казва в интервю за Радио Стара Загора инж. Мария Жекова, собственик на "Ате Пласт". Бизнес дамата оглавява и групата съветници на ГЕРБ в Общинския съвет на Стара Загора.
  • Разговора води Таня Балабанова

- Г-жо Жекова,  управлявате семейна фирма повече от 25 години. Има ли формула за изграждане на успешен и дълготраен бизнес, който издържа на изпитанията на времето?

- Точна формула няма, създаването на бизнес тръгва от идея, лична, или на приятел, споделяне в семейството и получаване на подкрепа, и то безапелационна. Когато нещо се обърка, да не чуваш “Аз ти казах, ама ти се захвана.“ Следва много, много труд, насочване на личното време само за тази кауза, излизане с приятели само в почивните дни, но първите години няма такива почивни дни. Не е формула, а е комплекс от много фактори и задължително късмет, да яхнеш вълната в точния момент.

Как се промени бизнес средата в Стара Загора през годините? Кои са днес предизвикателствата пред града и региона?

- Аз съм от Северна България и когато дойдох в Стара Загора се влюбих в правите улици и липите, и понеже съм инженер по образование, любовта ми се засили от индустрията, която се развиваше тогава в града. После всички инженерно-технически кадри страдахме от разрушените заводи. След влизането на България в Европейския съюз, пред града се явиха нови предизвикателства и условията за живот се подобриха толкова, че ние получихме приза „ Най-добър град за живеене“. 

Днес аз намирам града все още много добър за живеене, но пред местната и държавната администрация стои задача как ще се развива регионът след затваряне на комплекса "Марица изток". Топлоцентралите може и да не останат три, но за сигурността на държавата, трябва да имаме освен слънце и вятър като източник на електроенергия и други източници, защото имаме студени месеци в България. Кметът на града е трети мандат и както той, така и цялата администрация полагат усилия, но без държавната администрация и европейските решения, местната власт не може да се справи сама с този проблем. Над 120 000 служители от областите Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, са свързани с комплекса.

 - Вие сте водещ инвеститор в новата Индустриална зона „Загоре“. Какво предвиждат плановете ви за развитие?

- "Ате Пласт" има две производствени бази на територията на Стара Загора, но и в двете не ни стигат площите. Ръководството на фирмата взе решение да разширим сградите в единия завод, а другия да го изнесем на нова площадка. Така закупихме 20 дка от индустриална зона „Загоре“. Ще направим завод за печат върху гъвкави фолиа и каширане на фолиа.

 - Какви капиталовложения планирате да направите там и колко нови работни места ще бъдат разкрити?

 - По предварителни данни трябваше да направим производствени сгради за около 5  000 000 лв. и машини за около 5 000 000 лв. С тези намерения кандидатствахме и получихме сертификат за инвеститор клас А. Но в момента цените вървят нагоре и може би инвестицията ще скочи с 30-40 процента. Ще увеличим капацитета три пъти и ще разкрием още 35-40 работни места. Ние се стремим към оптимизация на процесите с максимална автоматизация.

- Готова ли е „Ате Пласт“ за новия „зелен“ преход?

 - По-чиста околна среда е нашето огромно желание и ние работим непрекъснато по този въпрос в няколко направления: почистваме района около нашите заводи поне три пъти годишно, засаждаме дървата. Тази есен също започваме подготовка за засаждане. Насочили сме всички усилия към кръговата икономика. Ние работим с доставчици и клиенти, които също са прегърнали целите на зеления преход.

- Ограниченията, въведени неотдавна от ЕС за употреба на пластмаса, повлияха ли на бизнеса ви?

Засега не. Ние не работим изделия за еднократна употреба, работим опаковки за хранително-вкусовата промишленост и за логистични цели. Технологично се стремим към изтъняване на опаковките, което е сериозен напредък в ограничаването на пластмасите. Ако преди 10 години един клиент е купувал 10 тона опаковки, днес той купува 4-5 тона. Участваме в конференции и организации, които работят по тези въпроси.

- Един от най-важните фактори за напредъка на една компания е екипът й. Има ли недостиг на кадри във вашия бранш?  Инвестирате ли в допълнителна квалификация на работниците и служителите?

Да, екипът е най-важен. Ние имаме здраво ядро, служители с много опит и стаж във фирмата. Сградите и машините се купуват с пари, а екипът се създава от ръководството. Стремим се да инвестираме в израстването на хората, да даваме социални придобивки, за да не ги разочароваме и да нямаме текучество.

На пазара на труда, както  и при нас, липсват кадри със средно образование – техници, които да работят като оператори на модерни машини. И този проблем ще става все по-голям, докато не се спре изтичането на млади хора от България и не се направят реформи в образованието. Не може свободните места в институтите да са равни, или по-големи от набора, който завършва средно образование, и да не вземаме под внимание, факта, че много младежи отиват да учат в чужбина. Когато дискутираме тези проблеми в обществото, чуваме отговори, че в нашите университети и институти идват младежи от чужбина.

Друг важен фактор за изтичане на млади хора в чужбина са така наречените „лесни пари“. Банките имат много пари и ги дават лесно, има много фирми за бързи кредити. Всичко това дава възможност на младия човек да изтегли много кредити и като го натиснат кредиторите бяга много бързо в чужбина. Това е загуба за държавата, която е инвестирала средства за обучението на този младеж, загуба за фирмата, която също е инвестирала в него. Аз се борих много да се приеме закон за физическия фалит, за да не пада цялата отговорност върху длъжника, но се прие едно недоносче, което няма никаква стойност.

 - Компанията има завоювани позиции на чуждите пазари от години. Какво ви отличава със солидно присъствие във висококонкурентна среда?

 - Преди всичко в това ни помага нашето решение да бъдем високотехнологична фирма. Може това да звучи клиширано, но за да бъдеш с трайни позиции на пазара, трябва да имаш постоянно качество, а това се осигурява само с модерни и автоматизирани машини, с обучен персонал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борислав Цеков

Борислав Цеков: Не може да се разтяга до неузнаваемост процедурата за връчване на мандати

Конституционната процедура с връчването на мандатите за съставяне на правителство за пореден път в последните години е в центъра на общественото внимание. Липсата на парламентарно мнозинство в 50-ия парламент е видно и създаването на редовно..

публикувано на 18.07.24 в 14:15
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ако оцелее, ДПС ще стане партийка с малка роля в политическия живот

Дали ДПС ще продължи да съществува, ще стане ясно на следващите избори. Но и да продължи, тя няма да има досегашната си сила на балансьор, прогнозира в предаването „Час пик“ докторът на историческите науки Ибрахим Карахасан Чънар. По думите му, ако..

публикувано на 15.07.24 в 14:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Малко вероятно е създаването на редовно правителство

Няма дилема кой ще спечели битката в ДПС. Основният електорат на партията си остава с почетния председател Ахмед Доган . Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Той все пак уточни, че Делян Пеевски е натрупал..

публикувано на 15.07.24 в 08:53

Геновева Трифонова от Казанлък е участник в космическия лагер Space Camp Turkey

И тази година клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски”, гр. Казанлък изпраща участник в Space CampTurkey 2024. Това е десетокласничката Геновева Трифонова. Тя е един от най-изявените ученици в клуба, носителка е ежегодно на десетки награди..

публикувано на 14.07.24 в 13:18
Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50