Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Робинзон Крузо" е новото премиерно заглавие на старозагорската опера

Романът на Даниел Дефо "Приключенията на Робинзон Крузо" може да се счита за едно от най-известните творби в европейската литература. На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо“ по операта за деца от Александър Йосифов. Диригент е Виктор Крумов. Режисьор и автор на музикалната редакция е Красимир Къшев. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Джамбазова. Мултимедията е подготвена от Борис Чуканов. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Премиерата се посвещава на 80 годишнината на композитора. 

В предаването "60 минути повече" за първата си среща със заглавието и проф. Александър Йосифов диригентът Красимир Къшев - режисьор на премиерното заглавие в афиша на първата извънстолична опера разказа:

„Мюзикълът „Робинзон Крузо“ е поредният амбициозен съвместен проект между НУМСИ “Христина Морфова“и Държавна опера-Стара Загора. Той е четвърти поред след постановките „Лелята на Чарли“, „Класният се жени“ и „Макс и Мориц“. И щом е четвърти, говорим за създаването на традиция. Амбициозен е, защото е проектът с най-масово участие на деца от Музикалното училище на сцената на Операта. Амбициозен е и защото се наложи да се пише едва ли не цяло ново произведение. Оригиналното заглавие на Маестро Александър Йосифов е детска опера, която трае над два часа. Дирижирал съм я през 1985 г. и тя втори път не е поставяна, на сцената на старозагорската опера", подчерта Къшев. 

За приликите и разликите при поставянето на едно и също заглавие, което от опера се превръща в мюзикъл, Къшев поясни:  

"В днешното време  децата-зрители не мога да издържат два часа. Живеем в много по-забързано време. Преди години явно е било възможно, но сега не е. Предложението на директора на Операта Огнян Драганов към мен да поставя заглавието бе по повод годишнина на Маестро Александър Йосифов, която заради КОВИД пандемията пропуснахме, освен това той ме убеди да бъда режисьор, а не диригент. А моето предложение към него бе да направим мюзикъл по операта.

Три месеца работих върху заглавието – как да го прекроя, как да превърна всички речитативи в диалог и как да стане мюзикъл – говорим за текст с песни. Успях и да „свия“ музиката до 35 минути. Прекроих текста и ....се роди почти ново заглавие, уж е същото – приключенията на „Робинзон Крузо“, но е по-късо и динамично. Направих оркестрация за малък оркестър, запазвайки авторството на Маестро Александър Йосифов – нищо не е променяно от гледна точка на музикален тематизъм, от гледна точка на сюжет и герои."

Визията на постановката залага на мултимедията. Нашите деца растат пред компютърните и пред телевизионните екрани, ходят на кино. Така или иначе три екрана „ги следват“, те живеят в тази среда, това е техният живот. Ние не залагаме на някакъв буквализъм в декор и реквизит, за да пресъздадем историята. Декорът ще бъде един терен, който ще се превръща от пристан в кораб, в остров с някои елементи, необходими просто толкова, колкото да върви сюжетната линия. И оттам нататък – морски бури, плаване на кораб - всичко ще бъде върху екраните на сцената, ще има и директна прожекция върху терените. А децата, които участват /те са големи ученици и студенти/, които играят животните, няма да са в „буквални костюми“. Правя едно „очовечаване“ на животните – с някои елементи ще напомнят, че са чайка, райска птица, кози, папагали и ще носят чертите на хора. Папагалите ще бъдат коментатори, които „на всяка манджа слагат сол и мерудия“.

Посланието на новия мюзикъл е: "Когато в живота беда те сполети, не спирай, не се оглеждай ти, недей се обръща никога назад, не бой се от нищо в този свят!"

Галерия

Още от категорията

40 години по-късно Сборна формация "Оркестър без име" изпя "Che sarà" (видео и снимки)

Седемнадесетата песен от проекта на Игор Марковски "Пеещи артист" е "Che sarà"  - песен на Ricchi e Poveri, която е част от филма "Оркестър без име" (1982). 40 години по-късно изпята от: Катерина Евро, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Орлин..

публикувано на 22.05.22 в 14:30

Показват в изложба „Цветни послания от Казанлък"

Изложба на художници от Казанлък по надслов „Цветни послания от Казанлък" ще бъде открита тази вечер. Официалното откриване е от 18,00 ч. в Галерия „Иван Милев" на ул."Искра"№4. Още в началото на миналия век Казанлък се оформя като град на художници. И..

публикувано на 20.05.22 в 11:16

Откриват 25-то издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството

Икономия на средствата е акцент в юбилейното издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. То е посветено на екологични и икономически проблеми, като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се..

публикувано на 19.05.22 в 16:44

"Полетът на къртицата" - огледало на нашите страхове

„Полетът на Къртицата“ е обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат. Историята е автобиографична в голяма степен,..

публикувано на 19.05.22 в 09:05

Първа съвместна изложба на сливенските художници след пандемията

Представителството на художниците от СБХ Сливен и Дружеството на художниците в града направиха първата си изложба в галерия „Май", след близо две години прекъсване, заради пандемията. Общо 25 творби на различни автори и стил са изложени в галерията. При..

публикувано на 18.05.22 в 18:57

Веселин Плачков: В казанлъшкия театър ще надграждам постигнатото

В Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ Казанлък ще надграждам постигнатото, увери временно изпълняващият длъжността „Директор“ актьорът Веселин Плачков. Първото, което ще предприеме е да работи по повишаване на доходите на трупата и техническия..

публикувано на 18.05.22 в 16:00

Старозагорецът Владимир Владимиров с покана за концерт

Днес от 17.00 часа в залата на пловдивската музикална академия старозагорецът доц. д-р Владимир Владимров ще представи солов концерт с Академичния народен оркестър "Когато диригентът вземе инструмента". Концертът е част от юбилейния цикъл, с който катедра..

публикувано на 18.05.22 в 12:45

ХГ “Петко Чурчулиев“ отбелязва 60 години със знакова за Димитровград и Хасково изложба

ХГ “Петко Чурчулиев“ отбелязва 60 години юбилей със знакова за Димитровград и Хасково изложба. Димитровградската художествена галерия “Петко Чурчулиев“ навършва 60 години.  През тези години тя се е наложила като културен и духовен център..

публикувано на 17.05.22 в 07:30

С двойна премиера Живка Барова представя стихосбирките си

Живка Барова е родена под знака на благородната зодия "Лъв" . Лъвица е по темперамент и сила на оцеляване. Завършила е руска филология и история. Животът й преминава през различни сфера на образованието и журналистиката. Била е учител, главен експерт към..

публикувано на 15.05.22 в 14:51

Силвия Томова е сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

Силвия Томова, художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора, е сред носителителите на "Златно перо" за 2022 г. Връчването на отличията "Златно перо", които "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" в партньорство с Classic FM радио..

публикувано на 14.05.22 в 11:34