Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

50 години катедра "Музикален фолклор" при АМТИИ - Пловдив

Старозагорецът Владимир Владимиров с покана за концерт

Програмата включва няколко премиерни заглавия от тамбурджийския репертоар

Днес от 17.00 часа в залата на пловдивската музикална академия старозагорецът доц. д-р Владимир Владимров ще представи солов концерт с Академичния народен оркестър "Когато диригентът вземе инструмента". Концертът е част от юбилейния цикъл, с който катедра "Музикален фолклор" отбелязва своята 50-годишнина.

"Не само юбилея на катедрата е повод за този концерт. Много колеги споделят, че им липсвам като изпълнител. Напоследък се изявявам повече като диригент и в тази връзка реших да направя един самостоятелен концерт. Ще поверя диригентската палка на двама талантливи студенти, които завършват тази година - Виктория Кирилова и Стоян Пейков", съобщи за Радио Стара Загора Владимир Владимиров. - Подбрали сме един интересен, разнообразен репертоар от различни автори. Аз ще интерпретирам и други тамбуристи, няма да изпълнявам само моя музика - пиеси от Румен Сираков, неизпълнявано до този момент хоро на Игнат Куков, музика от Ангел Димитров. Извън тамбурджийския репертоар - "Татково хоро" на Петър Ралчев и една моя сюита за тамбура от три части, която също ще бъде представена за първи път".

Кой в Владимир Владимиров?

Роден е в Стара Загора, възпитаник на музикалното училище в Котел и АМТИИ - Пловдив, където завършва "Инструментално изкуство" и "Дирижиране на народни състави". От 2004 г. е редовен асистент по тамбура, а от 2005 г. - диригент на Академичния народен оркестър. Като тамбурист, диригент и аранжор развива активна концертна и звукозаписна дейност, участвал е като гост-диригент на Оркестъра за народна музика на БНР. От 2016 г. е ръководител на катедра "Музикален фолклор".

Цялото интервю с доц. д-р Владимир Владимиров можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Започнаха Вазовите празници в Сопот

Двудневният национален фестивал за градски песни "С мечти и блянове крилати" постави началото на традиционните Вазови празници в Сопот, посветени на 172 години от рождението на големия български поет Иван Вазов. Програмата включва разнообразни културни и..

публикувано на 03.07.22 в 14:07

Даниела Стойкова с изложба в Народното събрание

Тази изложба е отлагана два пъти - веднъж в началото на пандемията през март 2020-та година и отново миналата седмица заради невъзможността  да бъде събран кворум и избран нов председател на Народното събрание. Но "С устрем към светлината" намери своята..

публикувано на 30.06.22 в 13:17
 „Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите..

публикувано на 29.06.22 в 17:01

РИА: Изразявам себе си чрез музиката и не се влияя от модното звучене

Сцената е моят втори дом и публиката идва на концерт, за да ме подкрепи. Важното е да си говорим хубави неща и да се забавляваме- това заяви Мария Мирославова- РИА представяйки втория си сингъл „The Way You Are“ в ефира на Радио Стара Загора. За нея..

публикувано на 28.06.22 в 15:38

„Под арките на нейното мълчание“ със Светлин Стоев

На 1 юли в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие изложба в галерията на бул. „Мария Луиза“15 с начален час 18:30. Всички посетители ще могат да се насладят на живопис и пластика с наименованието „Под арките на нейното мълчание“...

публикувано на 28.06.22 в 13:54

В Стара Загора отбелязват с концерт 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков

На 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра..

публикувано на 27.06.22 в 16:04

Траяна Кайракова с втора книга

С неподправено чувство за хумор Траяна продължава да радва читатели си със своите истории във втората си книга „Родното образование“. Това е сборник с хумористични разкази, в който автократа умело те въвлича и те кара да се смееш от сърце. Светът..

публикувано на 27.06.22 в 12:18

Творчески колектив „На улицата” с 3-дневна поредица от събития

Творчески колектив „На улицата” организира 3-дневна поредица от събития в Стара Загора. Те ще поставят на фокус дигиталните форми на изкуство и съвременните тенденции в творческите индустрии. Културната организация ще си партнира в..

публикувано на 27.06.22 в 08:00
Ивалин Димитров

Артистите живеят за аплодисментите на публиката, тя е най-големият им партньор

Едно недоразумение е в основата вместо в Драматичен театър - Пловдив Ивалин Димитров да остане в този на Стара Загора. "Дойдох временно, по покана на Димитър Стоянов, за шест месеца, а останах 42 години, в Драматичен театър "Гео Милев" . Първата..

публикувано на 26.06.22 в 17:30

Най-успешните български филми представят страната ни в Рим

XV издание на Фестивала на българското кино се открива тази вечер в гр.Рим, Италия и ще продължи до 26 юни. Във фестивала ще бъдат представени най-добрите български филми. Зрителите ще имат уникалната възможност да се срещнат с Райна Кабаиванска,..

публикувано на 24.06.22 в 14:04