Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриват 25-то издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството

Икономия на средствата е акцент в юбилейното издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. То е посветено на екологични и икономически проблеми, като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред социален и екологичен катаклизъм.

Церемонията по откриване на изложбите и връчването на наградите ще се състои на 20 май, петък, от 19:00 часа в Музея на хумора и сатирата – Габрово, а програмата от събития за откриването на Биеналето ще продължи до 24 май.

645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които международно жури избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство. Кураторската изложба в биеналето включва 18 автори от 9 държави. Журито за кариакатура е в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия Хейуърд, Лондон).

Кураторската изложба в 25-тото Габровско биенале е дело на немско-американският художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена Тренинг за чувствителност. Тя настоява, че изкуството триумфира точно когато не успее да предаде точно дадено мнение и създава бъркотия в посланието си. Кураторът залага на периферен подход и се фокусира върху основните социални нагласи, които вероятно са еднакво голяма част от екологичните проблеми, колкото това какво горим, какво ядем или на кого даваме да ни върши мръсната работа.

“Има видове хумор, които тоталитаристите, сексистите или расистите не понасят. Това е добра новина. Лошата новина е, че същият вид хумор може да бъде точно толкова дразнещ за моралистите, евангелистите и дори прогресивните сатирици. Габрово, столицата на самоироничния хумор – градът, превърнал предразсъдъците на всички срещу себе си в източник на гражданска гордост и туристически приходи – може да е идеалното място за обучение в дълбок хумор, за обръщане на внимание на неяснотите, сложността, изненадите,  ученето и отучването”, споделя кураторът Олав Вестфален.

Освен творби на автори от цял свят, в периода 20 май – 30 септември Биеналето ще представи богата паралелната програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода,  Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

Партньори на програмата са водещи еко организации в страната: Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

С настоящото издание на Биеналето Музеят на хумора цели да ангажира различни общности и да достигне до възможно най-широка публика. Едновременно с това екипът работи върху “зелена” трансформация на Музея и неговите дейности, изготвяйки стратегия и план за устойчиво управление, които ще бъдат публикувани и представени пред други музеи и културни организации, които биха искали да взаимстват изработените решения (енергийна ефективност, управление на отпадъка, работа с устойчиви материали, транспорт на произведения и други).

По традиция Биеналето ще предложи специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, специална биенална крафт бира, остатъчният малц, от която се използва за храна в животновъдно стопанство и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подпомагат посетителите в изграждането на по-екологични навици.

Биеналето се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат също така Гьоте Институт България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за съвременно изкуство, Датско посолство, Комитета за подкрепа на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, Търтей Консулт, Си Вендинг Спот.

Акценти в програмата:

20 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

19:00 Откриване на изложбите и награждаване на участниците, последвано от тур в Биеналето и DJ парти с Аннна и Васил Владимиров.

21 май

18:30 - 20:30 Габровски карнавал с тема: „Кот доди - гад доди“

23 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

17:00, Климатични кризи: изкуство и активизъм

Лекция на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today.

24 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

12:00 - 18:00, Ritual Gatherings Festival & Forum гостува на 25. Габровско биенале

Дневно парти с много музика и среща-разговор за екологични дейности и добри практики.

По публикацията работи: Мила Маринова

Галерия

Още от категорията

През септември обявяват програмата на казанлъшкия театър за новия сезон

Децата да влязат в театъра-там, където се случва магията . Това е една от първите задачи, които си поставя временно изпълняващият длъжността директор на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък Веселин Плачков .   Целият репертоарен план..

публикувано на 06.07.22 в 16:20
Казанлък - Исторически музей „Искра“

"Езикови кафета" в Казанлък

Започва 12-то поредно издание на „Еко фестивал Казанлък“. По този повод Общинската библиотека "Искра" в Казанлък и сдружението "Младежки център за развитие Взаимопомощ" организират традиционните „Езикови кафета“. Инициативите ще се проведат..

публикувано на 05.07.22 в 15:45
Милен Алагенски

Откриват изложба "Рисунка и малка пластика" в Стара Загора

За шеста поредна година ще се проведе традиционното събитие на Съюза на българските художници в Стара Загора - изложбата „Рисунка и малка пластика“. Експозицията ще бъде открита в 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“.  Над 50 платна ще..

публикувано на 05.07.22 в 12:08

Започнаха Вазовите празници в Сопот

Двудневният национален фестивал за градски песни "С мечти и блянове крилати" постави началото на традиционните Вазови празници в Сопот, посветени на 172 години от рождението на големия български поет Иван Вазов. Програмата включва разнообразни културни и..

публикувано на 03.07.22 в 14:07

Даниела Стойкова с изложба в Народното събрание

Тази изложба е отлагана два пъти - веднъж в началото на пандемията през март 2020-та година и отново миналата седмица заради невъзможността  да бъде събран кворум и избран нов председател на Народното събрание. Но "С устрем към светлината" намери своята..

публикувано на 30.06.22 в 13:17
 „Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите..

публикувано на 29.06.22 в 17:01

РИА: Изразявам себе си чрез музиката и не се влияя от модното звучене

Сцената е моят втори дом и публиката идва на концерт, за да ме подкрепи. Важното е да си говорим хубави неща и да се забавляваме- това заяви Мария Мирославова- РИА представяйки втория си сингъл „The Way You Are“ в ефира на Радио Стара Загора. За нея..

публикувано на 28.06.22 в 15:38

„Под арките на нейното мълчание“ със Светлин Стоев

На 1 юли в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие изложба в галерията на бул. „Мария Луиза“15 с начален час 18:30. Всички посетители ще могат да се насладят на живопис и пластика с наименованието „Под арките на нейното мълчание“...

публикувано на 28.06.22 в 13:54

В Стара Загора отбелязват с концерт 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков

На 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра..

публикувано на 27.06.22 в 16:04

Траяна Кайракова с втора книга

С неподправено чувство за хумор Траяна продължава да радва читатели си със своите истории във втората си книга „Родното образование“. Това е сборник с хумористични разкази, в който автократа умело те въвлича и те кара да се смееш от сърце. Светът..

публикувано на 27.06.22 в 12:18