Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеещи артисти 19

Непознати стихове на Вапцаров оживяват в "Песен за Мими" (видео и снимки)

В най-новото бижу от музикалната колекция влиза актьорът Дарин Ангелов

| обновено на 24.07.22 в 10:00


Знаехте ли, че Никола Вапцаров е бил сериозен почитател на оперното изкуство? Че е бягал от училище, за да посещава оперни спектакли? Че е бил поклонник на оперетната прима от 30-те години на миналия век Мими Балканска? Или, че е можел да свири на мандолина?

Всичко това научаваме от историята на най-новата песен от музикалната колекция "Пеещи артисти", в която се превъплъщава един от съвременните актьори-любимци Дарин Ангелов.

През юни 1929 Никола Вапцаров пристига за първи път в дунавската ни столица Русе, заедно със свои колеги, току- що завършили Морското училище във Варна.
Групата е предприела плаване по Дунава с кораба „Минерва”, тогава обслужващ пътническата линия по българското крайбрежие на реката от Силистра до Видин.
В края на следващата, 1930, Никола Вапцаров е изпратен на стаж в Русе – да работи по поддържането на техниката на корабите, притежание на Дунавската полицейска служба.
Така за един период се нарича Дунавската флотилия, защото по онова време победената през Първата световна война България нямала право на своя армия и флот. Може би малцина знаят, че Русе е люлката на българското корабоплаване, родното място на българския морски флот, по-късно преместен във Варна, както и на българското корабостроене.

До януари 1930 Вапцаров стажува на известния български дунавски кораб „Стефан Караджа”, а след това и на „Беломорец”. Работи и като механик в русенската електрическа централа и на помпената станция срещу остров Ледек.
Русенският период на поета, който обикновено се пропуска в повечето статии за него, трае няколко месеца но според неговите биографи в Русе той създава около 30 стихотворения.
Сред тях са: „Несрета”, „Борба”, „Гълъбите гукат”, „Химери”, „Спомени от юг”, „Легенда”, „Измамена”, „Разтрога”, „Аз изгарям н огнена притома”, „В кубрика”, както и прочутото „Пролет моя”.

Интересно е, че младият Вапцаров се увлича силно от театъра. По онова време Русенският драматичен театър е сред водещите у нас, с богат и интересен репертоар, с първокласни артисти като: Никола Икономов, Аспарух Темелков, Мара и Стефан Караламбови, Стоян Бъчваров и режисьори като Георги Стаматов, Матьо Македонски, Владимир Илински. Играят се пиеси от Вазов, Шекспир, Чехов, Островски, Антон Страшимиров, Зудерман, Съмърсет Моъм, Джон Голдсуърти.
В своя бележник той е записал, че за този кратък период е бил 17 пъти на театър. Също така е посещавал и концерти с камерна и хорова музика.
Вапцаров посещава театъра и за втори път е впечатлен от Мими Балканска. Младият курсант познава Мими Балканска от нейните гастроли във Варна, подарява ѝ цветя, а не след дълго написва и стихотворение, което посвещава на талантливата певица.
Стихотворението е в архива на поета, лист 12, написано е с черно мастило и от двете страни.
Заглавието е "На залязващата", датирано е 28. 05. 1930г. Русе, като "Русе" е подчертано с три линии от автора. А историята му достига до нас от Людмила Чешмеджиева, друга звезда от оперетата, която е била близка приятелка на Мими.

"Песен за Мими" излиза неслучайно на 23 юли. На тази дата се навършват едновременно 120 години от рождението на Мими Балканска и 80 години от разстрела на Никола Йонков Вапцаров.

Музиката и аранжиментът на песента са на Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50