Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изящното перо за 2021 г. отлетя за Харманли

Снимка: интернет

Талантливата Светлана Николова от Харманли получи Първа награда за разказа си  "Две морски камъчета" в Международния литературен конкурс „Изящното перо – 2021“, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго! Партньори на престижния литературен форум са Лигата на българските писатели в САЩ и по света,  Сдружение "Български художници зад граница" и Фондация "Атерна прес"  В конкурса участие са взели творци от България, САЩ, Канада, Австралия, Европа и Латинска Америка. След поемата "Изворът на белоногата" и любовта към родния край, Светлана Николова признава, че другото й вдъхновение е любовта й към морето и родното черноморие. "Всичко в България ме вдъхновява", казва тя. Приема наградата с благодарност и признателност, защото участниците в третото издание на литературния международен конкурс са много. След като нейният разказ е докоснал  толкова много хора, това означава, че е предала на другите своите усещания, докоснала е много хора.  Наградата й от такъв висок форум е нещо, което е изключително добро, което може да се случи на един творец, което е и много голямо признание лично за нея. Разказът й "Двете морски камъчета" е разказ за надеждата, която винаги съществува и ние можем да я намерим както в Харманли на извора на белоногата, както  у дома в ръката на детето, така и на морския бряг.. Това, че той е  оценен от другите, означава, че неговото слово вълнува, че то е потребно... че имам какво да каже на другите . След третото й място със стихотворение в предишното издание на конкурса, този успех е още по-мотивиращ и радващ, но и задължаващ. Тази първа награда на нашите духовни общности на творците зад граница е седмото литературно отличие за Светлана Николова тази година. Тя отдавна е спряла да брои колко са наградите й за поезия и проза за седемте години, откакто ппише по-сериозно. Но е решила следващата година да издаде творбите си в две книжки, в които няма да набляга на броя на стихотворенията и разказите, а на стойността им. " Не са много творбите, които пиша. Стремя се да не бълвам поезия и проза. Да не пиша на килограм, да не пиша много само заради любовта ми към писането. А само тогава, когато имам какво да кажа на хората. Едва ли ще бъдат повече от 40 стихотворенията и повече от 25 разказите ми", казва тя. 
"С прегръдка от Града на Белоногата - благодаря Ви, творци и светли хора, благодаря, Чикаго!" е написала в личната си страница във Фейсбук. 

Още от категорията

На корицата: Райна Кацарова записва 65-годишния гайдар Фалю Васильов Цвятков от Калофер, 1951 г.

"С хоро и песен, с перо и слово": Две мултимедийни издания за етномузиколога Райна Кацарова

"Райна Кацарова е явление в нашата наука. Наричам я "майка на българската етномузикология". Постарали сме се да съберем всичко, за да видим в една моментна звукова снимка положението на българската традиция във всички фолклорно-диалектни области и в..

публикувано на 26.01.22 в 19:27

Премиера на книгата “Изпепелена младост” в Дряново

Днес от 17.30 часа в град Дряново ще се състои представянето на книгата „Изпепелена младост“. Нейни автори са Митьо Делчев и Пейо Делчев. Събитието ще се проведе в залата за временни изложби в експозиция „Колю Фичето“ на Исторически музей – Дряново...

публикувано на 25.01.22 в 15:59
Милен Алагенски

Откриват изложба на млади таланти в Стара Загора

Днес от 18.00 часа в старозагорската галерия „Байер" ще бъде открита двадесет и третата младежка художествена изложба. В нея ще бъдат включени 96 творби на 38 млади автори на възраст от 15 до 35 години. „Тази година преобладават живописните и графичните..

публикувано на 20.01.22 в 14:23

"Робинзон Крузо" е новото премиерно заглавие на старозагорската опера

Романът на Даниел Дефо "Приключенията на Робинзон Крузо" може да се счита за едно от най-известните творби в европейската литература.  На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за..

публикувано на 19.01.22 в 17:30

Художествената галерия в Нова Загора представя фотоизложба на Игнасио Визосо

Фотоизложбата на испанеца Игнасио Визосо се открива днес в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. 33 творби показва фотографът и всички те ще останат във фонда на културната институция, сподели директорът на галерията Иван Стоянов...

публикувано на 18.01.22 в 09:24

Група Хоризонт изпратиха 2021г с концертен албум, а през тази година готвят нов студиен проект

Изпратихме 2021г, но за група Хоризонт тя беше специална с издаването на лимитиран концертен албум, а 2022г. започнаха със създаването на песни за нов студиен албум. "Липсата на срещите с публиката провокираха издаването на концертния албум. Той включва..

публикувано на 16.01.22 в 13:45
Недко Боянов

NFT – нов тласък за изкуството в дигиталния свят

Бизнесът с незамeними токени, или по-известен като NFT (Non-fungible token), набира огромна скорост през последните месеци. Технологията се базира на блокчейн мрежата на Еthereum, втората най-голяма криптовалута след Bitcoin.  Най-общо представлява..

публикувано на 14.01.22 в 09:15

Стартира проект "Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов"

Клуб „Отворено общество“ в партньорство с Къща музей “Яворов“ стартират проект „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“. Проектът цели да  създаде нов творчески продукт, модерен прочит на наследеното творчество и разбирането за значимостта на..

публикувано на 12.01.22 в 15:45

Спектакъл по Агата Кристи е първата премиера на театъра за новата година

На 11 януари на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора от 19 часа, ще се състои първата премиера за 2022 година. Спектакълът е „Трите изстрела“ от Агата Кристи, режисурата е дело на Невена Митева, сценографията и костюмите на Мария..

публикувано на 11.01.22 в 09:00
Кадър от видеото на следващата песен в

Още звездни изненади и филхармонични концерти в страната предвижда проектът „Пеещи артисти“

14 песни в изпълнение на различни български артисти бяха издадени за две години в рамките проекта „Пеещи артисти“. Златната колекция включи актьори, музикални артисти и изпълнители. Герасим Георгиев – Геро с Людмила Сланева-Локо, Симеон Владов,..

публикувано на 05.01.22 в 16:59
Подкасти от БНР