Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Около 40 % от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени

Снимка: npo.bg

Пандемията от COVID-19 засегна целия процес на раковите заболявания с приблизително един милион случая на рак, които в момента не са диагностицирани. Това са официални данни, залегнали в целите на Европейския план за борба с рака.

Около 40 % от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени, а ефективните стратегии за профилактика могат да предотвратят заболяването, да спасят човешки живот и да намалят страданието, каза за радио Стара Загора Евгения Александрова, председател на Националната организация на пациентите с онкологични заболявания. 

В края на управлението си редовното правителство представи проект за Национален антираков план. В него са заложени и палиативни грижи за хора с онкологични заболявания.


По публикацията работи: Десислава Крачолова

Още от категорията

Психолог: Безсрочните психотестове за шофьори не са решение на проблема

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, да стане безсрочно и да не се налага периодично минаване на психотест. Това предвиждат промени в Наредба № 36 за изискванията за психологическа годност,..

публикувано на 27.09.22 в 13:27

Сделките с имоти „на зелено“ стават рискови

„Вече се забелязва забавяне в изпълнението на проекти от строителни компании. Някъде по обективни причини, заради забавяне на доставките на строителни материали. Но някои не толкова подготвени строителни фирми ще претърпят загуби и може да се..

публикувано на 26.09.22 в 16:16
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Трябва да бъдат очертани заплахите за България от войната и да се вземат мерки

Много е важно да бъдат очертани рисковете и заплахите за България от войната в Украйна и да бъдат взети мерки. Това заяви ви интервю за Радио Стара Загора военният експерт Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната. Той определи като..

публикувано на 26.09.22 в 09:35

Нощ на изкуствата, Международен студентски театрален фестивал и Фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора

За седемнадесета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата”. „Събитието  се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града ни. То стартира официално в  19.00 часа пред Регионалния исторически музей...

публикувано на 23.09.22 в 15:09

И България е застрашена от периоди на суша, смята експерт

Дестабилизацията в климата, която наблюдаваме сега е катастрофална и у нас, и в света. Югозападната част на Америка страда от мега суши, докато у нас това не се е случвало, но пък се очаква да има условия за такива. Трябва да се адаптираме, че..

публикувано на 23.09.22 в 10:02

Откриха мъртъв световно застрашен вид египетски лешояд край Джебел

Египетският лешояд Бояна, който е преминал през 22 страни на три континента, е бил открит с огнестрелна рана в района на Джебел. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Волен Аркумарев, експерт по опазването на лешоядите в Българското дружество за..

публикувано на 21.09.22 в 16:45

IT мениджър: Успешното IT кариерно развитие е възможно и в Казанлък

Академия за програмисти ще бъде създадена в Казанлък с подкрепата на Община Казанлък и Община Стара Загора. Инициатор е младият казанлъшки IT мениджър Младен Желев, а целта е тя да бъде открита още следващата година. „През последните години..

публикувано на 18.09.22 в 18:54

Кметът на село Змейово организира доброволческа инициатива в помощ на бедстващите села в Карловско

Кметът на село Змейово Стоян Трифонов ще бъде доброволец през почивните дни. Трифонов е готов да участва с техника и с работна ръка в отстраняването на щетите в потопените села в Карловско. Преди дни той публикува апел в социалните мрежи към..

публикувано на 09.09.22 в 10:34

Чирпанлии са дейни участници в Съединението

Днес  България  отбеляза тържествено 137 години от Съединението. Главна роля за историческия акт на 6-ти септември 1885 г. играят Чирпан и Голямо Конаре. И днес жителите на Чирпан си припомнят имената на  падналите край село Калфата герои от..

публикувано на 06.09.22 в 15:08
Христо Иванов с танцьори от ансамбъл

Хореографът Христо Иванов: Държавата трябва да се обърне с лице към професионалните ансамбли

В продължение на една седмица Пазарджик е домакин на националния преглед на професионалните ансамбли за народни песни и танци. Единственият форум за професионално изкуство на фолклорна основа събира ансамблите с държавен и общински статут.  Концертите се..

публикувано на 06.09.22 в 12:55