Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Антоанета Василева: Медийната грамотност не е само медийна тема

Антоанета Василева
Снимка: Личен архив

Медийната грамотност в днешно време ни дава инструментите да се справяме с всички предизвикателства, които ни предоставя Интернет и достъпът до този огромен обем от информация. Това каза за Радио Стара Загора Антоанета Василева, член на Управителния съвет на Коалицията за медийна грамотност и част от екипа на Центъра за безопасен интернет.

"Самата медийна грамотност, освен да избираш източниците си на информация, да познаваш своите права, да се изразяваш в цифрова среда, е свързана и с това да можеш критично да преценяваш съдържанието, което четеш. Истината е, че в днешно време водим най-различни войни с Интернет и с медиите. Особено сега, през последните две години, примерът с коронавируса даде много сериозни примери за това как всъщност можем да станем жертви на дезинформация, на това самите ние да не сме достатъчно запознати по дадена тема или да се доверяваме на източници, които не са достоверни.  "

От друга страна обаче медийната грамотност не е само медийна тема, коментира още Антоанета Василева. 

" Медийната грамотност определя нивото ни на разбиране реално какво се случва с нас. Всъщност определя и поведението ни като индивиди. И го определяна както за базовите неща, както и за такива като обличането, защото сме чули прогнозата за времето от един източник, а не от друг. Определя и други неща като за това за кого да гласуваме, дали да се ваксинираме. "

Коалицията за медийна грамотност, чийто представител е Антоанета Василева, обединява организации в областта на образованието, журналистиката и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност.  В рамките на поставените си цели от коалицията организират и различни обучения за медийна грамотност както за представители на медиите, така и за деца и възрастни хора. А на втори декември тази година предстои и провеждането на мащабна конференция, съвместно с Фондация за свободата "Фридрих Науман". Сред основните теми на конференцията ще са Медийната грамотност по света като специален гост- лектор ще бъде Мартина Чапман, национален координатор на Media Literacy Ireland, консултант политики, изследвания и проекти по медийна грамотност. Дискусия по време на конференцията ще има и по темата " Медийната дезинформация и нейните последици" като сред участниците в този панел са Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, Иван Радев от АЕЖ, Михаил Околийски от офиса на СЗО в България.

Радио Стара Загора ще продължи да работи по темата като в следващите седмици ви среща с различни участници от конференцията.

Още от това, което разказа Антоанета Василева, чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Инж. Момчил Ненов

Момчил Ненов: Отхвърлената оставка на Нинова показа, че партията има здрав разум

Отхвърлената на конгреса на БСП оставка на лидера Корнелия Нинова показва, че в партията все още има здрав разум. Ако беше приета оставката щяха да започнат процеси на преструктуриране на партията, което би било пагубно и за партията и за коалицията..

публикувано на 24.01.22 в 10:10

Ганчо Илиев: Остава нисък процентът на ваксинираните сред ромската общност

Продължава работата по проекти свързани с образованието на ромската общност в Стара Загора на неправителствената организацията „Свят без граници“. Традиционно се работи с ученици завършващи прогимназиален екип в рамките на тази учебна година..

публикувано на 24.01.22 в 08:44

Пламен Петров: Потребителите на Дневен център "Св.св. Козма и Дамян" ме научиха на търпение

"Дневен център "Св.св.Козма и Дамян" е социална услуга. 15 години тя осигурява качествена грижа на пълнолетни лица с ментални и хронични психични проблеми. Работата на социалната услуга има за цел да създаде включваща, приемаща и стимулираща развитието..

публикувано на 23.01.22 в 13:05

Да има ли ваканция и в детските градини

На честотите на Радио Стара Загора продължаваме тема от предаването Репортер тази сутрин. След решението за ваканция за учениците заради надигащата се вълна на Омикрон,  в общественото пространство се завъртя още една дискусия  – трябва ли да има..

публикувано на 21.01.22 в 12:48
Александър Загоров

КТ Подкрепа за "Марица-изток" липсва диалог, социалното напрежение расте

Ако до седмица няма отговор на актуалните въпроси, свързани с комплекса "Марица-изток" в контекста на „Зелената сделка“, Конфедерацията на труда "Подкрепа" ще поиска от президента Румен Радев свикване на Консултативния съвет за национална сигурност..

публикувано на 20.01.22 в 17:45

Димитър Чорбаджиев, ДБ: Няма инвестиционно намерение за завод за отпадъци в "Марица-изток"

Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост ще гласува Общинският съвет на Стара Загора на предстоящата сесия на 27 януари. По прогнозни данни от продажба и отдаване под наем на общински имоти се очакват 3 млн. лева..

обновено на 20.01.22 в 15:24

Любка Иванова:Да се въведат разумни и навременни мерки в детските градини

„Ще приемем всички мерки, които е необходимо да се въведат в детските градини. Най-важно е те да бъдат разумни и навременни“, коментира Любка Иванова ситуацията с увеличения брой заболели от коронавирус деца и персонал в детските  заведения...

публикувано на 20.01.22 в 15:00

Александър Сиди: Три тежки гафа допусна Петков при посещението си в Скопие

Три основни тежки гафа допусна министър-председателят Кирил Петков при срещата си премиерите на РС Македония Димитър Ковачевски в Скопие . Това беше една безсмислена среща, коментира в ефира на радио Стара Загора събитията от последните дни бившият..

публикувано на 20.01.22 в 09:54

Данчо Караджов за рокендрола, любовта и още нещо

Фронтменът на група „Сигнал“ Йордан Караджов е роден на 20 януари 1952 г. и днес чества 70 – годишен юбилей. Караджов е лидер на „Сигнал“ от самото създаване на групата и е композитор на повечето им песни. Едни от най-известните им хитове са:..

публикувано на 20.01.22 в 07:00

Конгресът на БСП трябва да отговори защо БСП губи обществено доверие

На последното заседание на общинския съвет на БСП в Стара Загора предложи да се върне старата процедура за избор на председател на партията, според която конгреса го избира. Предложението е одобрено и депозирано в Националния съвет, съобщи..

публикувано на 18.01.22 в 17:47
Подкасти от БНР