Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

6
„Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите в неговото творчество и многообразието на художествените му пристрастия. Показаните творби са от фондовете на ХГ-Стара Загора и ХГ- Казанлък. 

В историята на изобразително изкуство Никола Кожухаров е основоположникът на баталния и исторически жанр в българското изкуство. Той е художникът, който илюстрира най-значимите събития от българската история. Автор на исторически композиции, той рисува и импресионистични камерни колоритни творби, които вълнуват с  неподправена емоция и ярък колорит.

Никола Кожухаров в роден на 11 януари 1892 г. в Казанлък. Скоро след това семейството се мести да живее в Стара Загора. Баща му Атанас Кожухаров е дългогодишен директор на Гимназия и основател на археологическо дружество „Августа Траяна“. Завършва Първа мъжка гимназия “Иван Вазов” – Стара Загора (1910 г.) и през есента на същата година е приет студент в Държавното художествено-индустриално училище в София. Учи живопис при проф. Иван Мърквичка и проф. Цено Тодоров. Като студент (1911 г.) открива изложба в Старозагорската девическа гимназия, заедно с художниците Димитър Гюдженов и Васил Маринов.

През 1914 г. печели конкурса за завеса на театрално дружество „Театър“ в Стара Загора и с Димитър Гюдженов заминават за Франция, където специализират в Парижката академия за изящни изкуства при проф. Фернан Кормон. След завръщането си в България  е приет за член на дружество „Съвременно изкуство“. По време на Първата световна война е военен художник. През 1916 г. участва в Голямата съюзна изложба в Берлин.

Избран е за преподавател (1924 – 1929) и професор (1929 – 1962) по рисуване в Художествената академия в София и във Висшия педагогически институт във Велико Търново (1962 – 1967 г.).

Създава много композиции на исторически, военни и битови теми. Вълнуват го легендарни личности и героични събития. Композициите, посветени на Средновековието и Възраждането добиват изключителна популярност и са използвани за илюстрации на учебници по история, календари, картички.

Едни от най-ценните в творчеството му са творбите със сюжет от българския фолклор. През 20–те и 30–те години на ХХ век разширява кръга на интересите и на живописните си изяви. Открива първата си голяма изложба 1922 г. в Стара Загора заедно с  Димитър Гюдженов.

Работи много, като избира различни сфери на представяне. Създава завеси на театри, декори на постановки Старозагорския и Народния театър в София. Илюстрира детски книги, оформя списания, проектира пощенски марки, банкноти.

Твори  и в областта на стенописта. Първият му опит в тази област са стенописите в читалищния салон на село Кунино (1948). Заедно с Димитър Гюдженов, по покана на старозагорския митрополит Климент, през 1959-1960 г. извършват цялостно изографисване на катедралния храм “Св. Димитър” в Стара Загора. През 1961 г., отново с Димитър Гюдженов рисуват стените на храма „Свети Николай Чудотворец“ във Варна. През 1962 г. е изпратен от митрополит Йосиф да изпише храма “Св. Йоан Рилски” в Търговище. През 1965 г. работи върху стенописите на храма “Св. Петка” в Русе. Стилистиката при изписването на иконите е под влияние на италианския Ренесанс и европейския сецесион.

Автор е на мемориални монументални скулптурни произведения. Негово дело са паметникът във Видин, издигнат в памет на офицерите и войниците от Трети бдински пехотен полк, загинали по време на войните за национално обединение, както и надгробното релефно изображение на митрополит Методий Кусев в Стара Загора. По проект на Никола Кожухаров е изработен и паметникът на Гюро Михайлов в Пловдив, открит на 29 ноември 1938 г.

В периода 1925-1969 г. изписва 27 черкви в страната. Участва в общи художествени изложби и в международни изложби в Берлин, Париж, Рим, Виена, Стокхолм, Прага, Ню Йорк. За изключителни заслуги към българската култура през 1962 г. Кожухаров е удостоен с орден „Кирил и Методий“, I степен.

