Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Трябва да отпадне емоцията във взаимоотношенията със Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Необходимо е емоцията във взаимоотношенията ни със Съверна Македония да отпадне и да видим страни, които могат да водят диалог. Това коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов по повод посещението на премиера Кирил Петков в Скопие.

По думите му усещането за спешност за решаването на тези взаимоотношения със Северна Македония е до голяма степен илюзорно. „Видяхме едно решение взето по изключително вредни причини в края на мандата на предишното управление, видяхме как десетилетие на отлагане на решаване на този проблем, доведоха до натрупването на нови проблеми.

Сега има нужда от малко разум, по-скоро е необходимо емоцията да отпадне, да видим две страни, които могат да водят диалог“, смята политологът. По думите му до този момент като че ли и двете правителства говорят на собствените си публики, а не се опитват да говорят едно с друго.

„Необходимо е да видим малки крачки в посока двете държави да могат да си сътрудничат по реални проекти, които могат да покажат ползата България и Северна Македония да работят заедно. Всичко друго ще бъде контрапродуктивно, помпането на мускули от Северна Македония, желанието й да наложи през ЕС на България отпадането на ветото ще втвърдява българската позицията. И обратното всякакви патриотични залитания тук, които не обслужват истинския национален интерес, а са просто помпане на имидж на една или друга политическа формация ще прави същото. Изключително важно е да се излезе от тази емоция. Само тогава ще можем да преодолеем тази ситуация“, каза Панчугов.

По повод официалното започване на втория мандат на президента Румен Раде Панчугов коментира, че очаква да види „една смислена президентска институция, която да опитва да балансира взаимоотношенията с изпълнителната власт и с българското общество, а не толкова да бъде  услуга на личната воля на един човек“.


Още от категорията

Румен Гълъбинов: Не е невъзможно газът от САЩ да бъде на по-ниска цена от руския

На ЕС се падат над 80% от целия износ на газ от Русия, като някои страни членки разчитаха на 90% досега на руското синьо гориво. Не е невъзможно газът от САЩ, договорен от премиера Кирил Петков през седмицата , да бъде на по-ниска цена от руския,..

публикувано на 13.05.22 в 11:37

Проф. Вили Лилков: "Стопанските абсурди на българския комунизъм" изобличава мита за благоденствието в България преди 1989 г.

Известният политик и общественик проф. Вили Лилков издаде наскоро поредната си книга , в която изследва периода на социализма в България. Заглавието „ Стопанските абсурди на българския комунизъм“ цели да разобличи някои от най-големите митове за..

публикувано на 09.05.22 в 15:31

Студентските бригади в САЩ вече не са под въпрос

Около 3000 студенти ще заминат на студентска бригадазад океана това лято. Те са близо 100% от заявилите желание за участие в програмата за обмен „Работа и пътуване в САЩ 2022“. Това каза в предаването Репортер Стефан Попов, представител на..

публикувано на 09.05.22 в 10:52

Георги Ножделов: Всеки ден е победа

И да започне името ми да работи за мен, аз също ще продължа да работя за него, категоричен е в интервю за предаването „Репортер“ на имения си ден старозагорският актьор Георги Ножделов. Харесва му, че е кръстен на светеца и въпреки че има много..

публикувано на 06.05.22 в 09:00

Тодор Иванов: Когато толкова хора напускат един политически проект, вината не е в тях

Когато толкова хора напускат един политически проект, вината не е в тях.  Това коментира в интервю за Радио Стара Загора един от бившите членове на старозагорската структура на партия „Има такъв народ“ Тодор Иванов. През тази седмица той също..

публикувано на 05.05.22 в 12:42
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Има промяна в медийната среда

Каквото и решение да бъде взето по въпроса за военна помощ за Украйна, то ще задълбочи разделението в българското общество и е задача на отговорните политически сили колкото може по-бързо да го преодолеят. Това коментира за Радио Стара Загора доц...

публикувано на 04.05.22 в 15:23

30 години по-късно:Войната има много лица и нито едно от тях не е красиво

20 души тръгват на авангардна мисия в Камбоджа преди 30 години. Сред тях е и единственият старозагорец Тихомир Томов . Една година продължила мироопазващата мисия, в която мнозина изгубили живота си. Загубата и действията срещу мирното..

публикувано на 04.05.22 в 13:27

Моника Маринова: Все по-трудно даряваме от сърце

Нуждае ли се доброто от призиви? Този въпрос стана актуален буквално минути след премиерския апел да дарим по една работна заплата в помощ на воюващите в Украйна. За съжаление, прекрачихме тънката линия на личния избор и съпричастността,..

публикувано на 03.05.22 в 16:00
Атанас Михнев

Атанас Михнев: Тезата да не даваме военна подкрепа означава да оставим Украйна без защита срещу агресията

„Ще гласувам в подкрепа на предоставянето на оръжия на Украйна.“ Това заяви старозагорският депутат на „Продължаваме промяната“ по повод очакваното на 4 май заседание на парламента. На него депутатите трябва да гласуват за или против предложението за..

публикувано на 02.05.22 в 10:21

Георги Вулджев, икономист: Трудно, скъпо и обвързващо ще бъде с алтернативните източници

Годишното потребление на природен газ в България е между 3-3,5 милиарда кубически метра - основно за отопление, ролята в производството на електроенергия не е толкова същественa и в цялостния енергиен микс е около 10%. Това каза за Радио Стара..

публикувано на 29.04.22 в 17:20