Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Пулев: Планът за възстановяване работи, отваряме още три процедури до края на годината

„Много се изговори за Плана за възстановяване и устойчивост, но вече се вижда, че той работи. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване – 600 млн. лв. до края на годината. Средствата по Плана и тези по европейските програми са глътка въздух за най-уязвимия сегмент от българската икономика – микро-, малките и средните предприятия. Те са гръбнакът на българската икономика и осигуряват над 70 на сто от заетостта и добавената стойност в икономиката“, каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в мобилна приемна в Стара Загора.

135 одобрени проекти за 84 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентноспособност“ има в Стара Загора . 130 от тях вече са приключили, съобщи министър Пулев и призова бизнесът да кандидатства по Плана за възстановяване. Той  подчерта, че до края на годината се отварят още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни, големи, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании, съобщи главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илиана Илиева и обясни, че се  работи усилено  по 2 големи програми за следващия програмен период. Едната е „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и е с ресурс от 3 млрд.лв., която вече е  изпратена  в Брюксел за одобрение. Другата е „Научни изследвания, иновации и дигитални трансформации“.

Мобилната приемна беше организирана от служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев съвместно със зам. областния управител на Стара Загора Стоян Стоянов в Областна администрация. В срещата взеха участие още зам.-министърът на МИР Надя Христова, съобщи началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов,областните управители на Хасково Минко Ангелов, на Кърджали – Даниел Делчев и на Смолян – Стефан Сабрутев, представители на бизнес организации от региона и на Тракийския университет.  


Още от категорията

Стара Загора може да получи 1 млрд. евро за справедлив преход от ЕС

Стара Загора, Кюстендил и Перник са българските региони, които ще бъдат най-пряко засегнати от реформите по пътя към въглеродна неутралност на Стария континент. Отлаганите във времето Териториални планове за справедлив преход на трите области  вече са..

обновено на 03.08.22 в 15:39

Климатичните промени във фокуса на конференция за младите в Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на заключителна конференция по проект Citizens' Forums for United Europe (eUnited), финансиран от програма Европа за гражданите. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и Център Европа..

публикувано на 29.06.22 в 10:30
Асим Адемов

Нови регулации дават тласък на въглеродното и биоземеделието в ЕС

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говори в „Минутите за Зелената сделка“  за предизвикателствата пред ЕС в борбата с климатичните промени в контекста на Общата селскостопанска политика (ОСП), мерките и действията, които европейските..

публикувано на 22.06.22 в 08:30

Биоикономиката и потенциалът на регион Стара Загора в центъра на семинар

Семинар, посветен на биоикономиката и потенциала на регион Стара Загора, ще се проведе в Стара Загора. В рамките на събитието ще бъде представено наскоро стартиралото виртуално изложение за продукти на биологична основа.  Участниците  ще имат..

публикувано на 15.06.22 в 07:30

Стара Загора на картата на водородните долини

Старозагорска област е на картатана   "водородните  долини" и има потенциал да стане първата в страната за развитие и приложение на иновативната технология. Това стана ясно от провеждащата се в Стара Загора дискусионна среща с представители на..

публикувано на 08.06.22 в 16:39
Радан Кънев

Радан Кънев: Въглеродната неутралност е непостижима в краткосрочен план

Българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев проведе среща-дискусия в Стара Загора по енергийната тема, свързана с въглищата, „Зелената сделка“ и промяната в климатичните политики на ЕС след началото на войната в Украйна. Пред присъстващите..

публикувано на 01.06.22 в 10:10

Славчо Нейков: Най-важната стъпка е държавата да представи подробна пътна карта до края на годината

Тракийския университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха накръгла маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти. Дискусията  в Тракийски университет беше..

публикувано на 18.05.22 в 10:00

Проект Panda Labs Junior за справедлив преход

Panda Labs Junior за справедлив преход е общ проект на WWF България, WWF Сърбия, Junior Achievement България, Junior Achievement Северна Македония и Eko team Черна гора. Основната му цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие..

публикувано на 11.05.22 в 10:10

Климатичните промени влизат в училище през есента

Климатичните промени влизат в училище през есента. Учебните материали се изготвят по проект на фондация "Заедно в час", който е финансиран от Европейската климатична фондация.  Целта на програмата е да насърчават учениците сами да търсят решения на..

публикувано на 04.05.22 в 10:00

Комисия за устойчива мобилност ще насърчава електромобилите у нас

Нов законопроект ще насърчава електромобилността и стимулите за закупуване на електрически автомобили. След три години стандартът Евро 7 ще бъде задължителен за автомобилите, които се движат на територията на Европейския съюз. При застаряващия..

публикувано на 20.04.22 в 10:30