Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България започва период пълен с нови предизвикателства

4
Снимка: БГНЕС

При 100% СИК протоколи в РИК Румен Радев и Илияна Йотова получават 66,72 на сто от гласовете съобщи Централната избирателна комисия за резултата от втория тур на президентските избори. Анастас Герджиков и Невяна Митева-Матеева получават 31,80 на сто от гласовете. От Инициативният комитет на проф. Анастас Герджиков коментираха, че резултатът беше предвиден от социолозите и политолозите и подчертаха красноречиво, че професор Герджиков е понесъл незаслужено негативите от управленческите решения на партия ГЕРБ, застанала зад кандидатурата му. 

Мила Маринова потърси за коментар на изборните резултати проф. Николай Овчаров и евродепутата Асим Адемов, и двамата членове на Инициативния комитет издигнал кандидатурата на проф. Герджиков. 

"Смятам че, проф. Герджиков, ректорът на СУ, председател на Съвета на ректорите, се представи  изключително достойно. В тази кампания се разбиха два мита. Първият е, че има подкрепа от страна на Република Турция и разбира се от страна на ДПС, видя се, че такава няма. Другият мит е за "изчегъртването" на цялото влияние на досегашното управление. Видя се, че 30 % от хората подкрепят кандидатурата подкрепена от ГЕРБ, най-голямата партия", заяви проф. Николай Овчаров. Заместник-председателят на комитетът издигнал кандидатурата на проф. Герджиков каза още, че започва нов период, "предполагам, че ще има едно умиротворяване на нацията, а това беше един от основните призиви на проф. Герджиков." 

Проф. Овчаров препоръча прекратяване на меката гражданска война, която се води година и половина от страна на президента. "Предстоят ни много тежки кризи. Предстоят ни много тежки външно политически въпроси, като този в Северна Македония. Нека да се обединим. България е изправена пред много предизвикателства. Нека да се обединим като българи", призова историкът.

"С изборната победа на Румен Радев България загуби човек, който щеше да бъде достоен президент на нашата република. Той щеше да ни представлява пред света достойно, щеше да стои добре на международната сцена, щеше да бъде обединител на народа и да внесе нужното спокойствие", коментира е евродепутатът Асим Адемов. "С избирането на Радев аз мисля, че избрахме човек, който със своята войнстваща реторика ще продължи да разделя българското общество. Видяхме, че освен проблеми в България, само за няколко мига той предизвика конфликти с Украйна, ЕС и Турция." 

Асим Адемов препоръча на Румен Радев да не забравя, че България е член на голямото европейско семейство, да се съобразява с европейската политика, защото не е нормално да се мисли за европейски средства и еврофинансиране, а в същото време да не се съобразява с общите цели на Европа."

Галерия

Още от категорията

Златина Йовчева, председател на РИК, Стара Загора

Изборите 2 в 1 бяха трудни за организация, а софтуерът се оказа труден за избирателите

Изборите 2 в 1 бяха трудни за организирани и избирателите бяха объркани, когато трябваше да гласуват. Това каза за Радио Стара Загора Златина Йовчева, председател на РИК- Стара Загора.  "Балотажът беше с лесен софтуер. Избирателите нямаха..

публикувано на 23.11.21 в 10:04

Д-р Емил Стоименов: Румен Радев институционализира борбата с корупцията

„Румен Радев институционализира борбата с корупцията и това спечели сърцата на хората. С всички свои действия той показа, че е държавник с нулева търпимост към корупцията“. Това заяви в коментар за изборния успех на новия-стар държавен глава д-р Емил..

публикувано на 22.11.21 в 16:26

Убедителен успех за Румен Радев в Хасковска област

Резултатите от балотажа в неделя за Хасковска област вече са напълно ясни. След обработката на всички протоколи Румен Радев печели над 71% от гласувалите, а Герджиков – близо 28%. В изборния ден в една от хасковските секции се гласуваше с хартия,..

публикувано на 22.11.21 в 15:38
Красимир Вълчев

Ниската активност е оценка на политическата класа в България

Ниската избирателна активност на балотажа е оценка за цялата политическа класа. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора депутатът от ГЕРБ и член на Инициативния комитет за издигането на Анастас Герджиков за президент Красимир Вълчев. Според..

публикувано на 22.11.21 в 10:42

Веселин Плачков: Трудно се побеждава силна личност като Румен Радев

Да бъде още по-добър в работата си и да поправи някои свои грешни избори от първия мандат. Това ще очаква от преизбрания президент Румен Радев актьорът Веселин Плачков, който е част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата му. „Ако наречем Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:29
Румен Радев и Илияна Йотова

72,97% предпочетоха Радев-Йотова в Ямбол

72,97% от гласувалите на балотажа в област Ямбол са предпочели кандидат-президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, сочат резултатите от обработените на 100% протоколи от Районната избирателна комисия. 25,76% от избирателите отишли до..

публикувано на 22.11.21 в 07:33

При 100% обработени протоколи в Стара Загора Румен Радев печели със 71.06%

Вече се обработени 100% от протоколите в Районната избирателна комисия в Стара Загора. Това показват данните на сайта на ЦИК. Резултатите показват, че двойката Румен Радев и Илияна Йотова получават 71.06% от гласовете или общо 69 581 от..

публикувано на 22.11.21 в 06:16

При 26,18% от протоколите в Стара Загора Румен Радев печели със 70,45%

Вече се обработени 26,18% от протоколите в Раонната избирателна комисия в Стара Загора.  Румен Радев и Илияна Йотова получават 70,45% от гласовете или общо 16 883. За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 28.10% на сто от отишлите до..

публикувано на 21.11.21 в 23:40

Безпроблемно върви приемането на изборните материали в Сливен

Безпроблемно върви приемането на изборните материали в Районната избирателна комисия в зала „Васил Левски" в Сливен. Към момента са обработени над 100 секции от 302 за цялата област.  Според членовете на секционните избирателни комисии има добра..

публикувано на 21.11.21 в 22:49

Румен Радев: Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата

"Приключи безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа, с беззаконието, за отстраняване на мафията от властта... Това е победа на взаимното ни..

публикувано на 21.11.21 в 21:44
Подкасти от БНР