Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сън в лятна нощ" е мега представление за актьори и публика

Днес от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" старозагорската публика ще види премиерата на "Сън в лятна нощ". Жизнерадостната комедия на Уилям Шекспир е първото заглавие в афиша на театъра, след като управлението на 102 годишната професионална културна институция пое талантливата актриса Светла Тодорова. Това е втората премиера от репертоарния й план.

Сценичният вариант и режисурата на постановката "Сън в лятна нощ" са дело на Елена ПАНАЙОТОВА, сценографията и костюмите на Николина КОСТОВА-БОГДАНОВА, музиката за спектакъла е написана от Христо НАМЛИЕВ, а хореографията е на Ромина СЛАВОВА.

Комедията е една от най-популярните творби на Шекспир. Смята се, че е написана между 1590 и 1596 година. Повече от четири столетия тя триумфира по цял свят. Безброй са театралните и музикалните й варианти, представени пред публика.

"Сън в лятна нощ" на старозагорска сцена е постановка направена с финес и творчески размах. Тя със сигурност ще спечели сърцата на публиката от всички възрасти. В нея има театър, поезия, балет, музика, мултимедия. Това е една красиво разказана приказка, съчинена с много фантазия и обич към съдбата на героите. Със сигурност публиката в залата ще се удиви на изумителната пластичност на пакостника дух, в изпълнение на Илина Илиева, ще се зарадва на малките артисти, които с всеотдайност изпълняват актьорските си задачи, ще се забавлява със забавните реплики и актьорите, и с радостни очи ще аплодира това чакано с години представление, което със сигурност ще се превърне в едно от събитията на сезона. 

 

За постановката Елена Панайотова, известна с налагането но нови тенденции в театралната практика, е написала думите: „Една приказка за любовта и всичките й проявления: от трезвото блаженство през увлечението от пръв поглед до неконтролируемата еротична страст на безумно влюбения. Както и за най-абсурдната от всички страсти, тази към театъра – единственият сън, който не може да се забрави.”


Действащи лица и изпълнители в „Сън в лятна нощ”:

ТЕЗЕЙ (княз на Атина) – ЖОРО РАЙЧЕВ

ЕГЕЙ (баща на Хермия) – КОЛЬО СТАЙКОВ

ЛИЗАНДЪР (влюбен в Хермия) – НИКОЛАЙ ВЛАДИМИРОВ (гост актьор)

ДЕМЕТРИЙ (влюбен в Хермия) – ГЕОРГИ НОЖДЕЛОВ

КЛИНА (дърводелец) – ДИМИТЪР МИТЕВ

ТАЛАШКО (столар) – КРАСИМИР НЕНКОВ – дебют в ДТ „Гео Милев”

КРОСНОТО (тъкач) – ЦВЕТОМИР ЧЕРКЕЗОВ

ПИСКУНА (кърпач на духала) – ИЛЧО ДИМИТРОВ

НОСЛЬО (медникар) – МАРИЯ ЕНЕВА

КОМАРА (шивач) – ВЕЛИН ВЕЛИЧКОВ

ХИПОЛИТА (кралица на амазонките, годеница на Тезей) – СВЕТЛА ТОДОРОВА

ХЕРМИЯ (дъщеря на Егей, влюбена в Лизандър) – МАРИЯ ПЕНЧЕВА

ЕЛЕНА (влюбена в Деметрий) – ТОНИ ТОНЧЕВА - дебют в ДТ „Гео Милев”

ОБЕРОН (цар на елфите) – АЛЕКСАНДЪР БОРИСЛАВОВ

ТИТАНИЯ (царица на феите) – МИЛЕНКА СОТИРОВА

ПЪК или РОБИН (малък дух-пакостник) – ИЛИНА ИЛИЕВА

ГРАХЧО, ПРАШИНКО, ПАЯЖИНКО, СИНАПЧО и други елфи и феи - балетисти от Балета на Държавна опера Стара Загора и деца от театрални студиа, ръководени от актьори на ДТ „Гео Милев”.

Спектакълът ще се играе и на 17 и 25 май. Купете си билети!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28