Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Христо Стоянов: Приятелството и животът непрекъснато се доказват

4
Писателят Христо Стоянов
Снимка: bgdnes.bg

На Игнажден, преди 65 години, е роден Христо Стоянов. Поет, публицист, преводач, писател, издател, колекционер и от първи ноември 2021 година Почетен гражданин на Габрово. Да се родиш, когато започват приготовленията за Рождество Христово, в  най-дългият български град, основан от странстващ ковач, град, където пестеливостта и остроумието на жителите са неразделни, си е орисия свише, а когато прибавим, че именно Габрово е наричан "българският Манчестър" имаш всички предпоставки от съдбата да напишеш страниците на житейската си книга с неочаквани обрати. 

Биографията на Христо Стоянов е лавина от събития. Съгражданите му го помнят като буйно и любознателно дете. Учителите се възхищават на красноречието и нестандартното му мислене, но един ден, след като завършва с пълно отличие IX клас, порасналият Стоянов решава, че училището не е неговата среда и започва работа като докер. Издига се до стомановар, леар-формовчик и с устрем превзема стълбите на кариерното развитие като стига до длъжността... кранист в металоргичния завод "Кремиковци". Докато работи и трупа трудов стаж не спира да учи, по своя програма и методика. Научава виетнамски и сръбски, усъвършенства знанията по руски, придобити в училище. 20 годишен е, когато в 11-та книжка на списание "Пламък" поетът Дамян Дамянов представя на читателите стихотворението му "Литературно четене". И днес разговорите с Христо Стоянов минават като литературно четене и нестандартен урок по журналистика. 

Графичното им изображение е дълго многоточие. В него всяка привидно поставена точка се превръща в запетая и завръщане, към нова поредица от откровения. Някои приживелици са описани в книгите му, други отлежават в съзнанието, докато работи. Признава, че няма нужда от вдъхновение, но издадените стихосбирки "Шепа живот", "Сатири", "В очакване на живите", "Небесна каторга", "Пет поеми и една крокодилиада" и "Носталгия по варварите" са доказателство за среща с Пегас. 

Митичният крилат кон галопира край Стоянов, чието творческо кредо е заключено в думите "Нито ден без четене, нито ден без писане!", всъщност подобен надпис с големи букви е стоял на писалището на Емил Зола, припомня авторът на повече от 20 публицистични книги.

Ако се поразровите из писанията по негов адрес ще намерите определенията "Българският Салман Рушди", "скандален", "конфликтен", "емблематичен", а той е просто свободен. Пише свободно и без цензура. Сам спонсорира и издава книгите си.  Сам избира как да пази или наказва приятелите и неприятелите си, но може би защото е роден в Габрово мнозина го наричат чешит. "Чешитът" живее достойно и с чест. Не губи времето си в празни приказки, работи. 

Не познавам друг български писател, който да инвестира с такъв размах спечелените с писателски труд средства в картини и произведения на изкуството, жива съкровищница, приживе завещана на родното Габрово. Христо Стоянов го прави. Свикнал е да бъде черен гарван в очите на завистниците, но за габровци той е онази бяла лястовица на надеждата, която връща спомените за едни сърцати времена. Времена на просветители, будители и дарители. 

В навечерието на 65-тия си рожден ден авторът на "100 килограма по-късно" написа във фейсбук страницата си: а 20 декември в 8.10 сутринта навършвам 65 (шестдесет и пет години)... Някои на тази възраст по закон се оттеглят в заслужена почивка и засядат в пенсионерските клубове. Това се нарича оттегляне от живота. Аз нямам намерение да се оттеглям от него, защото има още какво да дам. Защото, запомнете го от мен, животът е винаги в бъдеще време. В миналото е следата, която оставя, благодарение на нашите разкрачи... Така че - животът съществува, а ние го живеем. А "65" е само колче по пистата на гигантския слалом... Бъдете ми здрави всички, защото вие сте тези - семейство, деца, внуци, приятели - които осмислят живота. Защото и вие предстоите... Благодаря ви и бъдете... И запомнете нещо много важно - приятелството и животът са само в бъдеще време. Защото непрекъснато се доказват."

