Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата програма готвят за Двадедет и осмите Чудомирови празници

Снимка: интернет

И тази година от 25-ти април, рожденият ден на писателя хуморист и художник Димитър Чорбаджийски, до 1-ви април - Денят на хумора и сатирата, ще се проведат 28-те Чудомирови празници. По традиция ще бъде  връчена и 53-тата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ. " С Благовещение в Казанлък ще дойде и благата вест на пролетта, с която града ни се ражда за нов живот. Празниците са част от този нов живот. На фона на все по-оскъдната ни душевност, сред днешния хаос Чудомировите празници провокират всичко просто и човешко у нас, с което можем да бъдем спокойни, че нравствеността ни и българската ни идентичност ще бъдат съхранявани и предавани  и занапред", каза по този повод Добрина Матова, дирекстор на Литературно-художествения музей "Чудомир" в Казанлък. 

    Богатата програма на празниците е подготвена и организирана  от фондация “Чудомир” и къща - музей “Чудомир” с подкрепата на Община Казанлък. Началото й ще даде на Благовещение артинсталацията на учениците от НУПИД "Акад. Дечко Узенов" в Казанлък, които ще участват в три ателиета. Първото е  “Творческо ателие” за художествени инсталации и “Творческа работилница” за създаване на реплики на Чудомирови творби. В “Училище за карикатура”, малки и големи ще разчитнат на "уроците" и техниките за рисуване на карикатури на  Дечко Николов и Николай Фитков.
 Както всяко издание специално внимание е отделено на децата на Казанлък и на връстниците им от страната, които ще участват в детския конкурс “Чудонемирчета” и XXV Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие “Малките нашенци”. 
    Шест изложби са включени в програмата на Чудомировите дни -  „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“ - оригинали, “Мара Чорбаджийска - акварели”, “Съкровища от Чудомировия дом”, фотоизложба „Чудомир пред и зад обектива”, “Иван Милев и „Светогорска легенда“, и изложба на детски рисунки от арт школата по живопис на Галя Иванова.
Пет творби ще бъдат представени пред казанлъшките читатели: „Тя, Цветана Манева” с автори Яна Борисова и Георги Тошев, „Столетниците - благословия или орисия” от Мира Добрева, „Пасиансът на архангелите” от Мария Лалева, „Хвърчило към рая“ на д-р Неделя Щонова, “Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова.
Научната конференция “Под шарената черга” с научен ръководител проф. дин Вера Бонева ще ни разкрие Чудомир, който рисува и разказва.До момента са заявени 15 доклада, очакват се и други познавачи на творчеството на Чудомир да се включат в конференцията. 
   Пет от шестте театрални постановки ще участват за традиционната награда "Комедийният хит на сезона", която ще се връчи за 19-ти път. Сред тях са заглавия като: „Кекс вместо секс“ – с Роси Русева и Ирен Кривошиева; „Чудомирщини“ - на ТК "МИЛАРТ" - София; „Капан за самотен мъж“ на Драматичен театър - Пловдив; „Любовни истории“ – на Драматичен театър – Габрово; „Четири жени без 4 G” на Общински театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък. Последната вечер ще бъде награден спектакълът, който е обрал овациите на публиката и тя е гласувала за него. Постановката "Направихте ме  луд" със специалното участие на Силвия Кацарова и обичаните актьори Руслан Мъйнов, Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев,  участва извън програмата на "Комедийният хит на сезона".
        По традиция "Неделно матине"  ще поднесе изненада за меломаните в неделя, 27-ми март – с изпълненията на Китарен ансамбъл „Академика“, с ръководител проф. Стела Динкова. Другите концерти са на  Донко Марков - победителят в "Пирни фолк 2021" и Петя Панева - победител в „Гласът на България - 2021“ и  концерта „Песни от „Златния Орфей“ – на ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, с ръководител Надя Тончева.

