Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

6
„Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите в неговото творчество и многообразието на художествените му пристрастия. Показаните творби са от фондовете на ХГ-Стара Загора и ХГ- Казанлък. 

В историята на изобразително изкуство Никола Кожухаров е основоположникът на баталния и исторически жанр в българското изкуство. Той е художникът, който илюстрира най-значимите събития от българската история. Автор на исторически композиции, той рисува и импресионистични камерни колоритни творби, които вълнуват с  неподправена емоция и ярък колорит.

Никола Кожухаров в роден на 11 януари 1892 г. в Казанлък. Скоро след това семейството се мести да живее в Стара Загора. Баща му Атанас Кожухаров е дългогодишен директор на Гимназия и основател на археологическо дружество „Августа Траяна“. Завършва Първа мъжка гимназия “Иван Вазов” – Стара Загора (1910 г.) и през есента на същата година е приет студент в Държавното художествено-индустриално училище в София. Учи живопис при проф. Иван Мърквичка и проф. Цено Тодоров. Като студент (1911 г.) открива изложба в Старозагорската девическа гимназия, заедно с художниците Димитър Гюдженов и Васил Маринов.

През 1914 г. печели конкурса за завеса на театрално дружество „Театър“ в Стара Загора и с Димитър Гюдженов заминават за Франция, където специализират в Парижката академия за изящни изкуства при проф. Фернан Кормон. След завръщането си в България  е приет за член на дружество „Съвременно изкуство“. По време на Първата световна война е военен художник. През 1916 г. участва в Голямата съюзна изложба в Берлин.

Избран е за преподавател (1924 – 1929) и професор (1929 – 1962) по рисуване в Художествената академия в София и във Висшия педагогически институт във Велико Търново (1962 – 1967 г.).

Създава много композиции на исторически, военни и битови теми. Вълнуват го легендарни личности и героични събития. Композициите, посветени на Средновековието и Възраждането добиват изключителна популярност и са използвани за илюстрации на учебници по история, календари, картички.

Едни от най-ценните в творчеството му са творбите със сюжет от българския фолклор. През 20–те и 30–те години на ХХ век разширява кръга на интересите и на живописните си изяви. Открива първата си голяма изложба 1922 г. в Стара Загора заедно с  Димитър Гюдженов.

Работи много, като избира различни сфери на представяне. Създава завеси на театри, декори на постановки Старозагорския и Народния театър в София. Илюстрира детски книги, оформя списания, проектира пощенски марки, банкноти.

Твори  и в областта на стенописта. Първият му опит в тази област са стенописите в читалищния салон на село Кунино (1948). Заедно с Димитър Гюдженов, по покана на старозагорския митрополит Климент, през 1959-1960 г. извършват цялостно изографисване на катедралния храм “Св. Димитър” в Стара Загора. През 1961 г., отново с Димитър Гюдженов рисуват стените на храма „Свети Николай Чудотворец“ във Варна. През 1962 г. е изпратен от митрополит Йосиф да изпише храма “Св. Йоан Рилски” в Търговище. През 1965 г. работи върху стенописите на храма “Св. Петка” в Русе. Стилистиката при изписването на иконите е под влияние на италианския Ренесанс и европейския сецесион.

Автор е на мемориални монументални скулптурни произведения. Негово дело са паметникът във Видин, издигнат в памет на офицерите и войниците от Трети бдински пехотен полк, загинали по време на войните за национално обединение, както и надгробното релефно изображение на митрополит Методий Кусев в Стара Загора. По проект на Никола Кожухаров е изработен и паметникът на Гюро Михайлов в Пловдив, открит на 29 ноември 1938 г.

В периода 1925-1969 г. изписва 27 черкви в страната. Участва в общи художествени изложби и в международни изложби в Берлин, Париж, Рим, Виена, Стокхолм, Прага, Ню Йорк. За изключителни заслуги към българската култура през 1962 г. Кожухаров е удостоен с орден „Кирил и Методий“, I степен.

Умира на 1 юни 1971 г. в София.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Стара Загора, частни сбирки в страната и чужбина.


По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Калин Василев е носител на награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ

Калин Василев е тазгодишния носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник "Стършел". Писателят и юрист спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Тя..

публикувано на 26.03.24 в 15:30
XXIII Фестивал на маскарадните игри - Стара Загора

Стотици участници се включиха във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници и 20 групи от различни области на страната взеха участие в XXIII Фестивал на маскарадните игри, който се проведе навръх Тодоровден в Стара Загора. Кукери, бабугери, старци и арапи огласиха с хлопки и чанове центъра на града, за да..

публикувано на 23.03.24 в 13:49

"Моята паричка" през погледа на децата

Националният конкурс "Моята паричка" за втора година провокира въображението на децата и тяхното любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици. След успеха на първото издание през 2023 г., организаторите разширяват..

публикувано на 23.03.24 в 10:00

"Пришествие' - най-новото попълнение в "Пеещи артисти" (видео)

Една по-лирична и по-драматична Милица Божинова пее 37-та песен от проекта "Пеещи артисти", който гали музикалните сетива на почитателите на българската музика вече четвърта година. Това е трето участие на певицата в проекта, след Сборната формация с "Една..

публикувано на 22.03.24 в 14:57
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукли и поезия празнуват заедно

Световен ден на кукления театър отбелязваме на 21 март. Празникът се чества от  2003 г., по инициатива на UNIMA Internationale ,  с основната идея да е едновременно инструмент за популяризиране на кукленото изкуство, и проект, който позволява..

публикувано на 21.03.24 в 17:12

"Изкуство и култура" бе последното събитие от образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Младите омбудсмани Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и общественият посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, организираха училищен и образователен форум под наслов „Месец на науките и изкуствата“. Първото събитие, което се..

публикувано на 21.03.24 в 13:36

"Чудото" в Павел баня започва със спектакъла "Роднини"

Този уикенд започва първото издание на Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в гр. Павел баня, който е част от Чудомировите празници в курортния град. Още в събота от 18.30 часа жителите и гостите на града ще се насладят на..

публикувано на 20.03.24 в 13:07
Снимки: Държавна опера - Стара Загора

Старозагорската опера с премиера на "Ловци на бисери" от Жорж Бизе

На 21 и 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще блесне премиерата на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската..

публикувано на 20.03.24 в 12:59

Представят книга за делото и живота на Теофано Попова

На 20 март, от 17:30 ч. в Конферентната зала на РИМ-Стара Загора, ще бъде представена книгата на д.п.н. Стоянка Коева "Теофано Попова. Обществено-педагогически поглед към живота и делото на легендарната народна учителка". Авторът проучва делото и..

публикувано на 20.03.24 в 11:39
Жана Минчева и Женя Атанасова

"Пролетна феерия" ще бъде ежегоден конкурс

"Пролетна феерия" е най-новият конкурс за деца таланти. Организатор е Начално училище "Димитър Благоев" в Стара Загора. Надпреварата  стартира на 15 декември 2023 г. и продължи до 20 февруари. Участие са взели ученици и деца от детски градини. Броят на..

публикувано на 19.03.24 в 15:36