Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитър Чорбаджиев, ДБ: Няма инвестиционно намерение за завод за отпадъци в "Марица-изток"

| обновено на 20.01.22 в 15:24
Снимка: Личен архив

Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост ще гласува Общинският съвет на Стара Загора на предстоящата сесия на 27 януари. По прогнозни данни от продажба и отдаване под наем на общински имоти се очакват 3 млн. лева постъпления в местната хазна. Това каза за Радио Стара Загора инж. Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“, който е председател на Постоянната комисия по общинска собственост и стопанска политика. Той припомни, че всеки общински имот, предложен за продажба, минава през решение на местния парламент и процедура по провеждане на публичен търг.

В ход е разработването на нова транспортна схема на Стара Загора, като Чорбаджиев изрази надежда до края на годината да бъде финализирана.

За пореден път гостът изтъкна необходимостта от дигитализация на услугите, предлагани от общинската администрация. Той отново подчерта значимостта на цифровизацията на процесите в обслужването на гражданите и бизнеса. Стремежът е община Стара Загора да предоставя много повече електронни административни услуги на обществото.

Ще настояваме за изработването на електронни регистри. Надяваме се да бъдат отделени средства за друга услуга – електронни търгове“, поясни той.

Сред приоритетните теми се нарежда и внедряването на мерки за енергийна ефективност. С бюджетни средства и по Плана за възстановяване и устойчивост може да се финансира поставянето на фотоволтаични системи по покриви на обществени сгради и да навлиза по-масово уличното LED осветление, смята Димитър Чорбаджиев.  

Разширяване на системата за видеонаблюдение в областния град също е на фокус. Повече детски площадки, кръстовища и  ключови места да бъдат обхванати, предлага общинският съветник. 

В отговор на въпрос как "Демократична България" ще гласува по депозираното от групата на ГЕРБ предложение за приемане на обръщение към министър-председателя и правителството във връзка с планирано изграждане на инсталации за обезвреждане и/или оползотворяване на отпадъци чрез изгаряне в района на Източно-маришкия комплекс, Димитър Чорбаджиев определи точката от дневния ред на предстоящото заседание като "търсене на политически дивиденти". По думите му няма официално заявено инвестиционно намерение или документ по този въпрос. 

"Няма нещо конкретно за изграждане на такъв завод. Става дума за пиар акция на колегите от ГЕРБ", заключи по темата Чорбаджиев.


Още от категорията

Душко Гавазов - зам.кмет Община Мъглиж

Д-р Душо Гавазов: Бих излекувал малките общини от неглижирането на проблемите им

"Предимството на първите" е девиз на радиостанцията ни . В пълна сила той може да се окаже валиден и за община Мъглиж, не само защото на входа на административната сграда, под герба на общината, е написано "Мъглиж беше пръв..." Знаменитите думи на Гео..

публикувано на 17.05.22 в 13:20

Румен Гълъбинов: Не е невъзможно газът от САЩ да бъде на по-ниска цена от руския

На ЕС се падат над 80% от целия износ на газ от Русия, като някои страни членки разчитаха на 90% досега на руското синьо гориво. Не е невъзможно газът от САЩ, договорен от премиера Кирил Петков през седмицата , да бъде на по-ниска цена от руския,..

публикувано на 13.05.22 в 11:37

Проф. Вили Лилков: "Стопанските абсурди на българския комунизъм" изобличава мита за благоденствието в България преди 1989 г.

Известният политик и общественик проф. Вили Лилков издаде наскоро поредната си книга , в която изследва периода на социализма в България. Заглавието „ Стопанските абсурди на българския комунизъм“ цели да разобличи някои от най-големите митове за..

публикувано на 09.05.22 в 15:31

Студентските бригади в САЩ вече не са под въпрос

Около 3000 студенти ще заминат на студентска бригадазад океана това лято. Те са близо 100% от заявилите желание за участие в програмата за обмен „Работа и пътуване в САЩ 2022“. Това каза в предаването Репортер Стефан Попов, представител на..

публикувано на 09.05.22 в 10:52

Георги Ножделов: Всеки ден е победа

И да започне името ми да работи за мен, аз също ще продължа да работя за него, категоричен е в интервю за предаването „Репортер“ на имения си ден старозагорският актьор Георги Ножделов. Харесва му, че е кръстен на светеца и въпреки че има много..

публикувано на 06.05.22 в 09:00

Тодор Иванов: Когато толкова хора напускат един политически проект, вината не е в тях

Когато толкова хора напускат един политически проект, вината не е в тях.  Това коментира в интервю за Радио Стара Загора един от бившите членове на старозагорската структура на партия „Има такъв народ“ Тодор Иванов. През тази седмица той също..

публикувано на 05.05.22 в 12:42
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Има промяна в медийната среда

Каквото и решение да бъде взето по въпроса за военна помощ за Украйна, то ще задълбочи разделението в българското общество и е задача на отговорните политически сили колкото може по-бързо да го преодолеят. Това коментира за Радио Стара Загора доц...

публикувано на 04.05.22 в 15:23

30 години по-късно:Войната има много лица и нито едно от тях не е красиво

20 души тръгват на авангардна мисия в Камбоджа преди 30 години. Сред тях е и единственият старозагорец Тихомир Томов . Една година продължила мироопазващата мисия, в която мнозина изгубили живота си. Загубата и действията срещу мирното..

публикувано на 04.05.22 в 13:27

Моника Маринова: Все по-трудно даряваме от сърце

Нуждае ли се доброто от призиви? Този въпрос стана актуален буквално минути след премиерския апел да дарим по една работна заплата в помощ на воюващите в Украйна. За съжаление, прекрачихме тънката линия на личния избор и съпричастността,..

публикувано на 03.05.22 в 16:00
Атанас Михнев

Атанас Михнев: Тезата да не даваме военна подкрепа означава да оставим Украйна без защита срещу агресията

„Ще гласувам в подкрепа на предоставянето на оръжия на Украйна.“ Това заяви старозагорският депутат на „Продължаваме промяната“ по повод очакваното на 4 май заседание на парламента. На него депутатите трябва да гласуват за или против предложението за..

публикувано на 02.05.22 в 10:21