Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

53-има студенти по медицина държавна поръчка53-има ще са първокурсниците държавна поръчка по специалност „Хуманна медицина“ в Медицинския факултет на Тракийския университет през новата учебна година. Броят им бележи лек ръст, тъй като през миналата есен бяха приети 47 нови студенти държавна поръчка. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ деканът на Факултета доц. Юлиан Ананиев. Той поясни, че интересът към „Хуманната медицина“ се запазва традиционно висок, защото реализацията на специалистите в системата на здравеопазването е почти 100-процентова.

Академичният състав на Факултета включва 83 хабилитирани преподаватели - 32 професори и 51 доценти, 127 главни асистенти, асистенти и преподаватели.

Припомняме ви, че Медицинският факултет към Тракийския университет наскоро отбеляза 40 години висше медицинско образование в Стара Загора. През април 1982 година с Решение на Министерския съвет в Стара Загора се разкрива Висш медицински институт за подготовка на висши кадри по специалността „Медицина” в рамките на Медицинска академия. От 1995 г. влиза в структурата на новосъздадения Тракийски университет – Стара Загора като Медицински факултет.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с доц. Юлиан Ананиев.


Още от категорията

Увеличават помощта за ин витро в Стара Загора

Община Стара Загора ще подпомогне с 3 хиляди лева всяка двойка с репродуктивни проблеми. До сега сумата беше 2 хиляди лева, но от тази година се увеличава с 50 %. Това съобщи в здравното предаване "Часът на Хипократ" общинският съветник от Комисията..

публикувано на 14.05.22 в 13:29

Пандемията заостри вниманието към грижата за здравето и начина на живот

Пролетта е чудесно време за рестарт, физическо и духовно пречистване и обновление на старите мисли и навици . Време ли е или пък закъсняваме за детокс на организма и промяна през новия сезон? След Великден и Гергьовден много хора вече си дават..

публикувано на 08.05.22 в 10:00

Причинителят на мистериозния хепатит остава неизвестен

Хепатит с неизяснен произход, който засяга деца, регистрират здравните власти в чужбина. Между случаите няма пряка епидемична връзка, няма и епидемичен взрив, каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Регионалната колегия на..

публикувано на 05.05.22 в 11:16

7 % от хората страдат от депресия

Всички се чувстваме с понижена енергия, разстроени или демотивирани от време на време. Депресията е повече от това просто да изпитваме тъга. Депресивното разстройство влияе върху поведението, мислите и чувствата. Признаците и симптомите могат..

публикувано на 30.04.22 в 12:34

Двигателната активност се възпитава

Двигателната активност се възпитава и примерът на родителите е много важен за изграждането на добри навици. Движението и спортът са изключително полезни особено през пролетта. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 23.04.22 в 12:43

Ръст на ражданията в УМБАЛ „Киркович“

По време на пандемията през последните две години в УМБАЛ „Киркович“ отчитат ръст на новородените с близо 2 процента. През 2021 година в АГ отделението на Университетската болница в Стара Загора са поели първата си глътка въздух 1380 бебета...

публикувано на 16.04.22 в 13:05

Д-р Теодора Райкова: Най-важното за един стоматолог е да спечели доверието на пациента

Най-важното за един стоматолог е да спечели доверието на пациента. Комуникацията с хората е най-важна. Това заяви на днешния професионален празник на българските стоматолози лекарят по дентална медицина д-р Теодора Райкова.   „ Да дойдеш на..

публикувано на 11.04.22 в 17:13

Няма ясна концепция за реформа при GP-тата

Няма точна концепция за промяна в първичната доболнична медицинска помощ, чийто изпълнители сме общопрактикуващите лекари. Това заяви в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Вилиан Кънин. Той направи своя коментар по..

публикувано на 09.04.22 в 12:37

10 % са със затлъстяване

10 % от хората в света са с наднормено тегло или със затлъстяване. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ ендокринологът д-р Грета Вълканова. Тя уточни, че мъжете и жените със затлъстяване имат огромен..

публикувано на 02.04.22 в 12:00

България – с повишен прием на антибиотици

На фона на глобалната пандемия от ковид-19 през последните 2 години проблемът с антибиотиците и антибиотичната резистентност придоби ново значение и актуалност. Докато в повечето европейски страни се отчита намален прием на антибиотици, то в..

публикувано на 26.03.22 в 12:36