Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сделките с имоти „на зелено“ стават рискови

„Вече се забелязва забавяне в изпълнението на проекти от строителни компании. Някъде по обективни причини, заради забавяне на доставките на строителни материали. Но някои не толкова подготвени строителни фирми ще претърпят загуби и може да се стигне до фалити и до недовършени сгради. Не бих посъветвал да предприемат покупки „на зелено“, рискът е твърде висок за такъв тип сделки“, коментира за Радио Стара Загора доц. Драгомир Стефанов- преподавател в катедра „Недвижима собственост“ към УНСС. Той все пак добави, че в дългосрочен план инвестицията в имоти е най-стабилната, което е доказано и през последните десетилетия.

В момента този пазар се движи добре, защото в период на сътресение на пазара, на криза и висока инфлация недвижимите имоти са сравнително сигурно убежище за инвеститорите.

„Все пак в българските банки има над 100 млрд. лв. депозити на физически лица и фирми, които се обезценяват с невиждана от 25 години скорост. Това плаши всички участници на пазара и затова се засилва търсенето на недвижими имоти.  Това са предимно инвеститори, които не търсят първо жилище, а по-скоро съхраняване стойността на натрупания капитал и тези жилища ще ги видим на пазара за даване под наем“, обяснява доц. Стефанов.

По думите му обаче това е краткосрочна тенденция, защото тези възможности ще бъдат изчерпани и  хората ще ограничат потреблението си.

Той очаква съвсем скоро, след 6 до 9 месеца тенденцията да се обърне. Предлагането ще започне да изпреварва търсенето, което неминуемо ще доведе до корекция на цените на имоти.

„2022 г. е първата от 10-11 г., която има повишаване на цените на имотите, но инфлацията надвишава ръста в цените. Това означава, че въпреки че сме инвестирали в имот, ние сме загубили част от покупателната стойност на нашите пари. Дори и имотите не успяват да компенсират изцяло ръста на цените. Така че през следващите 1-2 години дори да не стигнем до реален спад на цените, пазарът ще се успокои, цените ще се задържат и тъй като инфлацията ще продължава да расте, вероятно ще имаме понижаване на реалната стойност на недвижимите имоти“, прогнозира специалистът.

Той предупреждава, че в икономически план политическите сътресения и това, че не виждаме реална възможност за съставяне на правителство крие големи рискове.

„Като цяло ни очаква един период на 2-3 години на стагнация на пазара. Нисък ръст на брутния вътрешен продукт, висока инфлация, което ще доведе до обезценяване на спестяванията на населението и вероятно ще се отрази негативно на пазара на недвижими имоти. Може би ще има спад на някои не толкова качествени имоти, в някои не търсени квартали.

Очакваме и лихвените проценти да започнат да растат, което ще създаде и системен риск. За някои не толкова платежоспособни кредитополучатели може да изпаднат в неплатежоспособност“, обясни доц. Стефанов.


По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Капани при резервиране на къщи за гости

С наближаването на коледно - новогодишните празнични дни  пакетите за настаняване в уелнес центровете и къщите за гости често не се разглеждат, или четат внимателно, а резервациите в последния момент крият редица рискове, сигнализират от онлайн..

публикувано на 01.12.22 в 15:50

Арбористът Димитър Захариев: Сериозната редукция на короната съкращава живота на дървото

Сериозното орязване на короните, особено при възрастни дървета, води обикновено до влошаване на състоянието и загиването им във времето . За това предупреди Димитър Захариев, един от първите арбористи у нас и съосновател на Асоциацията на арбористите в..

публикувано на 30.11.22 в 16:30
Юлиян Петров

Синдикати: За образование трябва да се заделят 6% от БВП

Изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" посочва, че за да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка образователна институция е необходимо да се заделят 6 процента от БВП само за образование. Това съобщи д-р Юлиян Петров -..

публикувано на 29.11.22 в 16:45
Живодар Терзиев

Живодар Терзиев: Очаквам по-ниски цени на горивата до Коледа

Очаквам да посрещнем Коледните празници с по-ниски цени на горивата отколкото бяха през ноември, като прибавим и помощта от 25 ст. за литър гориво, която ще продължи до края на годината е добра новина за българския потребител . Това..

публикувано на 29.11.22 в 10:05

Инвестирайте в пътешествия съветват от Института за анализи и оценки в туризма

Всеки може да избере къде да отиде с един клик на телефона . Отварянето на търсачките с адреси показва местата за настаняване, хотелите, квартирите и къщите за гости. Там ясно са посочени цените и условията, подчерта в интервю за предаването "Моята..

публикувано на 27.11.22 в 15:43

Укрепване на сградата, реставрация и художествено осветление на фасадата ще бъдат направени с ремонта на театъра

До дни ще бъде дадено началото на строителните дейности по мащабния ремонт на Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора. След приключването му сградата ще отговаря на съвременните условия за достъпност на хора в неравностойно положение и на изискванията..

публикувано на 24.11.22 в 13:05

Благовеста Шинева: Има много жени-предприемачи, които са и много по-активни

Бизнесът в Стара Загора се развива. Има и много жени-предприемачи, които са много по-активни. Това заяви за Радио Стара Загора Благовеста Шинева от Центъра за изпитване и европейска сертификация по повод Международния ден на жената предприемач. Тя..

публикувано на 24.11.22 в 10:38
Георги Киряков

Георги Киряков: Няма никакво значение как ще се гласува, важни са резултатите

Няма никакво значение дали ще се гласува с хартиена бюлетина, машина или по пощата, важно е какво става в края на изборния ден и кой гласува и защо гласуват. Така коментира готвените промени в изборния кодекс политологът Георги Киряков и допълни,..

публикувано на 23.11.22 в 10:06
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Твърде рано е да отбелязваме победа над инфлацията

Цените на различни стоки, като хранителните, дрехи и техника продължават да растат и е твърде рано да отбелязваме победа над инфлацията. Това коментира за Радио Стара Загора икономическият анализатор Георги Вулджев.  По думите му забавянето в..

публикувано на 21.11.22 в 15:14

По-добра координация за децата със СОП у нас с нова информационна система

„Да се даде възможност  на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители е много добра идея. Тези устройства съвсем не са някаква новост и..

публикувано на 17.11.22 в 14:13