Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият мозък в нашето тяло

Нашите черва са нашият "втори мозък" -  холистично твърдение, което може да звучи неаргументирано, но все повече учени застават зад тази теза. Нервната система на червата, наречена още „ентерална нервна система“, привлича вниманието на много учени през последното десетилетие. Вторият “мозък” използва същия инструментариум като главния мозък – мрежата невронни вериги, невротрансмитери и белтъци. 

Ентералната нервна система поддържа биохимичната среда в различните области на стомашно-чревния тракт, като по този начин осигурява точното ниво pH и химичен състав, необходими за работа на храносмилателните ензими.

Според учените, милионното струпване на невронни клетки позволява на стомашно-чревният тракт да работи автономно и много по-често да изпраща сигнали към главния мозък, отколкото да получава. 

Нараства броят изследвания на психолози, психиатри и лекари за връзката между състоянието на стомаха и червата с настроението, и най-вече безпокойствието. Когато сме напрегнати или тъжни, усещаме дискомфорт в червата. 

Често използваме израза за "пърхане на пеперуди" в стомаха, когато сме щастливи, и може би не случайно - 95% от хормона на щастието /серотонин/ се произвежда в нашите черва. 

От състоянието на микробиомът в червата ни зависи благосъстоянието на целия ни организъм. Микробните общности, от които е съставен той, могат да се променят в зависимост от различни външни и вътрешни фактори като начин на хранене, прием на медикаменти и злоупотреба с алкохол, замърсена околна среда, стрес, липса на движение и др.

Добрите бактерии в борба с лошите, които населяват чревната микрофлора - битка, която може да бъде спечелена, ако подходим с правилна грижа. Едно от най-важните решения е приемът на пробиотици.  От интервюто ще разберете защо са важни пробиотиците и за какво да внимаваме, когато правим своя избор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ръст на ваксинираните в Стара Загора

От Регионалната здравна инспекция отчитат сериозен ръст на имунизираните. През 2022 година в област Стара Загора срещу грип са се ваксинирали почти 10 хиляди души, а през 2023-та те вече са 13 хиляди, които съставляват около 4 % от..

публикувано на 19.10.24 в 12:05

Деца рисуваха микроби в здравно творческо ателие

Две старозагорски педиатърки поканиха малките си пациенти и техните родители на рисуване на двора. Целта на импровизираното неделно събитие беше да се поговори отново за чистите ръце, за профилактиката и за  личното здраве изобщо. Децата..

публикувано на 18.10.24 в 11:12

Д-р Пиличева от казанлъшката болница - с награда "Ти с нашето бъдеще"

На стилна церемония снощи Районната лекарска колегия раздаде годишните си награди по повод 19 октомври - Ден на българския лекар и 123 години от създаването на съсловната организация. Те се присъждат в 5 категории: лекар на годината;..

публикувано на 17.10.24 в 17:26

Изкуственият интелект в помощ на анестезиолозите

Изкуственият интелект (AI) започва да играе важна роля в анестезиологията, като помага на лекарите в избора на подходящи медикаменти и дозировки, особено в големите болници. Това съобщи д-р Кирил Добрев в Международния ден на анестезиолога. „..

публикувано на 16.10.24 в 10:00
УМБАЛ

Ще има ли в Стара Загора център за лечение на инсулт

Стара Загора не попада сред градовете, в които ще бъдат изградени центрове за високотехнологично лечение на инсулт. Предвижда се stroke центрове (за спасяване от мозъчен инсулт) да заработят в три болници в София и по един в Пловдив, Варна и Плевен,..

публикувано на 15.10.24 в 13:16

Табата за елегантна фигура

Табата е кръстена на професор Изуми Табата, които провел проучване на ефектите на високоинтензивните интервални тренировки върху аеробните и анаеробните процеси в сравнение със статичните упражнения. Табата тренировките представляват 20 секунди..

публикувано на 12.10.24 в 12:38

Вкусът към храната се възпитава

Емоционалното хранене е е дна от най-честите форми на хранителни разстройства в съвременното общество. Според д-р Тамара Атанасова, магистър по хранене и нутриционист, това явление често е резултат от емоционален стрес или нерешени..

публикувано на 10.10.24 в 13:57

4 хиляди с рак на гърдата годишно в България

Между 3 хиляди и 500 и 4 хиляди жени се разболяват от рак на гърдата всяка година в България. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по медицинска онкология от Комплексния онкологичен център д-р..

публикувано на 05.10.24 в 12:05

Ваксина предпазва от рак жени и мъже

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените до 45 години..

публикувано на 03.10.24 в 12:37

Две здравни кампании започват в Стара Загора

Медицински център за доболнична медицинска помощ „Превенция – 2000“ ООД гр. Стара Загора започва извършването на прегледи за скрининг за диабет тип 2 сред групи от здраво население от област Стара Загора (хора над 18 години). Скринингът е в..

публикувано на 01.10.24 в 12:08