Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съборът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

България пее в Копривщица: XII Национален събор на народното творчество 2022

Копривщица посреща 60 хиляди гости, МК стартира процедура за вписване на нови елементи в системата "Живи човешки съкровища".

5
Група за изворен фолклор от гр. Баня на събора в Копривщица.
Снимка: Георги Стоянов

XII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица ще се проведе на 5, 6 и 7 август в местността "Войводенец" край града. Над 7000 участници от цяла България ще представят традиционна музика, танци, обреди, занаяти, костюми. Организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН с медийното партньорство на БНР и БНТ.

Изпълнители от 5 до 95-годишна възраст ще се изявяват на шест сцени в м. "Войводенец" и в центъра на Копривщица. Тържественото откриване ще се състои на 6 август (събота) от 10:00 ч. на централната сцена.

  • Най-малката участничка от Старозагорска област е 5-годишната Дария Стоянова, представител на читалище "Железник", лауреат на радиоконкурса "Славейче" на Радио Стара Загора.

Паралелно с организацията и подготовката на Събора Министерството на културата стартира процедура за вписване на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Системата "Живи човешки съкровища - България" има за цел да съхрани важни за страната и нейната култура знания, дейности и умения на общности, групи и индивидуални носители, тяхната трансмисия, както и да осигури видимостта им чрез публично признание на национално и международно равнище.

Подробности за предстоящия копривщенски събор и процедурата за вписване на новите "живи човешки съкровища" можете да чуете от интервюто на Цвети Радева с д-р Силва Хачерян, директор на Дирекция "Регионални дейности" към Министерството на културата.

Състав от с. Климент, Пловдивско.

Демонстрации на занаяти, изложби, кукерски и нестинарски игри, световна филмова премиера, ревю на народни носии ще радват посетителите на Събора, а групи от Белгия, Нидерландия и Америка ще изпълняват българска народна музика. 

Акцент в съпътстващата програма е световната премиера на документалния филм "Кавал парк". Лентата разказва за живота на Александър Еплер - американец от руски произход, привързан към българския фолклор. "Филмът се снима в продължение на шест години в България и САЩ - Чикаго, Сиатъл, Сан Диего, Харманли, Пловдив и на много други места. Осъществен е изцяло от дарения на българите в чужбина, американските любители на българския фолклор, а главен продуцент е Българското общество "Пчела" от Лос Анжелис", разказа за Радио Стара Загора сценаристът и режисьор на филма Богдан Дарев – кинорежисьор и писател. Премиерата ще се състои на 6 август от 19:30 часа в НЧ "Хаджи Ненчо Палавеев" - Копривщица.

Разговора с Богдан Дарев можете да чуете от звуковия файл.

Детски състав от с. Войнягово.

Националният събор в Копривщица е едно от най-мащабните и значими събития за изява на традиционни умения. От 2016 г. Съборът е вписан в световния регистър на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Традиционно Съборът завършва с научна кръгла маса в конферентната зала на Старото училище. Тази година темата е „ХIІ Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики“.

Движението на съборите за народно творчество датира от началото на 60-те години на ХХ век. Първите надпявания в Граматиково, Тервел и Рожен се организират по идея на редакция „Народна музика“ на БНР, а първият Национален събор в Копривщица се провежда през 1965 г. От тогава до днес музикалните фондове на Радиото съхраняват хиляди звукови документи от всички прояви на това мащабно движение, което показва състоянието и развитието на традиционната ни култура, нейното предаване и опазване като национално богатство.

Грамофонна плоча със звукозаписи от първия събор в Копривщица - 1965 г.


Българското национално радио ще предава пряко от Националния събор в Копривщица с предаванията "Имат ли песните спиране" на програма "Хоризонт", "Песен слънце буди" на Радио Стара Загора и фолклорните предавания на програма "Христо Ботев".

По публикацията работи: Мирослав Василев

Свързани подкасти:

Галерия

Още от категорията

Откриват "Есенния салон" на художниците в Стара Загора

„Есенен салон“ отново събира в Стара Загора едни от най-добрите местни художници. Ежегодната среща на творците с публиката е организирана от местното  представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора.  Експозицията ще..

публикувано на 05.10.22 в 12:06

"Икебана - чудесата на цветята" гостува в Стара Загора

Можете да усвоите класическите принципи на древното японско изкуство икебана от 4 до 9 октомври в Стара Загора. В рамките на 33-те дни на японската култура в България, с подкрепата на посолството на Япония у нас и община Стара Загора, в града на..

публикувано на 04.10.22 в 14:59

Започват разкопки на праисторическите медни рудници на Мечи кладенец

Следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар (Мечи кладенец), недалеч от Стара Загора на най-старите  медни рудници в света от праисторическо време. Проучванията са финансирани от Министерството на културата и община Стара Загора с 45..

публикувано на 03.10.22 в 13:40

Творчески колектив “На улицата“ организира „Детски базар от деца за деца“

Творчески колектив "На улицата" организира детски базар в деня на Стара Загора. Събитието ще се проведе в парк "5-ти октомври".  Базарът се провежда за първа година и има за цел да развие предприемаческите умения при децата. Това каза в интервю за радио..

публикувано на 03.10.22 в 12:45

Койна Русева: С песента „Защо“ се научих да разчитам на себе си (видео)

В 21-та песен от колекцията „Пеещи артисти“ влезе по думите ѝ извън зоната на комфорта актрисата Койна Русева. Този път сама, без дуетната си половинка Миро. Песента се казва „Защо“ и за нея Койна Русева казва: „Всеки сам за себе си ще намери..

публикувано на 02.10.22 в 16:32

Азия в обектива на пловдивски фотограф и страстен пътешественик

Пловдивчанинът Минко Михайлов е познато име. Той е един от най-известните художници в света на фотографията. Биолог, професионален фоторепортер, един от създателите на фотографската школа PHOTOSCHOOL.BG и един от главните лектори в нея. За професионалните..

публикувано на 02.10.22 в 16:30
Паскалева къща

В Хасково обновяват възрожденски къщи и етнографска експозиция

Две възрожденски къщи в Хасково ще бъдат ремонтирани. Обновяване се предвижда за Кирковото училище и Паскалевата къща. Освен това ще бъде реновирана и етнографската изложба на Регионалния исторически музей. Общо 400 000 евро ще се инвестират в..

публикувано на 02.10.22 в 12:29
Стара Загора

170 творци събра Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

170 автори бяха част от тазгодишното издание на Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър..

публикувано на 01.10.22 в 14:33

Ще представят книга за живота на писателката Яна Язова в Стара Загора

След 47 града, литературният критик  и писател Юлий Йорданов ще представи и в Стара Загора книгата си „Яна Язова – перлата в перото“ . Националният литературен маратон от творчески вечери е под надслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност“...

публикувано на 29.09.22 в 16:15

Община Павел баня обявява литературна награда „Стефан Фурнаджиев” и съпътстващ конкурс за поезия и проза

Два литературни конкурса за поезия и проза обявява Община Павел баня. Единият е за наградата на името на поета „Стефан Фурнаджиев” и в него могат да участват поети и писатели от цялата страна, а другият конкурс ще се проведе само между авторите от община..

публикувано на 29.09.22 в 12:39