Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вторият мозък в нашето тяло

Нашите черва са нашият "втори мозък" -  холистично твърдение, което може да звучи неаргументирано, но все повече учени застават зад тази теза. Нервната система на червата, наречена още „ентерална нервна система“, привлича вниманието на много учени през последното десетилетие. Вторият “мозък” използва същия инструментариум като главния мозък – мрежата невронни вериги, невротрансмитери и белтъци. 

Ентералната нервна система поддържа биохимичната среда в различните области на стомашно-чревния тракт, като по този начин осигурява точното ниво pH и химичен състав, необходими за работа на храносмилателните ензими.

Според учените, милионното струпване на невронни клетки позволява на стомашно-чревният тракт да работи автономно и много по-често да изпраща сигнали към главния мозък, отколкото да получава. 

Нараства броят изследвания на психолози, психиатри и лекари за връзката между състоянието на стомаха и червата с настроението, и най-вече безпокойствието. Когато сме напрегнати или тъжни, усещаме дискомфорт в червата. 

Често използваме израза за "пърхане на пеперуди" в стомаха, когато сме щастливи, и може би не случайно - 95% от хормона на щастието /серотонин/ се произвежда в нашите черва. 

От състоянието на микробиомът в червата ни зависи благосъстоянието на целия ни организъм. Микробните общности, от които е съставен той, могат да се променят в зависимост от различни външни и вътрешни фактори като начин на хранене, прием на медикаменти и злоупотреба с алкохол, замърсена околна среда, стрес, липса на движение и др.

Добрите бактерии в борба с лошите, които населяват чревната микрофлора - битка, която може да бъде спечелена, ако подходим с правилна грижа. Едно от най-важните решения е приемът на пробиотици.  От интервюто ще разберете защо са важни пробиотиците и за какво да внимаваме, когато правим своя избор.


Още от категорията

Безплатни очни прегледи ще се проведат в Стара Загора

Всеки човек над 55 години вече има признаци на очно перде, а при хората над 75 г. процентът достига до 80%. Новооткритите случаи на глаукома в района на Стара Загора са около 1000 годишно, като има населени места, където боледуват повече хора – напр...

публикувано на 01.07.22 в 08:00

От 1 юли системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19 временно спира да функционира

Системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта  www.his.bg , временно спира да функционира. Това се налага заради декларираната от редица лечебни заведения невъзможност целодневно, при пълна работна седмица, да осигуряват..

обновено на 01.07.22 в 05:48

Лечебната минерална вода в Павел баня е уникална

Минералната вода в Павел баня лекува костни проблеми фрактури и счупвания, но това което я отличава е, че тя е хидрокарбонатна, натриева, а двата елемента – флуор и радон я правят уникална. Това коментира в изнесеното студио на Радио Стара Загора в..

публикувано на 29.06.22 в 10:09

Ухапванията от жилещи и кръвосмучещи насекоми зачестяват през лятото

През летния сезон зачестяват алергичните реакции при ухапване от жилещи и кръвосмучещи насекоми, които могат да прераснат в шокови състояния с големи отоци, изискващи медицинска намеса. За щастие най-тежките алергични реакции са рядко срещани, каза..

публикувано на 29.06.22 в 08:28

7000 бебета се раждат от непроследени бременности

7 хиляди бебета се раждат годишно от непроследени от специалист бременности в България. 6 хиляди и 500 от тях са недоносени или с увреждания. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ експертът от сдружение..

публикувано на 25.06.22 в 12:00

Зачестяват случаите на варицела

Варицелата е остро респираторно заболяване с пролетно-летен характер и през последния месец и половина в практиката забелязваме чувствително завишаване на новите случаи на заболяването в Стара Загора и региона. Това съобщи в здравното предаване..

публикувано на 18.06.22 в 12:50

Предложения за законодателни промени нарушават доброволния принцип на кръводаряването, предупреждават от БОДК

В Световния ден на доброволния кръводарител 14.06,  от Българската организация за доброволно кръводаряване алармират, че се предлагат законови промени, които ще въведат заплащане и ще нарушат основния принцип на кръводаряването – доброволност и..

публикувано на 14.06.22 в 15:27

„Дар за живот & Дар за знание“ – кръводарителската акция, която отново събра четящи доброволци

За шести път сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ призоваха доброволци да се включат в кръводарителска акция. Сдружението организира кампанията съвместно с Регионална библиотека "Захарий Княжески“  и Кръвен център Стара Загора. В..

публикувано на 13.06.22 в 16:46

Единици от незрящите успяват кариерно

До преди няколко години ние имаше къде да се реализираме кариерно, но специализираните предприятия за хора с нарушено зрение вече не съществуват и това ни изправя пред много трудности. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора..

публикувано на 11.06.22 в 13:00

Една четвърт от населението у нас проявява алергии

В България 20-25% от населението е с алергичен ринит, 10% страдат от бронхиална астма, 20% са с атопичен дерматит, а около 6% имат хранителни алергии. Това каза за Радио Стара Загора д-р Здравко Димитров – алерголог, детски алерголог и педиатър...

публикувано на 09.06.22 в 16:15