Днес в интервю за Радио Стара Загора Христо Стоянов не забрави да благодари на всички, които също като него са се родили на тази паметна дата и да напомни, че на Игнажден, с каквото сърце влезеш в един дом, такава ще е и годината ти.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Духовните измерения на Борис Христов във фотографиките на Антония Маринова

Днес, 27 август, от 18.00 часа, в Художествена галерия "Петко Чурчулиев" - Димитровград представят самостоятелната изложба "САМО ДИВИ" на Антония Маринова. Експозицията е част от авторския проект "Духовни измерения" на Донка Налбантова...

публикувано на 27.08.24 в 12:56
Радко Радев

Любовта крепи семейството и занаята на Радко Радев

За Радко Радев родното село Бял извор е най-хубавото в Тракия. Завръща се в него преди четири години, със съпругата си. Преди година поправяйки счупена детска играчка открил вдъхновението на дървото. И така, на шега, от майстор-зидар се преквалифицирал в..

публикувано на 23.08.24 в 18:30

Децата на Хасково рисуват „С Хасково в сърцето“

Втори минипленер за деца „С Хасково в сърцето“ - творчески послепис на Националния пленер по живопис започва скоро. За втора поредна година Община Хасково предизвиква малки и големи да рисуват на една тема. През 2024г. тя е „С Хасково в сърцето“. Това..

публикувано на 16.08.24 в 16:29
Община Ямбол

Седмичен културен календар на Община Ямбол

Седмичен културен календар на община Ямбол 1 9 август – 25 август 2024 г.   20 август, вторник Диско танци през ваканцията- за момичета от 6 до 10 год. Начален час: 17:00 Място:НЧ „Пробуда-..

публикувано на 16.08.24 в 16:06

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

КУЛТУРЕН АФИШ 19-25 АВГУСТ 19 август (понеделник) Културни особености на европейските държави:  Европа Директно Стара Загора гостува на Детски отдел; Програма  „Да пазим природата: в изумителното царство на растенията”: Странни растения,..

публикувано на 16.08.24 в 13:50

Дизайнерските произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/ остават в ямболския Безистен до 20 септември

Поради големия интерес, изложбата „Произведения на дизайна“ с оригинални произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/, която гостува в Безистена в Ямбол, се удължава до 20 септември, съобщават от пресцентъра на общината . Близо..

публикувано на 15.08.24 в 15:09

23 млади оперни певци-тенори от различни националности ще се борят за приза „ГЛАСЪТ НА КАМЕН” в Стара Загора

Вторият международен конкурс за млади тенори "ГЛАСЪТ НА КАМЕН" стартира на 20 август от 13.00 часа , когато ще се тегли жребият за реда на участие на кандидатите и за избора на корепетитор, който ще им акомпанира в отделните турове на конкурса. След..

публикувано на 15.08.24 в 15:06

„Пепел от навици“ представя Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“

Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“ представя премиера на пиесата „Пепел от навици“ в Сливен, съобщи Габриел Пърев от трупата. Представлението е създадено за Международния ден на младежта с помощта на община Сливен и Младежки..

публикувано на 13.08.24 в 09:31
Академичен народен хор - Пловдив, диригент проф. Костадин Бураджиев.

Академичен народен хор – Пловдив с дебютен албум и международни успехи

Academic Folk Choir  е нов хоров състав, който неотдавна се появи на музикалната сцена у нас и вече се радва на успешни проекти в страната и чужбина. Основател и художествен ръководител на вокалната формация е изтъкнатият хоров диригент и..

публикувано на 12.08.24 в 19:16

"Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми"

По повод международния ден на младежта 12 август от 21:00 ч. сдружение "Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми" в Еко център "Зелена Европа" с. Средногорово, общ. Казанлък. Това каза за радио Стара Загора..

публикувано на 11.08.24 в 09:00