 В звуковия файл чуйте директора на Литературния музей "Чудомир" Добрина Матова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоби артисти нареждат изложба в зала "Лубор Байер"

Изложба ,,Мисия златно сечение“ на Атанаска Янева и група хоби артисти ще бъде открита на 30 август 2024 г. от 18.00 часа в Общинска изложбена зала ,,Лубор Байер“ Стара Загора. В експозицията ще бъдат включени около 40  произведения. Те са дело на..

публикувано на 29.08.24 в 14:46

Представят изложбата „Мисия златно сечение“ в зала „Лубор Байер“ Стара Загора

Изложба ,,Мисия златно сечение“ на Атанаска Янева и група хоби артисти ще бъде открита на 30 август 2024 г. от 18.00 часа в Общинска изложбена зала „Лубор Байер“ Стара Загора. В експозицията ще бъдат включени близо 45 произведения на Антония..

публикувано на 28.08.24 в 16:41

"Празници в долината на тракийските царе" разкриват още тайни от света на траките

С богата празнична програма за деветнадесети път ще се проведат "Празници в долината на тракийските царе" в Казанлък.  За първи път, обаче, Празниците ще се проведат в рамките на две седмици, уточни зам.кметът на Община Казанлък, Сребра Касева...

публикувано на 28.08.24 в 16:30

Духовните измерения на Борис Христов във фотографиките на Антония Маринова

Днес, 27 август, от 18.00 часа, в Художествена галерия "Петко Чурчулиев" - Димитровград представят самостоятелната изложба "САМО ДИВИ" на Антония Маринова. Експозицията е част от авторския проект "Духовни измерения" на Донка Налбантова...

публикувано на 27.08.24 в 12:56
Радко Радев

Любовта крепи семейството и занаята на Радко Радев

За Радко Радев родното село Бял извор е най-хубавото в Тракия. Завръща се в него преди четири години, със съпругата си. Преди година поправяйки счупена детска играчка открил вдъхновението на дървото. И така, на шега, от майстор-зидар се преквалифицирал в..

публикувано на 23.08.24 в 18:30

Децата на Хасково рисуват „С Хасково в сърцето“

Втори минипленер за деца „С Хасково в сърцето“ - творчески послепис на Националния пленер по живопис започва скоро. За втора поредна година Община Хасково предизвиква малки и големи да рисуват на една тема. През 2024г. тя е „С Хасково в сърцето“. Това..

публикувано на 16.08.24 в 16:29
Община Ямбол

Седмичен културен календар на Община Ямбол

Седмичен културен календар на община Ямбол 1 9 август – 25 август 2024 г.   20 август, вторник Диско танци през ваканцията- за момичета от 6 до 10 год. Начален час: 17:00 Място:НЧ „Пробуда-..

публикувано на 16.08.24 в 16:06

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

КУЛТУРЕН АФИШ 19-25 АВГУСТ 19 август (понеделник) Културни особености на европейските държави:  Европа Директно Стара Загора гостува на Детски отдел; Програма  „Да пазим природата: в изумителното царство на растенията”: Странни растения,..

публикувано на 16.08.24 в 13:50

Дизайнерските произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/ остават в ямболския Безистен до 20 септември

Поради големия интерес, изложбата „Произведения на дизайна“ с оригинални произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/, която гостува в Безистена в Ямбол, се удължава до 20 септември, съобщават от пресцентъра на общината . Близо..

публикувано на 15.08.24 в 15:09

23 млади оперни певци-тенори от различни националности ще се борят за приза „ГЛАСЪТ НА КАМЕН” в Стара Загора

Вторият международен конкурс за млади тенори "ГЛАСЪТ НА КАМЕН" стартира на 20 август от 13.00 часа , когато ще се тегли жребият за реда на участие на кандидатите и за избора на корепетитор, който ще им акомпанира в отделните турове на конкурса. След..

публикувано на 15.08.24 в 15:06