Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радой Ралин поучаваше да оцеляваме без да се снишаваме

"Радой Ралин - Начин да оцеляваме без да се снишаваме", под това име, от 18.00 часа, в Музея на хумора и сатирата на Габрово ще се проведе творческа среща. Тя е посветена на 50 годишнината от създаването на музея и 100 годишнината от раждането на сатирика.

Когато преди половин век Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин: "Светът е оцелял, защото се е смял". Пет десетилетия по-късно вдъхновеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на Габрово по света.

Тази вечер габровската публика ще има възможността да се запознае с поуките на Радой Ралин, като се отзове на поканата и  стане част от събитието. На него ще бъде представена литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин "Просто живях..." и фототипното издание на изгорената книга "Люти чушки".

Пътеводители в това литературно странстване ще бъдат Росица Чернокожева, съпруга на Вихрен Чернокожев и Кин Стоянов, син на писателя, информира в интервю Светлана Михайлова.


Мястото на срещата: Зала на жирафите. Вход свободен.

В прикачения звуков файл може да научите кога, къде и как се ражда крилатата фраза, превърнала се в мото на Голямата весела къща.

Галерия

Още от категорията

През септември обявяват програмата на казанлъшкия театър за новия сезон

Децата да влязат в театъра-там, където се случва магията . Това е една от първите задачи, които си поставя временно изпълняващият длъжността директор на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък Веселин Плачков .   Целият репертоарен план..

публикувано на 06.07.22 в 16:20
Казанлък - Исторически музей „Искра“

"Езикови кафета" в Казанлък

Започва 12-то поредно издание на „Еко фестивал Казанлък“. По този повод Общинската библиотека "Искра" в Казанлък и сдружението "Младежки център за развитие Взаимопомощ" организират традиционните „Езикови кафета“. Инициативите ще се проведат..

публикувано на 05.07.22 в 15:45
Милен Алагенски

Откриват изложба "Рисунка и малка пластика" в Стара Загора

За шеста поредна година ще се проведе традиционното събитие на Съюза на българските художници в Стара Загора - изложбата „Рисунка и малка пластика“. Експозицията ще бъде открита в 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“.  Над 50 платна ще..

публикувано на 05.07.22 в 12:08

Започнаха Вазовите празници в Сопот

Двудневният национален фестивал за градски песни "С мечти и блянове крилати" постави началото на традиционните Вазови празници в Сопот, посветени на 172 години от рождението на големия български поет Иван Вазов. Програмата включва разнообразни културни и..

публикувано на 03.07.22 в 14:07

Даниела Стойкова с изложба в Народното събрание

Тази изложба е отлагана два пъти - веднъж в началото на пандемията през март 2020-та година и отново миналата седмица заради невъзможността  да бъде събран кворум и избран нов председател на Народното събрание. Но "С устрем към светлината" намери своята..

публикувано на 30.06.22 в 13:17
 „Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите..

публикувано на 29.06.22 в 17:01

РИА: Изразявам себе си чрез музиката и не се влияя от модното звучене

Сцената е моят втори дом и публиката идва на концерт, за да ме подкрепи. Важното е да си говорим хубави неща и да се забавляваме- това заяви Мария Мирославова- РИА представяйки втория си сингъл „The Way You Are“ в ефира на Радио Стара Загора. За нея..

публикувано на 28.06.22 в 15:38

„Под арките на нейното мълчание“ със Светлин Стоев

На 1 юли в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие изложба в галерията на бул. „Мария Луиза“15 с начален час 18:30. Всички посетители ще могат да се насладят на живопис и пластика с наименованието „Под арките на нейното мълчание“...

публикувано на 28.06.22 в 13:54

В Стара Загора отбелязват с концерт 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков

На 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра..

публикувано на 27.06.22 в 16:04

Траяна Кайракова с втора книга

С неподправено чувство за хумор Траяна продължава да радва читатели си със своите истории във втората си книга „Родното образование“. Това е сборник с хумористични разкази, в който автократа умело те въвлича и те кара да се смееш от сърце. Светът..

публикувано на 27.06.22 в 12:18