Умира на 1 юни 1971 г. в София.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Стара Загора, частни сбирки в страната и чужбина.


По публикацията работи: Мила Маринова

Галерия

Още от категорията

Лятна Музикална Академия в град Шипка

"Академия Роза" за втори път събра музикални таланти

В Долината на тракийските царе, между град Шипка и село Шейново, има едно място, прегърнато от зеленина. В ограден двор, с красиво аранжирани цветни пространства, са намира розоварна с дестилерия. Там освен ухание на рози, по това време на годината,..

публикувано на 12.08.22 в 09:50
Георги Горелски с оркестъра на Христо Ташев от Димитровград.

Фестивал възражда песните на Георги Горелски в родното му село Търнава

Читалището във врачанското село Търнава организира фолклорен фестивал "Ехо в родния край" , посветен на народния певец Георги Горелски.  Над 500 участници ще запеят песните на именития изпълнител, познат от записите в Радио Стара Загора и Радио София...

публикувано на 12.08.22 в 07:00

С три премиери концертите „Пеещи артисти“ тръгват от Стара Загора

Плеяда български актьори, певци и музиканти ще гостуват в Стара Загора на обновения Летен театър на 11 септември от 20ч. Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Койна Русева, Добрин Досев, Николай Урумов, Стефания Колева, Милена Маркова, Катерина..

публикувано на 11.08.22 в 11:23

Чудомировите нашенци ще оживеят в музея на твореца в Казанлък

 Добре познатите „нашенци“  на Чудомир от средата на миналия век ще оживеят в Литературно-художествената къща музей  в любимия му Казанлък. „Героите на Димитър Чорбаджийски ще проговорят с гласове на известни артисти по проекта „Интерактивна..

публикувано на 10.08.22 в 15:11

Четири изкуства си дават ежедневна среща в центъра на Ямбол

При последното ми гостуване в  града на Диана – Ямбол,се отбих да изпия кафето си в  арт кафето на центъра, до Безистена.   В светлия, кокетен и много уютен салон за кафе ме  посрещат усмивките на бармана и сервитьора, а от ъглите звучи..

публикувано на 09.08.22 в 18:04

Започна продажбата на билети за оперните спектакли на яз. "Копринка"

Продажбата на билети за оперните спектакли на Държавна опера – Стара Загора на брега на язовир „Копринка" вече започна от началото на тази работна седмица.  Това съобщиха от пресцентъра на община Казанпък. Срещу 20 лева от Културно-информационния център..

публикувано на 09.08.22 в 10:51
Казанлък

Пътуващ кинофестивал гостува в Казанлък

От 10 до 13 август жителите и гостите на Казанлък ще могат да се насладят на съвременното българско кино. Пътуващият кинофестивал „Филмирай“ ще гостува в града на розите с някои от най-новите български филмови заглавия. Това съобщи за Радио Стара..

публикувано на 09.08.22 в 09:59
Jam on the River - Дебнево 2022

Фолклор, джаз и етно музика на Jam on the River - Дебнево 2022

На 12 и 13 август в подножието на Троянския Балкан ще се проведе четвъртият международен  фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River  2022 . Нестандартният фест в покрайнините на троянското село Дебнево съчетава магията на изкуството и..

публикувано на 08.08.22 в 22:26

Отиде си голям приятел на Радио Стара Загора – Стоян Николов - Торлака

Разкази по северозападен, малко циничен начин и изцяло на северозападен диалект. Разкриващ цялата душевност на хората от този край, както и на абсурдността, в която живеят. Майсторлъкът на Торлака започна от „ Северозападен романь “. Да, романът..

публикувано на 05.08.22 в 21:40

Започват Богородичните празници в Шипка

   От 8-ми до 15-ти август в гр. Шипка ще се проведат традиционните „Богородични празници“. В програмата на празниците по повод Деня на града са включени документален филм за кавалджията Васил Денев от Шипка, състезания по колоездене за Национална купа..

публикувано на 08.08.22 в 08:05