Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Димитър Петков, началник на отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в болница „Тракия“, Стара Загора

30% от тежко COVID болните развиват венозна тромбоза

Тромбозите са едно от честите усложнения на Covid-19 инфекцията, при която се развиват тромби в артериалната и венозната система на пациентите. Рискът от дълбока венозна тромбоза (съсиреци в дълбоките вени на крайниците) е изключително висок, особено при тежко болните, хоспитализирани в интензивни отделения. Вероятността за развитие на това усложнение е около 30% навсякъде по света. Това съобщи доц. Димитър Петков, началник на отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в болница „Тракия“, Стара Загора. Той предупреди, че подобен риск съществува и след болничното лечение. Специалистът препоръча при необичайни проблеми, например оток на долните крайници, хората да търсят съвет от лекар.

„Възможно е да се наблюдават тромбози, тоест остри запушвания на артериите на крайниците, които са много опасни, тъй като спирането на доставката на кръв до тъканите дори може да доведе до загуба на крайника. Там появата на остра болка, изтръпване, побледняване на крайника са симптоми, които да насочат пациента веднага да потърси лекарска помощ“, отбеляза в разговора доц. Петков, като акцентира върху това, че за хората с разширените вени няма противопоказания да бъдат ваксинарани.

Европейската агенция по лекарствата EMA обяви през октомври, че започва преглед в реално време на ново антивирусно средство срещу Covid-19.  Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу Covid-19, експерименталното хапче може да промени битката с коронавируса. Според доц. Димитър Петков всяко оръжие, което науката ни предоставя ще е от полза както за пациентите, така и за лекарите.

В болница „Тракия“ се прилагат световно утвърдени практики и тенденции в диагностиката и лечението на съдовите заболявания. Високотехнологичното лечебно заведение е сред първите в страната, където се извършва успешно ендоваскуларна (безкръвна) интервенция при стеснения и запушвания на артериалната система и много други манипулации.

Има ли пряка връзка между тромбозите и ваксините против Covid-19? Какви са предизвикателствата пред съдовата хирургия? Чуйте подробности от интервюто с доц. д-р Димитър Петков д.м., който неотдавна бе избран за председател на Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в новия 2-годишен мандат на съсловната организация. 
Още от категорията

Какво представлява хирзуитизмът?

Прекомерното окосмяване е честа причина за емоционален и психически дистрес, особено сред момичетата и младите жени. Това подчерта в интервюто си за здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” детският ендокринолог д-р Мария..

публикувано на 23.11.21 в 20:15

500 хиляди са с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.11.21 в 12:53

10% от новородените деца у нас са недоносени

17-ти ноември е Световен ден на недоносените бебета. В България датата се отбелязва за 10-а поредна година по инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца“. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с лечението и грижите за..

публикувано на 17.11.21 в 15:49

Само 10 % оцеляват след covid реанимация

Само 10 процента от настанените в интензивно отделение се връщат към живота. Това показва практиката на началника на клиниката по пулмология в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора д-р Красимира Минева. В здравното предаване на радио Стара Загора..

публикувано на 13.11.21 в 12:52

Увеличава се броят на колитите след ковид-19

Увеличава се броят на пациенти с токсинмедиирани колити след прекарана ковид инфекция. Това наложи среща на експертните съвети по микробиология, вирусология, епидемиология, инфекциозни болести и фармакология и до създаване на Експертен..

публикувано на 06.11.21 в 12:42

Няма проблем ваксинирани да даряват кръв

Неверни са информациите, че ваксинирани срещу ковид 19 не могат да даряват кръв, категорична бе д-р Петя Матеева, директор на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Подобни подвеждащи и неверни информации се разпространяват..

публикувано на 03.11.21 в 11:25

С телемедицина лекуват псориазис в Сливен

 В световния  ден на хората с псориазис, Кристина Русева разговаря за социалнозначимото заболяване със специалиста по кожни и венерически болести от Сливен д-р Антонина Нинова. В Сливен лекуват сериозното заболяване със социална занчимост чрез..

публикувано на 29.10.21 в 16:10

Д-р Силвия Паскалева за правилното хранене при децата

Храненето е основен жизнен процес, свързан с приемането, преработването и усвояването на храната, необходима за израстването на детския организъм, за изграждане и обновяване на клетките и тъканите, за осъществяване и регулиране на жизнени функции, както..

публикувано на 28.10.21 в 14:41

Всеки шести с психично разстройство

Близо 15 процента от българите или всеки шести е с психично разстройство. Психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото. За това алармира доклад на Сметната палата за състоянието на психиатричните..

публикувано на 27.10.21 в 20:03

Мерките срещу пандемията са закъснели

Мерките срещу пандемията в страната са точните, но закъсняха с поне 2 месеца. Това каза в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева. Тя..

публикувано на 22.10.21 в 20:33
Подкасти от БНР