Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

България пее в Копривщица: XII Национален събор на народното творчество 2022

Копривщица посреща 60 хиляди гости, МК стартира процедура за вписване на нови елементи в системата "Живи човешки съкровища".

5
Група за изворен фолклор от гр. Баня на събора в Копривщица.
Снимка: Георги Стоянов

XII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица ще се проведе на 5, 6 и 7 август в местността "Войводенец" край града. Над 7000 участници от цяла България ще представят традиционна музика, танци, обреди, занаяти, костюми. Организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН с медийното партньорство на БНР и БНТ.

Изпълнители от 5 до 95-годишна възраст ще се изявяват на шест сцени в м. "Войводенец" и в центъра на Копривщица. Тържественото откриване ще се състои на 6 август (събота) от 10:00 ч. на централната сцена.

  • Най-малката участничка от Старозагорска област е 5-годишната Дария Стоянова, представител на читалище "Железник", лауреат на радиоконкурса "Славейче" на Радио Стара Загора.

Паралелно с организацията и подготовката на Събора Министерството на културата стартира процедура за вписване на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Системата "Живи човешки съкровища - България" има за цел да съхрани важни за страната и нейната култура знания, дейности и умения на общности, групи и индивидуални носители, тяхната трансмисия, както и да осигури видимостта им чрез публично признание на национално и международно равнище.

Подробности за предстоящия копривщенски събор и процедурата за вписване на новите "живи човешки съкровища" можете да чуете от интервюто на Цвети Радева с д-р Силва Хачерян, директор на Дирекция "Регионални дейности" към Министерството на културата.

Състав от с. Климент, Пловдивско.

Демонстрации на занаяти, изложби, кукерски и нестинарски игри, световна филмова премиера, ревю на народни носии ще радват посетителите на Събора, а групи от Белгия, Нидерландия и Америка ще изпълняват българска народна музика. 

Акцент в съпътстващата програма е световната премиера на документалния филм "Кавал парк". Лентата разказва за живота на Александър Еплер - американец от руски произход, привързан към българския фолклор. "Филмът се снима в продължение на шест години в България и САЩ - Чикаго, Сиатъл, Сан Диего, Харманли, Пловдив и на много други места. Осъществен е изцяло от дарения на българите в чужбина, американските любители на българския фолклор, а главен продуцент е Българското общество "Пчела" от Лос Анжелис", разказа за Радио Стара Загора сценаристът и режисьор на филма Богдан Дарев – кинорежисьор и писател. Премиерата ще се състои на 6 август от 19:30 часа в НЧ "Хаджи Ненчо Палавеев" - Копривщица.

Разговора с Богдан Дарев можете да чуете от звуковия файл.

Детски състав от с. Войнягово.

Националният събор в Копривщица е едно от най-мащабните и значими събития за изява на традиционни умения. От 2016 г. Съборът е вписан в световния регистър на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Традиционно Съборът завършва с научна кръгла маса в конферентната зала на Старото училище. Тази година темата е „ХIІ Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики“.

Движението на съборите за народно творчество датира от началото на 60-те години на ХХ век. Първите надпявания в Граматиково, Тервел и Рожен се организират по идея на редакция „Народна музика“ на БНР, а първият Национален събор в Копривщица се провежда през 1965 г. От тогава до днес музикалните фондове на Радиото съхраняват хиляди звукови документи от всички прояви на това мащабно движение, което показва състоянието и развитието на традиционната ни култура, нейното предаване и опазване като национално богатство.

Грамофонна плоча със звукозаписи от първия събор в Копривщица - 1965 г.


Българското национално радио ще предава пряко от Националния събор в Копривщица с предаванията "Имат ли песните спиране" на програма "Хоризонт", "Песен слънце буди" на Радио Стара Загора и фолклорните предавания на програма "Христо Ботев".

По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32