Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект на Художествената галерия в Стара Загора среща децата с изкуството

Албумът  "20 срещи с българското изкуство  за деца и ученици включващ двадесет произведения от значими имена в българското изкуство (Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Димитър Гюдженов, Димитър Казаков, Андрей Даниел, Никола Хаджитанев, Маргарита Пуева и др.), които са част от колекцията на Галерията (икони, живопис, графика, скулптура) с приложения като творчески задачи - анализи, оцветяване, рисуване, колажи и др., съобразени със спецификата на възрастовите групи. 

Този проект на Художествената галерия е дълго мечтан от екипа, защото винаги сме имали желание да насочим своите дейности и изкуството малко повече към младите хора. Това разказа за Радио Стара Загора, Катя Тинева, уредник в художествената галерия. 

" "20 срещи с българското изкуство " представлява желанието ни да направим един интерактивен албум, в който сме включили и интерактивни занимания за деца. Решихме да разширим обхвата на този албум и той да бъде достъпен по най-разлини канали. През телефон, през сайт, през Интернет - това дава един съвсем различен поглед, който е много по-близък до младите поколения. "

Освен книгата  "20 срещи с българското изкуство " по проекта на Художествената галерия е създадена и информационна страница към сайта на галерията обясни още Катя Тинева, а единственият елемент от проекта, който все още не е осъществен са самите срещи с децата от училища и детски градини в Стара Загора, които са изявили желание да се включат. 

Партньори на проекта са Община Стара Загора, Тракийски университет Стара Загора – Педагогически Факултет, училища на територията на града - II ОУ „Петко Р. Славейков“, IV ОУ „Кирил Христов“, СУ „Иван Вазов“, НУМСИ „Христина Морфова“, VI ОУ „Св. Никола“, НУ „Димитър Благоев“, ДГ № 10 „Светлина“, ДГ № 23 „Кипарис“, ДГ № 29 „Славейче“, ДГ № 68 „Патиланско царство“, ДГ № 34 „Райна Княгиня“, БНР – Радио Стара Загора и Регионално управление на образованието – Стара Загора.

Албумът можете да откриете тук.

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

Ивайло Джуров - бас и Деница Петрова -пиано

"Зимен път" е сбъднатата студентска мечта на Ивайло Джуров

„Зимен път“ по стихове на Вилхелм Мюлер е последният голям вокален опус на Шуберт. Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка,..

публикувано на 01.12.21 в 15:49

Празнично музикално пътешествие от България на север представят в "Коледни истории за брас и глас"

5 тромбона и 5 гласа ви изпращат на коледно пътуване из най-красивите средновековни коледни песни на Севера и у нас. Пиесите са обединени в албума "Коледни истории за брас и глас" на Сдружение "Брас перспективи" . Колекцията включва 3 български, 2..

публикувано на 01.12.21 в 14:30

Започва третият Майсторски клас на Веселина Кацарова

Световно известната оперна прима Веселина Кацарова ще води за трети път Майсторски клас по оперно пеене в родния си град Стара Загора. 12 млади оперни певци от Испания, Япония, Русия, Украйна, Азербайджан и България се включват в групата, която ще има..

публикувано на 29.11.21 в 10:17

За 51-ви път Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

От днес до 10-и декември  в Стара Загора ще се проведе 51-вото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Във фестивалната и съпътстващата програма са включени 13 музикални събития, изложби, представяне на книга  и филм. Началото поставя..

публикувано на 26.11.21 в 08:05

"Уморени думи" - ново начало за Жана Бергендорф (видео)

Най-новият сингъл на Жана Бергендорф – „Уморени думи“ е от днес в музикалните платформи. Песента ще е част от първия ѝ албум „Агресия“.  Жана се завръща за едно ново начало – с блус и джаз, едно съвсем различно амплоа. И обещава повече да не прави..

публикувано на 25.11.21 в 16:25

Емилия Иванова: Концертът "Пролет през есента" е с усещане за радост и любов

На 20 ноември, събота, от 19 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен петият за тази година камерен концерт от цикъла „Музика без граници“.  Музикалната вечер ще премине под името „Пролет през есента“, чиято програма включва немска..

публикувано на 19.11.21 в 11:05

Библиотеката в Димитровград продължава търсенето на най-прилежно попълнените читателски дневници

За втора поредна година Градска библиотека „Пеньо Пенев“ отправи покана към учениците от първи до осми клас, от Димитровград и всички населени места в общината, да се включат в Конкурс за читателски дневник . Срокът за представянето им в..

публикувано на 17.11.21 в 13:00

Община Котел провежда конкурс за Деня на християнското семейство

Община Котел провежда конкурс за семейна рисунка и стихотворение по повод християнския празник Въведение Богородично, честван още като Ден на християнското семейство. Това съобщи кметът Коста Каранашев. Желаещите да участват могат да го направят с..

публикувано на 17.11.21 в 12:16

75 години вестник Стършел разказва за сериозните неща по смешен начин

Музеят на хумора и сатирата и редакцията на най-дълго издавания вестник за хумор и сатира в България отбелязват годишнината на изданието с изложбата "Стършел на 75" От днес, 12 ноември, до 19 декември във фоайето на третия етаж на Музея на..

публикувано на 12.11.21 в 18:10

„Живот в ремонт“ или как Петко Славов протестира с песен

Новата песен на Петко Славов се казва „Живот в ремонт“ и се явява логично продължение на последният сингъл на артиста „Краят на една утопия“ със специфичната за него мелодичност и силно ангажиран социален текст. Както и преди музиката и текста са..

публикувано на 12.11.21 в 16:36
Подкасти от БНР