Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Желязната църква "Свети Стефан" - светиня на българския дух

Желязната църква е най-ценният паметник на българското културно-историческо наследство в съседна Турция. Няма друга в света като църквата "Свети Стефан" в Истанбул, изградена изцяло от желязо. Шедьовърът, проектиран от арменския архитект Ховсеп Азнавур, се извисява на самия бряг на Златния рог в аристократичния квартал "Фенер". Металната конструкция тежи над 500 тона и представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Сглобяемите елементи са били изработени от австрийска фирма и транспортирани с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. Строителството на храма, носещ името на първия мъченик за Христовата вяра, започва 1848 г. и продължава близо половин век. Днешната църква е третата по ред на това място. Архитектурната забележителност съчетава стиловете Неоготика и Необарок и привлича погледа като бисер в короната на древния и вечен град. 


Символът на българската вяра е построен върху имот, дарен от княз Стефан Богориди, висш османски държавник от български произход, внук на Софроний Врачански.  

Дървеният иконостас, излъчващ изящество, е с позлатено покритие и е единственият нежелезен елемент в сградата. Шестте бронзови камбани, изляти в руския град Ярославъл, се издигат на 40 метра височина, като две от тях звучат и до днес. 

В Желязната църква се намира единствената в света икона с образите на Света Богородица с Младенеца и Светите братя Кирил и Методий, разказа за Радио Стара Загора Кириако Лязе, представител на българската общност в Истанбул.


След седемгодишна реставрация, 120-годишният храм бе открит на 7 януари 2018 г. Желязната църква е сред основните туристически забележителности на мегаполиса. Над 2000 души месечно са посещавали православния храм преди пандемията, каза още Кириако Лязе. В началото на 19 век българската християнска общност в Истанбул е наброявала между 80 000-100 000 души. В наши дни са едва около 500.

Темата за присъединяването на Желязната църква към Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО бе повдигана на няколко пъти през последните години, но засега без резултат. 

В двора й са погребани Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

Автор: Таня БалабановаГалерия

Още от категорията

С модерна сценична реализация „Бал с маски” открива оперната 2022 година

На 28 януари от 19.00 часа новата оперна 2022 г. започва за Държавна опера-Стара Загора с най-новата постановка на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. С премиерата на „Бал с маски“ бе открито  51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно..

публикувано на 28.01.22 в 14:16
Формация

Нов проект на танцова формация "Димитров" от Нова Загора

"Момчетата на Димитров" е най-новият проект на популярната детска танцова формация от Нова Загора, ръководена от младия хореограф Теодор Димитров. Сформиран през 2017 г., съставът бързо набира популярност сред почитателите на танцовото изкуство. Във..

публикувано на 27.01.22 в 23:28

„Зелени очила“ с Петър Писарски

Той се казва Петър Писарски и е основател на една от най – любимите и популярни български групи „Атлас“. Откриваме музиканта пред компютъра, където създава музика. Новата песен, която ви представяме носи заглавието „Зелени очила“, а посланието е..

публикувано на 27.01.22 в 13:10

Композиторът Добромир Кисьов за музиката към филма „Ботев“

Срещаме ви с композитора Добромир Кисьов - един от младите таланти на театралната, филмовата и класическата музика у нас. В продължение на три години той е контрабасист в Софийската филхармония, а междувременно поема предизвикателството да създава..

публикувано на 27.01.22 в 11:53
На корицата: Райна Кацарова записва 65-годишния гайдар Фалю Васильов Цвятков от Калофер, 1951 г.

"С хоро и песен, с перо и слово": Две мултимедийни издания за етномузиколога Райна Кацарова

"Райна Кацарова е явление в нашата наука. Наричам я "майка на българската етномузикология". Постарали сме се да съберем всичко, за да видим в една моментна звукова снимка положението на българската традиция във всички фолклорно-диалектни области и в..

публикувано на 26.01.22 в 19:27

Премиера на книгата “Изпепелена младост” в Дряново

Днес от 17.30 часа в град Дряново ще се състои представянето на книгата „Изпепелена младост“. Нейни автори са Митьо Делчев и Пейо Делчев. Събитието ще се проведе в залата за временни изложби в експозиция „Колю Фичето“ на Исторически музей – Дряново...

публикувано на 25.01.22 в 15:59
Милен Алагенски

Откриват изложба на млади таланти в Стара Загора

Днес от 18.00 часа в старозагорската галерия „Байер" ще бъде открита двадесет и третата младежка художествена изложба. В нея ще бъдат включени 96 творби на 38 млади автори на възраст от 15 до 35 години. „Тази година преобладават живописните и графичните..

публикувано на 20.01.22 в 14:23

"Робинзон Крузо" е новото премиерно заглавие на старозагорската опера

Романът на Даниел Дефо "Приключенията на Робинзон Крузо" може да се счита за едно от най-известните творби в европейската литература.  На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за..

публикувано на 19.01.22 в 17:30

Художествената галерия в Нова Загора представя фотоизложба на Игнасио Визосо

Фотоизложбата на испанеца Игнасио Визосо се открива днес в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. 33 творби показва фотографът и всички те ще останат във фонда на културната институция, сподели директорът на галерията Иван Стоянов...

публикувано на 18.01.22 в 09:24

Група Хоризонт изпратиха 2021г с концертен албум, а през тази година готвят нов студиен проект

Изпратихме 2021г, но за група Хоризонт тя беше специална с издаването на лимитиран концертен албум, а 2022г. започнаха със създаването на песни за нов студиен албум. "Липсата на срещите с публиката провокираха издаването на концертния албум. Той включва..

публикувано на 16.01.22 в 13:45
Подкасти от БНР