Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Робинзон Крузо" е новото премиерно заглавие на старозагорската опера

Романът на Даниел Дефо "Приключенията на Робинзон Крузо" може да се счита за едно от най-известните творби в европейската литература. На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо“ по операта за деца от Александър Йосифов. Диригент е Виктор Крумов. Режисьор и автор на музикалната редакция е Красимир Къшев. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Джамбазова. Мултимедията е подготвена от Борис Чуканов. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Премиерата се посвещава на 80 годишнината на композитора. 

В предаването "60 минути повече" за първата си среща със заглавието и проф. Александър Йосифов диригентът Красимир Къшев - режисьор на премиерното заглавие в афиша на първата извънстолична опера разказа:

„Мюзикълът „Робинзон Крузо“ е поредният амбициозен съвместен проект между НУМСИ “Христина Морфова“и Държавна опера-Стара Загора. Той е четвърти поред след постановките „Лелята на Чарли“, „Класният се жени“ и „Макс и Мориц“. И щом е четвърти, говорим за създаването на традиция. Амбициозен е, защото е проектът с най-масово участие на деца от Музикалното училище на сцената на Операта. Амбициозен е и защото се наложи да се пише едва ли не цяло ново произведение. Оригиналното заглавие на Маестро Александър Йосифов е детска опера, която трае над два часа. Дирижирал съм я през 1985 г. и тя втори път не е поставяна, на сцената на старозагорската опера", подчерта Къшев. 

За приликите и разликите при поставянето на едно и също заглавие, което от опера се превръща в мюзикъл, Къшев поясни:  

"В днешното време  децата-зрители не мога да издържат два часа. Живеем в много по-забързано време. Преди години явно е било възможно, но сега не е. Предложението на директора на Операта Огнян Драганов към мен да поставя заглавието бе по повод годишнина на Маестро Александър Йосифов, която заради КОВИД пандемията пропуснахме, освен това той ме убеди да бъда режисьор, а не диригент. А моето предложение към него бе да направим мюзикъл по операта.

Три месеца работих върху заглавието – как да го прекроя, как да превърна всички речитативи в диалог и как да стане мюзикъл – говорим за текст с песни. Успях и да „свия“ музиката до 35 минути. Прекроих текста и ....се роди почти ново заглавие, уж е същото – приключенията на „Робинзон Крузо“, но е по-късо и динамично. Направих оркестрация за малък оркестър, запазвайки авторството на Маестро Александър Йосифов – нищо не е променяно от гледна точка на музикален тематизъм, от гледна точка на сюжет и герои."

Визията на постановката залага на мултимедията. Нашите деца растат пред компютърните и пред телевизионните екрани, ходят на кино. Така или иначе три екрана „ги следват“, те живеят в тази среда, това е техният живот. Ние не залагаме на някакъв буквализъм в декор и реквизит, за да пресъздадем историята. Декорът ще бъде един терен, който ще се превръща от пристан в кораб, в остров с някои елементи, необходими просто толкова, колкото да върви сюжетната линия. И оттам нататък – морски бури, плаване на кораб - всичко ще бъде върху екраните на сцената, ще има и директна прожекция върху терените. А децата, които участват /те са големи ученици и студенти/, които играят животните, няма да са в „буквални костюми“. Правя едно „очовечаване“ на животните – с някои елементи ще напомнят, че са чайка, райска птица, кози, папагали и ще носят чертите на хора. Папагалите ще бъдат коментатори, които „на всяка манджа слагат сол и мерудия“.

Посланието на новия мюзикъл е: "Когато в живота беда те сполети, не спирай, не се оглеждай ти, недей се обръща никога назад, не бой се от нищо в този свят!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ще изчезнат ли традициите на котленския килим?

На гости на майстор-тъкачката на котленски килими Величка Съботинова са две от нейните многобройни ученички – Нели Стоянова и Жана Качакова от Бургас. Двете приятелки всяка година идват за Фестивала на етносите и котленския килим.   Величка..

публикувано на 01.08.24 в 14:57

Хореографът на „Дон Кихот“ Аршак Галумян репетира с балета на Старозагорската опера

Днес започват последните репетиции, които ще бъдат водени лично от  хореографа на балета „Дон Кихот” Аршак Галумян - с трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора. Зрителите ще видят бляскавия и лъчезарен спектакъл на сцената на Античен форум..

публикувано на 29.07.24 в 10:02

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18